Dagens Meny 100430

Istället för att fira Valborg med fest och dryck, så firade jag med träning och lite kvällssnack utöver det vanliga. Grönsaksstavar, dipp & lite mörk choklad har jag avnjutit. Känslan av att ha lyxat till det och ätit gott, men inte för den sakens skull behöva ha magknip och illamående, den känslan är ganska skön.

DAGENS MENY (Fredag 30/4)
Frukost: LCHF-vaniljyoghurt med linfrökross & kanel
Lunch: Matlåda - Vit sparrissoppa & bacon (även baconet, rester från igår)
Middag: Flygande Jakob (Recept kommer läggas upp!) & Tomatsallad (Inget avancerat, men lite tillpiffat så recept kommer!)
Kvällssnack: Gurkstavar & Paprikastavar, Dippa, 3 rutor mörk choklad

Jag åt faktiskt färdigdipp idag, men jag testade i alla fall att bara hälla i hälften av kryddan och det fungerade bra, jag kände mig väldigt nöjd ändå. Jag åt Estrellas "Tortilla" och blandade den med Mildas Fraiche (24%). Mildas fraiche har inte mindre kolhydrater än gräddfil, men däremot är den krämigare och har mer smak och jag tycker att den passar så bra ihop med just tortilladippen. Kan tänka mig att den hjälpte till att öka smaken när jag tog mindre krydda!


Of to gymmet..

Nu skall jag alldeles strax sticka iväg och träna ett gympastång-pass. Det skall bli ytterst intressant att se hur många som tränar en valborgseftermiddag i denna stad! Härligt skall det bli i alla fall och det tunga artilleriet (läs den tunga stången) får göra mig sällskap under passet.

Inlines = Pengar till Bröstcancerfonden

Från att jag skulle köpa de allra billigaste inline's jag kunde komma över på junioravdelningen, till att försäljaren fick mig att köpa ett par K2-inlines för 1599 kronor. Hur gick det till liksom?

Det var så att hon inte ville rekommendera mig att åka några längre sträckor i de som var på junioravdelningen. Så då provade jag Soc's daminlines istället men det visade sig att deras storlekar inte fungerade alls för mig. Deras minsta storlek var på tok för stor. Försäljaren lät mig då testa ett par K2 för att jag skulle känna skillnaden på passformen och vips så hade hon övertygat mig att köpa dessa dyringar. Nu hoppas jag verkligen att det är ett par riktigt bra inlines jag har kommit över och att jag kommer använda dem väldigt mycket. Om inte annat har jag i alla fall skänkt en slant till Bröstcancerfonden genom köpet!Det blev lite fel med handledsskydden som jag köpte, jag fick med mig två helt olika sorter hem. Så dem tänkte jag sticka iväg och byta nu. Det känns dock inte så lockande att bege sig ut i det ösregn som har uppenbarat sig utanför mitt fönster.

Valborgsfirande av olika slag...

Idag är det den 30 April. Det är Valborgsmässoafton, det är Konungens födelsedag och även en fin vän till mig fyller år. Dagen idag innebär såklart olika för olika personer. Men det är väll inte ovanligt att Valborg kopplas samman med fest, alkohol och galenskaper, inte minst för ungdomar och studenter. Att dömma av tv4's nyhetsinslag idag så är det till och med så att det är denna helg som brukar bli de yngre ungdomarnas största fylleslag.

Trots att jag är både student och ung så kommer min dag dock inte innehålla en endaste droppe alkohol. Istället kommer jag att ha en sådan härlig dag med egentid och möjlighet att göra precis vad jag känner för. Att jag känner för att göra en mängd saker kan ju dock bli problematiskt med tanke på att även detta dygn bara innehåller 24 timmar. Helst skulle jag vilja hinna med att både plugga lite, tvätta, göra ärende i stan, göra ärende på köpcentrat, träna gympa, bege mig ut på en tur i det fria, ägna tid i soffan med en bra bok alternativt en film, samt laga och avnjuta en god lchf-middag. Nåja, vi får väll se hur det går med det. Så länge jag hinner njuta av dagen och vila upp mig inför jobb imorgon, så är jag mer än nöjd.

Hur firar du Valborg idag?Dagens Meny 100429

Jag blev plötsligt akut supertrött igårkväll så jag orkade faktiskt inte ens slänga in Dagens meny innan jag kastade mig i sängen. Så gårdagens meny kommer här...

DAGENS MENY (Torsdag 29/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Vit sparrissoppa + ost
Mellanmål: Cashewnötter
Middag: Stekt bacon, stekt ägg, kall pesto/fetafraiche (Mosade fetaost i lite creme fraiche och blandade i lite grön pesto)


Tacksamhet!

Jag har kommit på en till sak som jag gjorde under utmaningen, och vill fortsätta med även nu när utmaningen är slut. Det är att varje dag anteckna fyra (eller fler) saker som jag är tacksam över just den dagen. När jag antog utmaningen så hade jag svårt att förstå vilket värde det faktiskt kom att ha att utföra den punkten. Dels så tror jag att det är bra att reflektera över vad man är tacksam för, för att helt enkelt inte glömma bort det härliga i livet. Till exempel om man har en dålig dag, så är det lätt att det positiva som faktiskt ändå existerar bara faller mellan stolarna så att säga. Dessutom så tycker jag att jag faktiskt verkligen känner en större tacksamhet också när man funderar ut och skriver ned det jag är tacksam över. Känslan av tacksamhet, inte bara för saken i fråga utan för livet i sig, blir starkare. När jag sedan i efterhand sitter och läser igenom allt jag har haft turen att få och vara tacksam för den senaste tiden, då sprider det sig en lyckokänsla genom kroppen och jag kan även svart på vitt se vad som jag faktiskt uppskattar här i livet. På så vis lär jag känna mig själv bättre och kan därmed enklare prioritera, t.ex. vad jag tycker bäst om att göra, hur jag brukar må efter ett visst agerande i en viss situation och så vidare. Att skriva ned vad man är tacksam för är med andra ord en ganska enkel metod för att öka sitt välmående lite extra.

Under den tid jag har skrivit ned vad jag är tacksam över och även läst igenom det i efterhand så har jag bland annat lärt mig följande om mig själv:

♥ Jag uppskattar att hitta på saker i vardagen med min sambo, även om det bara är små saker som att gå ner och ta en fika i stan, gå på en shoppingrunda eller se en film på bio. Alltså - jag borde prioritera och ta mig tid till detta ofta.

♥ De gånger det känns motigt att träna, men jag trots allt övervinner motståndet och faktiskt tränar ändå, de gångerna brukar jag känna mig enormt tacksam i efterhand. Alltså - när det tar emot att bege sig iväg för att träna, så borde jag ha detta i åtanke när jag tar ett beslut. Det mest förnuftiga beslutet är att träna ändå, för i de alldra flesta fall så mår jag bättre i efterhand då än om jag hoppar över träningen.

♥ Jag mår bra av att utmana mig själv! Alltså - när det uppstår situationer som känns jobbiga eller lite för svåra, så borde jag ge mig in i situationen istället för att backa ur eller försöka undvika den. För att varje utmaning resulterar i en lärdom, som jag är tacksam över.

♥ Jag uppskattar enormt mycket när människor i min närhet är förstående. Man behöver inte vara rörande överens om allting, det är mer än okej att ha olika åsikter. Men det är guldvärt för mig när mina medmänniskor är intresserade av att förstå mig och respekterar mina åsikter.


Vad är du tacksam för idag?

Viktlogg 100429

Denna veckan stannade vågen alltså på +/- 0. Efter lördagens godisätning och en hel veckas besatthet av turkisk yoghurt, så blev jag ganska lättad när vågen stannade där den gjorde. Nu vill jag dock slippa att ständigt fundera på om jag äter för stora portioner, för många portioner osv. osv., så jag har en liten plan för framtiden, stay tuned...

Veckans vikt:
66,6 kg
Veckans resultat: +/- 0 kg
Sammanlagd viktförändring: -2,7 kg


(Såg att förra veckans viktlogg inte kom med när man klickade på kategorin "Viktlogg", trots att den ligger under den kategorin!? Kan ni se viktlogg 100422 om ni klickar på "Viktlogg"?)

Dagens Meny 100428

Dagens matintag har varit väldigt konstigt. På grund av att jag har flängt fram och tillbaka och hela tiden känt mig stressad, så har det inte blivit tid att laga någon mat. Istället har det blivit många "mindre mål". Så vad man skall kalla de olika målen, det är en fråga utan svar...
Dessutom känns det som att det har ledit till att jag har fått i mig väldigt mycket mejeriprodukter, men desto mindre kött/protein. Med tanke på att jag just nu faktiskt känner mig sugen på just kött/fisk så är det säkert så också. Det är härligt när kroppens signaler faktiskt förtäljer något och att man faktiskt kan känna av det. Då känns det som att kroppen är på rätt väg! Jag tror att det är av stor vikt att verkligen försöka lyssna på sin kropp, den har mycket vettigt att säga om man bara lyckas uppfatta dess signaler.

DAGENS MENY (Onsdag 28/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak + en ostskiva
Lunch: Makrill i tomatsås, majonäs, cocktailtomater, gurka, LCHF-vaniljyoghurt med linfrökross & kanel
Mellanmål: Några mandlar & paranötter
Plockmat på kalas: Gurkstavar, paprikabitar, rödlöksbitar, guacamole, dipp & en liten bit kyckling på spett
Kvällsmål: Keso med en skvätt grädde & kanel, en ostbitGöra-armhävningar-och-situps-varje-dag-grupp

Idag har jag infört en ny liten rutin.
Varje dag (utan undantag) skall jag framöver göra 20 armhävningar och 50 situps.
Hur mycket nytta det gör i muskelbyggnadssyfte, det har jag ingen aning om.
Däremot vet jag att det kändes så himla bra, varje gång jag hade gjort mina armhävningar och andra övningar under den tiden då utmaningen pågick. Så varför då sluta med det nu då?

Någon annan som vill vara med i min lilla göra-armhävningar-och-situps-varje-dag-grupp? Så att vi kan påminna varandra! Alla kan såklart anpassa antalet repetioner efter sin egen förmåga. Nå, vad säger ni?

Delmål - 5 km, 30 minuter

Nu är jag tillbaka efter min kvällsjogging!
Hela dagen har min kropp faktiskt skrikit efter att få röra på sig, men jag har inte haft tid att träna tidigare idag så då tyckte jag att det passade bra med 5 kilometers jogging såhär på kvällskvisten. Ända sedan jag började jogga nu för några månader sedan så har jag haft som ett delmål att jag skall klara av att springa 5 kilometer på en halvtimme. Jag har nu en längre tid känt att jag nog faktiskt har kapaciteten att uppnå detta mål om jag verkligen satsar på att göra det. Så idag tänkte jag; Upp till bevis!

Jag valde att springa en 5 kilometers-runda som jag mätte upp för ganska längesedan. När jag visste om att jag hade sprungit rätt så precis en kilometer så slog jag en kik på klockan och insåg att jag låg 15 sekunder efter trots att jag tyckte att jag hade hållt ett högt tempo. Så det var bara att öka! När jag passerade där jag trodde att det var ungefär två kilometer så slog jag en kik på klockan igen och såg suddigt att klockan stod på 13 minuter någonting. Vad sjutton tänkte jag och ökade ännu mer, trots att jag redan tyckte att jag flög fram i en hejdundrandes fart. Resten av rundan kändes det som att jag verkligen kutade, det kändes som en tre kilometers lång spurt alltså. Ändå slog klockan blankt 30 minuter några hundra meter innan jag var framme vid dörren. Jag kunde inte för mitt liv förstå hur jag inte kunde klara målet trots att det kändes som att jag höll ett enormt mycket högre tempo än någonsin förr.

Jag hade dock på känn att rundan eventuellt kanske inte var exakt 5 kilometer, utan att det kanske slog på några hundra meter. Så när jag kom hem gick jag in på jogg.se och mätte upp exakt. Och vet ni vad?
Exakt, alltså EXAKT där klockan slog över till 30 minuter blankt, exakt där var det också fem kilometer.

Så nu kan jag checka av det delmålet.
5 kilometer på 30 minuter - CHECK!
Underbart!


Kvällsjogging

Jag är precis hemkommen från ett födelsdagsfirande och skall nu snabbt sadla om från linne, kjol & strumpbyxor till löpartights, linne & en långarmad tröja. Det är alltså en kvällsjogg i regnet som står på tur här. Full rulle hela dagen idag, därav den dåliga uppdateringen, men efter joggingen hörs vi! Okej, kära läsare? Hej och hå, jogga på!

Inlines!

Förresten, jag har ju glömt bort att berätta att jag faktiskt blev den lyckliga vinnaren i Sofias tävling!
Att få 200 kronor presentkort på Stadium bara sådär, det känns allt lite lyxigt. Dessutom har jag kommit fram till vad jag skall använda det till. Det kanske är lite otippat men presentkortet skall bli ett bidrag till ett par inlines. Jag älskade att åka inlines när jag var liten och jag har kommit på att jag nog skulle tycka att det var jätte kul idag också. Att åka inlines kommer förmodligen ge mig både mycket nöje och en del motion. Helt perfekt med andra ord!

Jag har dock inte riktigt råd att lägga så mycket pengar på ett par inlines, så det får bli de allra billigaste det går att få tag på. Jag är medveten om att man ofta får vad man betalar för så att säga, men jag hoppas att de skall vara av tillräcklig kvalitet för att uppfylla sitt syfte - d.v.s. att de går att åka med. Och det räcker bra för mig i nuläget! Eftersom att jag har små fötter så räknar jag kallt med att kunna handla ett par inlines från junioravdelningen. Juniorstorlekarna sträcker sig nämligen upp till 38, så det bör inte vara något problem. På det viset kan jag få ett par för 399 kronor, jämfört med 899 kronor som är det billigaste på vuxenavdelningen.


(Bildkälla: Stadium)
Så fort presentkortet dimper ner i brevlådan så skall jag bege mig iväg för att prova, och förhoppningvis köpa, ett par sådana. Jag kan se mig själv glida fram i dessa en solig sommardag, på väg till stranden i något närliggande samhälle!


Dagens Meny 100427

DAGENS MENY (Tisdag 27/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak + en bit kalkonskinka (Måste alltid provsmaka när vi köper ny sorts skinka/ost)
Lunch: Matlåda - Wrap med Baconröra + gurka & några körsbärstomater
Mellanmål: En stor skål LCHF-vaniljyoghurt + kanel
Middag: Taco (Köttfärs, sallad, tomat, gurka, rödlök, creme fraiche, tacosås, ost, fetaost, oliver)


Att våga testa sina gränser...

Nu skall jag bege mig iväg för att träna ett pass Stepstyrka. Jag ser verkligen fram emot det eftersom att jag tyckte att det var så himla roligt sist! Jag känner för att pressa riktigt hårt idag, när passet är slut vill jag vara genomblöt och musklerna skall nästan skaka av ansträngning. Jag tror att jag skall ta en ännu tyngre stång än vad jag brukar göra när jag tar "min tunga stång". Det är ju så lätt att tro att man inte klarar av det ena och det andra, men i självaverket klarar man ofta ganska så mycket mer än vad man tror. Så nog sjutton skall jag klara av stångmomenten med en grön och tung stång! Det är enkelt att hålla fast vid den tid, tyngd, sträcka eller vad det nu må vara, som man är van vid - man tror att det är det man klarar av. Men det är även lätt att glömma bort att man faktiskt utvecklas med tiden. Det gäller bara att våga ta ett kliv utanför sin comfortzone och tänja lite på gränserna, då är det enklare att bli medveten om hur mycket man faktiskt klarar av och på så vis kan man lättare optimera sin träning!

Med de orden sagda så går jag och byter om och förbereder mig inför ett riktigt, riktigt hårt och endorfintriggande pass!!!

Rätt svar: Box!

Haha, vad otippat att ni gissade på just att jag hade tatuerat mig!
Men nej gaddat mig har jag inte gjort, inte har jag då legat på spikmattan heller (inte igår i alla fall).

Det rätta svaret var: Tränat Box!

Jag testade alltså träningsformen Box för första gången igår. Där jag tränar så fungerar det så att man kan komma dit både i par och ensam. Kommer man ensam så paras man sedan ihop med någon annan främling som också har kommit dit ensam också kör man träningspasset med den. Eftersom att jag gick på ett baspass så tänkte jag att där nog var flera stycken, förutom jag, som var där för första gången. Jag gjorde även en chansning och gick dit ensam i hopp om att där skulle finnas någon som var i ungefär min storlek och styrkeklass så att säga som också var där själv. Men ack så fel man kan ha! När instruktören frågade om det var någon som var där för första gången så var jag alldeles ensam om att räcka upp handen. Sedan var det dags för alla ensamma att gå fram till scenen för att bli ihopparade och jag var snabb fram. Sedan dök det även upp en medelåldersman och hack i häl en yngre kille och instruktören var snabb att para ihop de två. Det lilla problemet som sedan återstod var då..jag, helt enkelt, för tydligen var där inte fler som hade kommit dit ensamma. Då sa instruktören till mig att jag kunde köra med boxningssäcken och min första tanke var "Hur sjutton skall det gå när jag inte har gjort detta förr?!", men jag tänkte att jag får försöka. Precis när jag skall ta mina grejor och gå bort till säcken så petar någon mig på axeln, jag vänder mig om och där står det en kille i skepnaden av ett muskelberg på uppskattningsvis över 100 kilo. Han däremot, han var tatuerad. Han öppnar munnen och ut kommer orden "Jag är också här ensam, skall vi köra tillsammans?". Med skakig röst fick jag fram "Alltså..jag är här för första gången, jag kan inte detta." och som svar får jag "Det är ingen fara, jag håller på att lära mig svenska också så det kan inte jag så bra!".

Så jag körde helt enkelt mitt första boxpass mot en muskolös man som beskrivs bäst med orden stereotyp för mc-gäng-kille. I efterhand så inser jag att jag dock inte skall klaga, inte alls, han kunde det här med box och han var snäll och försökte lära mig. Jag misstänker dock att han inte fick ut särskilt mycket av passet. Dessutom så hade jag såklart fullt tjå med att hålla emot när han slog och sparkade även om jag misstänker att han inte tog med ens hälften av sin styrka. Värst var det när han sparkade när jag höll den stora mitsen, kraften mot min mage blev förmodligen betydligt kraftigare än vad jag egentligen klarar av. Men eftersom att jag och min vinnarskalle sällan har känt oss så små i jämförelse mot någon annan, så ville vi kämpa emot allt vad vi hade!

Jag tyckte att box var en rolig träningsform. Men som alltid när man är ny så är det svårt att hänga med och därmed svårt att ta ut sig ordentligt. Det kändes väldigt svårt att lära sig teknik och så vidare genom att bara titta på instruktören när han visade. Dock fick jag ju en del hjälp av min boxpartner då, men det var ändå svårt. Jag hoppas att det kommer med tiden om man går dit några gånger till. För det kan nog absolut bli riktigt, riktigt roligt om man bara lär sig lite!

(Och förresten..jag kan intyga att hans svenska var betydligt bättre än vad min box-förmåga var!)

Note to my selft: Klipp ner naglarna innan du går på box nästa gång, så slipper du pressa in dem i dina egna handflator när du håller mitsarna.


Dagens Meny 100426

Veckans storhandling har ännu inte skett och eftersom att det är måndag så ekar kylen relativt tomt. Därför har maten idag blivit en blandning av kylskåpsrensning och "snabbt att handla/snabbt att laga-mat". Trots detta så har jag ändå fått avnjuta mycket god mat. Min lunch kan tillsynes verka väldigt märklig, men jag skall be att få tala om att det blev ganska gott och dessutom insåg jag efter en stund att det inte ens var så märkligt som man först kan tycka. Jag skall förklara mitt resonemang angående det dära, men inte ikväll, det är jag för trött för. Men insikten kommer förhoppningsvis att så småningom leda till ett nytt gott recept. Nåja, nu skall vi tala om dagens matintag...

DAGENS MENY (Måndag 26/4)
Frukost: En stor skål LCHF-vaniljyoghurt, linfrökross & några bitar färsk jordgubbe
Lunch: Rättikagratäng (rester från igår) och varm tonfisksås (recept kanske kommer upp, eller så väntar jag till det är mer välutvecklat..)
Mellanmål: En liten skål turkisk yoghurt och några överblivna jordgubbsbitar från frukosten + några ostskivor
Middag: Wrap med Baconröra (Idag använde jag Castellos "Vitlök & Örter", det blev mums!) + finhackad gurka
Mellanmål: En bit gurka


Gissningslek - Vad har jag gjort?

Här sitter jag; med främmande smärtor i sidan av magen, något skumt märke här och där och i handflattorna tycks jag mig tyda avvtryck från min egna naglar. Men herregud så bra jag mår!

Är det någon som kan gissa vad jag har gjort?


Lästips - Jämförelse viktminskningsmetoder!

För ett tag sedan tog jag upp ämnet angående att LCHF-kost inte behöver vara dyrt (Inlägget kan du läsa HÄR!). Detta gjorde jag för att det ofta är den reaktionen jag möter; "Oj, blir inte det dyrt att äta så?" eller "Jag skulle aldrig kunna äta LCHF, det blir för dyrt!". Nu såg jag att bloggen "Tyckomlchf" också har skrivet ett inlägg som har med kostnader att göra, dock mer fokuserat på vilken stor industri viktminskning har blivit, samt en prisjämförelse mellan olika kända metoder för att gå ned i vikt.

Jag tyckte själv att inlägget var väldigt intressant, tankeväckande och bra skrivet. Därför länkar jag till inlägget HÄR, så att ni också kan hitta dit och få ta del av detta absolut läsvärda inlägg!

Undvik onödig måndagsångest!

Då vart det måndag igen, ny dag och ny vecka.
För många upplevs måndagar ofta som en jobbig veckodag och närmast lite ångestfylld. När klockan slår måndag så är helgens slut ett faktum och visst kan det kännas lite tråkigt. Ledighet är ju alltid härligt, men utan sysselsättning så skulle ju inte heller ledighet existera. Om man tänker så, så blir måndagens måsten plötsligt lite enklare. Men det finns fler saker som jag brukar göra och tänka för att känna mig positiv inför måndagen.

♥ Unna dig en lång och skön stund vid frukostbordet! Börja inte veckan med att stressa i dig maten. Ät i lugn och ro och läs tidningen, kolla på nyhetsmorgon, läs bloggar eller gör mest ingenting. Alla har vi olika rutiner vid frukostbordet, hur ser dina ut?
♥ Tänk på vad den nya veckan kan ge dig! Det du inte blev riktigt nöjd med förra veckan, det har du en chans att förbättra denna veckan. Kanske har du något speciellt mål du kan sätta upp för veckan. Ny vecka - Nya möjligheter! Har du några speciella mål för denna veckan?
♥ Vad är veckans höjdpunkter? Se till att planera dem lite extra! Att planera sådant man tycker är roligt och ser fram emot, ger positiva tankegångar. Till exempel om träning är din favorit sysselsättning så planera in veckans träning, kanske är umgänge med vännerna det bästa du vet, planera in kvalitetstid med dem. Vad är veckans höjdpunkter för dig?
♥ Se till att i förväg planera in roliga saker på måndagkväll! På så vis behöver du inte bara känna negativt inför måndagen, utan du kan även se fram emot den. Vad brukar du göra en vanlig måndagkväll?
♥ Fundera över de positiva delarna med att komma tillbaka till jobbet/skolan/övrigt. För att visst går det att finna positiva sidor av det mesta, kanske tycker du att det är trevligt att träffa arbetskamraterna, eller så kanske det finns någon del av dina arbetsuppgifter som inspirerar dig extra mycket. Kanske kan du till och med efterhand skriva ner dessa positiv punkter, för att sedan kunna läsa dem och påminna dig själv när det känns motigt med måndagar! Vad tycker du är positivt med att komma tillbaka efter helgen?

Sist men inte minst, vad gör du för att förbättra dina måndagar?


Dagens Meny 100425

DAGENS MENY (Söndag 25/4)
Frukost: LCHF-vaniljyoghurt, solroskärnor, kanel + ost, leverpastej, tomat
Lunch: Matlåda - LCHF-fläskpannkaka med osockrad lingonsylt
Mellanmål: En minibabybell-ost & lite turkisk yoghurt (blandat med en skvätt grädde)
Middag: Karrékotlett, rättikagratäng, en klick beasås, tomat, gurka
Efterrätt: Lattemousse toppad med jordgubbar (Recept kommer nog, även om jag nog misslyckades lite med det!)


Slutrapportering angående Utmaningen

Idag var som sagt den sista dagen för utmaningen. Så hur har det nu gått för mig då?
Jo, i 21 dagar har jag kämpat, skrattat, svettats, slitit, trippat på endorfin, varit trött, velat gråta, velat hoppa av lycka. Jag har hoppat, jag har sprungit, jag har suttit lutad mot väggar i 90 grader och svurit. Jag har testat nya träningsformer, jag har tränat både tidiga morgnar och väldigt sena kvällar. Mina armar har fått lära sig att veta hut genom ett ex antal armhävningar och själen min har fått öva sig på att uppskatta både sig själv och sin omgivning. Ja, allt detta och en hel del till har jag gjort på 21 dagar. Men den stora frågan är; Räckte det för att klara utmaningen?

Genomfört! - 1 km/dag gång/löpning
2 av 2
nya träningspass/ 2 nya råvaror/recept ska testas
3 av 3 intervallpass
Genomfört! - 4
saker varje dag att vara tacksam över
5 av 5
stretch/avslappningspass
6 av 6 morgonträningspass
7 av 7
träningspass längre än 60 minuter
80 (varav 74 jogging och 6 promenad) km av 8
x 10 km
9 av 9
minuter höga knän
Genomfört! - 10 km i ett och samma pass
11 av 11
minuter i jägarvila
12 (på tå) av 12
minuter i plankan
13 av 13
minuter ”hoppa hopprep”
14 av 14 trappor ska betas av
15 av 15 stycken träningspass
16 (på tå) av 16
minuter ”stå på ett ben” (8 min/ben). (För att öka svårighetsgraden, stå på tå.)
170 av 17 x 10 hopp ( burpees, upphopp, skridskohopp, grodhopp etc)
180 av 18
x 10 armhävningar.
19 av 19 styrkor du har eller saker med dig själv/din kropp, du är nöjd/stolt över, ska skrivas ner
19 av 20 dagar - 20 dagar utan godis, kakor, glass, chips eller liknande

Svaret är JA! Ja, jag vill allt påstå att jag har klarat Ätatränakämpa's utmaning och jag har gjort det jäkligt bra. Jag satte ganska höga krav på mig själv redan från början: de allra flesta kilometrarna skulle vara i jogging - INTE promenad. Den dagliga kilometern skulle vara en kilometer utöver vardagsmotionen, d.v.s. jag har inte räknat t.ex. promenad till skolan. Inga trappor som skulle ha avverkats ändå räknades, enbart trappor som avverkades enbart i motionssyfte. Inga övningar som gjorts i ett pass har räknats, alltså t.ex. om jag har gjort armhävningar under ett gympapass så har jag inte räknat dessa, utan alla övningar har gjorts utöver. Och så vidare, och så vidare...

Jag lade ribban högt och det gjorde jag för att mitt mål var att även hoppa högt helt enkelt, och det tycker jag verkligen att jag har gjort också.

Det enda som inte gjorts till punkt och pricka är att jag en dag under utmaningen åt godis, vilket inte är förenligt med de godisfria dagarna. Men precis som jag förklarade här så satte jag den punkten i utmaningen lite inom parantes redan från början. Det gjorde jag inte för att jag ville äta godis och kakor varje dag, utan jag gjorde det för att jag redan äter en viss kost som jag följer. Om ett avsteg från min vanliga kosthållning sker en dag under utmaningen, eller någon annan dag, det spelar för mig inte så stor roll då jag sällan gör några större avsteg. För mig var det all träning som var den stora utmaningen som jag var fast besluten om att klara.

Med detta sagt så har jag bara en sak kvar att säga:
Jag har klarat utmaningen och gjort mig välförtjänt av min belöning: En hotellfrukost med min älskade!


När och var?
Det återstår att se!

Veckomeny v.16

Eftersom att jag inte har hunnit sätta mig ner och planera vad som skulle ätas denna vecka som har gått, så lägger jag nu upp en veckomeny i efterhand över vad jag har ätit. Detta är alltså den gågna veckans veckomeny.

VECKOMENY v.16

MÅNDAG
Frukost:
Äggmjölk + ostskivor
Lunch:
Kycklingsallad
Middag:
Fetaostfyllda färsbiffar, i krämig sås med smak av soltorkade tomater + kokt broccoli

 

TISDAG
Frukost:
Äggmjölk
Lunch:
Fetaostfyllda färsbiffar, i krämig sås med smak av soltorkade tomater + kokt broccoli
Middag:
Fläskytterfilé i smakrik sås + blomkålsris

 

ONSDAG
Frukost:
Äggmjölk + ostskivor
Lunch:
Fläskytterfilé i smakrik sås + stekta grönsaker
Middag:
Wrap med tacokryddad köttfärs, Philadelphiaost, tomat

 

TORSDAG
Frukost:
Tonfiskröra, gurka, ostskiva
Lunch:
Räksallad (På restaurang!)
Middag:
LCHF-vaniljyoghurt och varma mackor (pones)

 

FREDAG
Frukost:
Äggmjölk + ostbit
Lunch:
Kycklingsallad (På restaurang!)
Middag:
Taco

 

LÖRDAG
Frukost/Lunch:
LCHF-vaniljyoghurt & Pones + pålägg
Middag:
LCHF-fläskpannkaka + osockrad lingonsylt

 

SÖNDAG
Frukost:
LCHF-vaniljyoghurt & påläggstallrik
Lunch:
LCHF-fläskpannkaka + osockrad lingonsylt
Middag:
Karrékotlett & Rättikagratäng


Turkisk yoghurt

Om ni inte redan har märkt det så har jag snöat in på turkisk yoghurt de senaste dagarna. Jag har tidigare inte förstått varför så många lchf:are har varit så förtjusta i denna yoghurt, jag har faktiskt inte förstått det alls. Men häromdagen fick jag för mig att jag skulle köpa hem en lite ändå. Jag blev glad när jag såg att Netto hade fått in en ny sort, som fanns i litersförpackning och bara innehöll 3,5 gram kolhydrater/100 gram. Det är ju nämligen så att olika sorter innehåller olika mycket kolhydrater, det finns vissa sorter som ligger ända upp på 7 gram/100 gram. Men jag tror bannemig inte att det bara var kolhydratinnehållet som var bättre, utan även smaken! För jag kan inte minnas att turkisk yoghurt någonsin har varit så gott förut. Den är krämig, den är syrlig, den fungerar både med och utan grädde, den är alldeles alldeles underbar. Här har ni den, Arla Kökets Turkisk Meze mat yoghurt (10 % fett)...


Må-bra-söndag!

God förmiddag alla fina bloggisar!

Idag är humöret på topp; solen skiner, jag är stolt över mig själv och jag har en känsla av att det kommer att bli en alldeles underbar söndag. Hela min kropp är fylld med må-bra-känslor.

Om jag säger såhär; Nu finns det inte mycket, inte mycket alls, kvar att kryssa av. Förstår ni då vad jag talar om?
Om inte så kommer ni att förstå senare idag då jag kommer att redogöra i detalj för vad jag talar om.

Nu skall jag dock gå ut på en kort liten extrapromenad med min fina hund, efter det skall jag hoppa in i duschen för att sedan förmodligen bege mig på en spontan liten shoppingrunda med mig själv.

Vad brukar ge dig må-bra-känslor?

Dagens Meny 100424

Gårdagens godisintag har satt sina spår på dagens sug efter något att tugga på om man säger så. Dumma onödiga sug försvinn!

DAGENS MENY (Lördag 24/4)
Frukost/Lunch: LCHF-vaniljyoghurt med kanel, pones med bregott och ost/leverpastej
Mellanmål: Turkisk yoghurt+grädde med kanel & en ostbit
Middag: LCHF-Fläskpannkaka och osockrad lingonsylt
Kvällssnack: Gurkstavar & FläskesvålarLCHF-Vaniljyoghurt

LCHF-Vaniljyoghurt
Ca. 3 fjärdedelar Turkisk yoghurt
Ca. 1 fjärdedel Vispgrädde
Äkta Vaniljpulver

Rör ihop turkisk yoghurt och vispgrädde i en skål, smaka av med vaniljpulver.
Jag inbillar mig att vaniljsmaken framhävs mer om den får vila i kylen en liten stund innan man äter den. Det kan dock vara ren inbillning, vilket som så går det bra att servera direkt också.

Serveringstips: Bär, linfrö, solroskärnor, nötter, kanel etc.
Om du vill lyxa till det lite: Skär cirka en fjärdedels äpple i tärningar, lägg i en värmetålig skål, strö över riktligt med kanel, värm sedan i micron till äpplebitarna mjuknar. Låt svalna lite, häll sedan i det i yoghurten och njut. (Kaneläpple syns på bilden!)


BETYG: 5,5/7
Mycket gott!
Enkelt att röra ihop och passar både till frukost, mellanmål eller till och med lunch eller middag om man kombinerar det med något annat.

Dagens Meny 100423

Just det, jag får ju ta och uppdatera "Dagens Meny" för igår nu i efterhand eftersom att jag inte hann det igår.
Gårdagen var som sagt ingen bra matdag, inte alls. Den inleddes med stora portioner och fortsatte så för att sedan sluta med lösgodis.

Men som sagt, dokumenteras skall det vilket som!

DAGENS MENY (Fredag 23/4)
Frukost: Äggmjölk + en ostbit
Lunch: Kycklingsallad (På restaurang!)
Mellanmål: En varm"macka" från dagen innan (gjord på pones, tomatpuré, oregano, lite köttfärs, ost, tomat), en pones med leverpastej & gurka, en skål med lchf-vaniljyoghurt med kanel.
Middag: Taco (utan bröd) + Vitt vin
Kvällssnack: Lösgodis, mjölk

Inga bilder hade jag tydligen heller...


Återfall & Slutspurt!

God förmiddag gott folk!

Jag hade som sagt fullt upp igår, och jag hann aldrig med någon mer uppdatering som jag hade hoppats på att jag skulle.

Jag hade faktiskt ett godisåterfall igår. Ingen större skada skedd dock. Jag fick för mig att jag tvunget skulle mumsa i mig lite lösgodis igår, så det gjorde jag. Så länge jag inte gör som sist, d.v.s. fortsätter äter godis dagen efter också, så är det ingen större fara. Och det planerar jag ju inte att göra!

Det ingår ju i utmaningen att inte äta godis e.t.c. under utmaningen, så på ett vis har jag brutit den delen. Men redan när jag antog utmaningen så satte jag den delen lite inom parantes, detta på grund av att jag redan själv kontrollerar min kost enligt LCHF alltid, och inte bara under denna utmaning. T.ex. så ville jag inte binda upp mig på att inte få äta saker som jag normalt får äta lite grann av enligt LCHF, t.ex. mörkchoklad och fläsksvålar o.s.v. Dessutom väljer jag ju att göra avsteg ibland, och jag vill inte att de skall ske för ofta, men om de nu råkade bli just under utmaningen - så är inte det hela världen för mig.

Om jag lyckas klara hela utmaningen med undantag från lite godisätande en dag på slutet, så är jag jäkligt nöjd ändå! Utmaningen avslutas förresten imorgon. Tiden har gått fort, trots att "20dagarsutmaningen" faktiskt är 21 dagar, då den pågår 5-25 april! Så imorgon är det alltså slutspurt..vad tror ni, tror ni att jag kommer klara det? Jag har svaret, men det får ni imorgon.

Fredagsplaner.

Nu bär det av mot mitt älskade träningscentra för ett härligt styrkeyoga-pass. Resten av dagen är ganska fullbokad, så tiden vid datorn kommer förmodligen att bli minimal. Någon mer uppdatering skall jag dock försöka hinna med.
Kanske ett recept eller så..?

Vad skall du göra denna fredag?

Vanedjur

Här hemma så sover alltid jag på ena sidan av sängen, och min sambo då på andra sidan sängen. Igårkväll fick toksambon helt sonika för sig att vi i natt skulle sova på motsatt sida jämfört med vad vi brukar. Och usch och aj och stonk vad dåligt jag har sovit! Det är ju helt otroligt vilket vanedjur människan är. Det är inte konstigt att vi tycker att det är krånligt att förändra våra vanor, t.ex. vad gäller kost och träning, för det är ju sådana vanor som ofta är väldigt djupt rotade. Men det skulle också innebära att om vi bara bestämmer oss för att förändra vissa av våra vanor, ser till att göra det och håller fast vid det under en period - så vips är det istället de nya som blir till vanor! För vi människor vänjer oss och när vi har gjort det, då går det ganska automatiskt och då behöver vi inte lägga lika mycket tankar och energi på att det skall bli rätt längre.

Detta vanedjur har verkligen börjat vänja sig vid sin nya kosthållning och sitt mer fysiskt aktiva liv. För att stora delar går faktiskt av rena farten, utan att jag behöver fundera särskilt mycket på det.

Ost i snacksbitar!

Titta vilken söt liten förpackning jag hittade! Den innehåller olika ostsorter i lagom mellanmålsstorlek. Perfekt för oss LCHFare. Jag smakade "Double Gloucester" idag, den var god! Det skall bli spännande att smaka de andra sorterna också. Lite omväxling från min klassiker - Minibabybell-ost.


Du finner dem på Netto! 19,90 kr tror jag att de kostade.

Dagens Meny 100422

Det blev som sagt en spontan lunch på stan med mor min tidigare idag. Vi landade i princip på första bästa lunchrestaurang där jag beställde en räksallad. Tyvärr så såg räksalladen ut ungefär som en sådan brukar göra när man köper det, d.v.s. 80% grönsallad, lite tomat, gurka, paprika, toppat med några små räkor. Vid sidan fann man även ett halvt ägg och en sås på creme fraiche & dill, vilket i alla fall höjde det hela. Jag tycker dock att det är tråkigt att sallader sällan är matiga på restauranger. Efter denna lätta sallad så blev det en rejäl och lyxig middag.

Idag har jag ätit lite av några produkter som är gränsfall vad gäller LCHF. Eller rättarsagt, det kanske är tillåtet för vissa, gränsfall för vissa och förbjudet för andra. Men för att göra det hela tydligt för alla lchf-rookies och andra nyfikna så tänkte jag köra en snabb förklaring vad gäller vissa produkter.

Äpple - Frukt i allmänhet innehåller relativt mycket kolhydrater, framför allt i form av fruktsocker. Vad jag har kunnat läsa mig till så innehåller äpple drygt 12% kolhydrater. Därför går LCHF och frukt i för stora mängder alltså inte ihop. Var och en får dock känna efter och sätta gränsen för vad man klarar av att äta och inte, och i vilka mängder. Själv räknar jag aldrig hur många gram kolhydrater jag äter per dag, däremot försöker jag att gå efter max 5 gram kolhydater/100 gram-regeln när jag väljer och väljer bort produkter. Jag använder regeln åtminstonde som riktlinje, vilket jag tycker är ett bra verktyg eftersom att jag inte räknar mitt kolhydratintag (tycker att det skulle bli för jobbigt i längden). Dock får man ju även använda sunt förnuft och inse att det även spelar roll vilken mängd man äter av sakerna. Äpple är en sådan sak som jag tycker innehåller för mycket kolhydrater, men som ändå är tillräckligt okej för att äta någon enstaka gång. T.ex. om man gärna vill ha lite äpple i något speciellt recept, eller om man vill äta det som "godis" ibland. Alltså äpple för mig = Någon enstaka gång, i små mängder.

Grönsaksjuice - Hittade idag en grönsaksjuice på Netto som lockade mig på något sätt. Den innehöll bara grönsaker och inte socker eller något annat sådant trams. 3,5 gram kolhydrater/100 gram sade näringsinnehållsförteckningen. Vanlig fruktjuice är inte att rekommendera i samband med LCHFkost, däremot denna grönsaksjuice kändes helt okej. Själv brukar jag resonera som så, att det är onödigt att dricka för stora mängder drycker som innehåller kolhydrater. Detta på grund av att drycker ofta är lätta att få i sig mycket av, det är t.ex. enkelt att komma upp i 100 gram dryck. Då fungerar vatten alldeles utmärkt istället! Dock kan jag tycka att det är uppfriskande att någon enstaka gång ta ett litet glas av något annat än vatten. Så jag testade helt enkelt denna grönsaksjuice, som smakade helt okej. Alltså samma sak här = Någon enstaka gång, i små mängder.

Leverpastej - Leverpastej brukar innehålla cirka. 7-12 gram kolhydrater/100 gram. Den jag har hemma innhåller 8 gram/100 gram, alltså över 5 grams-regeln. Men lite leverpastej kan jag allt unna mig någon gång då och då. På en "macka" (pones i mitt fall) så behöver man inte komma upp i särskilt många gram även om man brer på ett härligt lager. Detta är inget pålägg jag har hemma alltid eller äter dagligen, utan det är lite lyxpålägg som får komma på besök i min kyl då och då. Än en gång = Någon enstaka gång, i små mängder.

Så nu, efter denna långa text då skall ni få läsa vad det faktiskt är jag har ätit idag...

DAGENS MENY (Onsdag 22/4)
Frukost: Tonfiskröra (tonfisk, majonäs, citronpeppar), finhackad gurka, en ostskiva
Lunch: Räksallad (På restaurang!)
Mellanmål: En ostbit & ett litet glas grönsaksjuice
Middag: LCHF-Vaniljyoghurt & kaneläpple (Recept på hela alltet kommer!), en varm macka (på pones, ost, skinka, tomatpuré, oregano, tomat skiva), två leverpastejmackor (pones, leverpastej, gurkskivor)


Lunch på stan!

Nu bär det av mot stan för en impuls-lunch med mor min!
Aprilvädret är ett faktum, så någon uteservering är förmodligen inte aktuellt.
Men någon god lchf-vänlig mat skall vi väll i alla fall lyckas hitta.


Viktlogg 100422

Idag ville vågen inte riktigt som jag ville. Men det berör mig faktiskt inte särskilt mycket. Jag skulle kunna misstänka att anledningen till den lilla miniviktökningen är att jag har ätit lite för mycket onödigheter. Med onödigheter menar jag sånt som jag äter trots att jag egentligen inte är hungrig.

Veckans vikt:
66,6 kg
Veckans resultat: +0,1 kg
Sammanlagd viktförändring: -2,7 kg

Jag är väldigt målmedveten och fast besluten om att jag skall uppnå mina mål, mål i alla dess former både stora och små, men för mig är kvaliteten på vägen dit viktigare än hur lång sträckan är. Det är det som gör att jag inte låter mig tryckas ned av en veckas sämre invägning. Jag har ju trots allt gått ner nästan tre kilo sedan jag startade, hur bra är inte det? Och tänk på alla andra mål jag har lyckats uppnå på vägen, vem hade t.ex. trott för några månader sedan att jag skulle kunna jogga över en mil? Inte då trodde jag i början av året att jag plötsligt skulle kunna ha en-två storlekar mindre i jeans och faktiskt känna mig bekväm när jag provar nya kläder. Men så är det nu! Och nu skall jag anmäla mig till Lundaloppet, det ni!

Tävling - Presentkort på Stadium!

Sofia har trevlig små tävlingar titt som tätt och denna gången har man chansen att vinna ett presentkort på Stadium. Med tanke på att jag har ett ständigt sug efter nya träningskläder och träningsprylar nu sedan jag kom igång med träningen, så vore jag ju bara dum om jag inte tog chansen att vinna ett presentkort på Stadium!

Som en del av tävlingen kommer jag nu att dela med mig av ett av mina hälsotips!

Om man vill uppnå en god hälsa så tror jag att det är viktigt att man finner sin egen väg. En väg som man faktiskt kan vandra längs större delen av livet. Det må så vara hänt att man så småning om kommer att göra en del avstickare, men det bör ändå vara en väg som man känner att man ständigt kan återkomma till, förr eller senare. Med detta menar jag att man inte skall kasta sig in i dieter, träningsprogram och liknande som man inte känner sig bekväm med överhuvudtaget. För att uppnå en god hälsa på långsikt, så krävs det att du har en hälsosam livsstil, inte att du har en hälsosam kort period i ditt liv. Så om du är sugen på att förändra dina vanor till de bättre, så är mitt tips att läsa mycket om kost, träning, självutveckling med mera och ta del av andras erfarenheter. Vilka verktyg passar dig? Anamma dem och gör dem till dina!

Med detta sagt, menar jag inte att vägen alltid är spik rak och som en dans på rosor, bara för att det är en väg som man kan tänkas vandra på genom livet. Givetvis kommer man att möta motgångar och få kämpa för att uppnå sina mål - oavsett vilken väg man väljer. Att behöva kämpa och slita kan i sig vara en motiverande faktor. Men det gäller att hitta en lagom balans mellan behovet att kämpa och känslan av att man trivs på den väg man har valt. Tillåt dig att offra blod, svett och tårar, men var noga med att känna efter så att blodet, svettet och tårarna inte tar slut redan efter några veckor, de skall räcka en lång väg! För vägen till ett hälsosamt liv är en livslång, ständigt pågående, resa. En resa som du är värd!Vill du också vara med och tävla?
Klicka här!
Vem vet, vinner inte jag så kanske du vinner eller vice versa.
Jag håller tummarna för oss!

Planer för morgondagen...

Nu bär det av mot sängen, för nu börjar ögonlocken att bli tunga. Dessutom är det ju en dag imorgon också som man brukar säga och denna dag kommer att innehålla följande:

♥ Vägning
♥ Morgonträning - Intervallpass + lite övningar
♥ Transkribering
♥ Bakning av pones
♥ Planering av mat för de resterande dagarna denna veckan (Ja, jag kom på idag att det inte har blivit någon veckomeny denna veckan, så det får vi ju ta tag i).
♥ Bloggning
♥ Förhoppningsvis ta de lugnt och göra mest ingenting någon timme

Så med det säger jag godnatt!Hinder är inga hinder om du inte låter dem stoppa dig...

På sistonde har jag kommit på mig själv med att låta bli att skriva ner vissa av mina tankar och funderingar här. Detta enbart på grund av att det känns som att mina ord i skrift möjligen inte kommer att göra mina tankar rättvisa. Långt efter att en tanke har väckts så förbereder jag mig mentalt på att få ner den i skrift, men mycket längre än så kommer jag inte. Dessa blogginlägg stannar helt enkelt vid förberedelsestadiet och blir där med aldrig några blogginlägg. Jag själv känner att jag var bättre på att skriva förr i tiden, jag hade då en bättre förmåga att kunna fånga det väsentliga med relativt få ord. Därimellan lyckades jag även få en viss känsla samt en variation av ordval som gjorde texten mer levande. Numera brukar mina djupare funderingar inte bli särskilt djupa när jag sammanställer dem i skrift. Snarare blir de till en sörja av otydliga formuleringar, svaga poänger, långa innehållslösa meningar...ja, ordbajs helt enkelt! Det är inte roligt att se sina betydelsefulla funderingar förvandlas till något mindre betydelsefullt, men och andra sidan så är det ju dumt att låta min ringrostiga författarförmåga stoppa mig. Om jag bara ger mig sjutton på att faktiskt våga skriva ner det jag vill här i bloggen, så kanske jag plötsligt får flyt i skrivandet igen och kan känna mig nöjd med mina texter. Vem vet? Vi testar helt enkelt!

Dagens Meny 100421

DAGENS MENY (Onsdag 21/4)
Frukost: Äggmjölk + några ostskivor
Mellanmål: Cashewnötter (Var inte hungrig, men kände att jag behövde energi, så det fick bli några nötter! Jag tror jag är inne i en nöt-period just nu.)
Lunch: Matlåda - Fläskytterfilé i smakrik sås + stekt paprika, champinjon & tomat
Fika: Grädde vispad med äkta vaniljpulver, några hallon nedtryckta i det - in i frysen en stund! = Låtsas glass!
Middag: Wrap fylld med tacokryddad köttfärs, philadelphiaost, tomat


Ytterfläskfilé i smakrik sås

Detta recept lagade en nära vän till mig en gång, för ganska så längesedan nu. Jag vill minnas att hon sa att det ursprungligen är en viktväktarrätt, men receptet florerar på många ställe på internet så jag är osäker på dess ursprung. Men en sak vet jag, och det är att det är ett himla gott recept!

YTTERFLÄSKFILÉ I SMAKRIK SÅS
(Ca. 6 portioner)

600-900 gram Ytterfläskfilé (Eller fläskfilé, kotletter, kycklingfilé eller annat kött, det mesta går nog bra!)
3 dl Grädde
2-3 dl Creme fraiche
Ca. ½ dl Soja
1-4 tsk Sambal Oelek (Beroende på hur stark smak man vill ha, själv tog jag nog minst 4!)
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop grädden, fraichen, sojan och sambal oelek, smaka av med salt och peppar.
Skär ytterfläskfilén (alt. annat kött) i skivor och placera i en ungsfastform. Ta lite salt och peppar över om så önskas. Häll sedan såsen över köttet, sätt in i ugnen i cirka 70-90 minuter.

Servera gärna med blomkålsris. Det passade alldeles förträffligt ihop!

BETYG: 6/7
Denna rätt tar förvisso sin lilla tid i ugnen, men det krävs minimalt med ansträngning då förberedelserna bara tar några minuter. Med få ingredienser och med en ytterst liten insats så får du en enormt god och festlig måltid.


Rapportering nr. 2 angående utmaningen

Jag kom plötsligt på att jag helt och hållet glömde bort att ge någon rapportering angående utmaningen efter den gångna veckan. Nu har det ju gått ytterligare någon dag och det börjar närma sig slutet av denna utmaning. Dock tänkte jag ge er en rapportering om hur det har gått för mig hittills och hur mycket jag har kvar här nu på upploppet.

Hittills genomfört! - 1 km/dag gång/löpning
2 av 2
nya träningspass/ 2 nya råvaror/recept ska testas
2 av 3 intervallpass
Hittills genomfört! - 4
saker varje dag att vara tacksam över
3 av 5
stretch/avslappningspass
4 av 6 morgonträningspass
6 av 7
träningspass längre än 60 minuter
64 (varav 61 jogging) km av 8
x 10 km
7 av 9
minuter höga knän
Genomfört! - 10 km i ett och samma pass
7 av 11
minuter i jägarvila
9,5 (på tå) av 12
minuter i plankan
13 av 13
minuter ”hoppa hopprep”
14 av 14 trappor ska betas av
12 av 15 stycken träningspass
16 (på tå) av 16
minuter ”stå på ett ben” (8 min/ben). (För att öka svårighetsgraden, stå på tå.)
140 av 17 x 10 hopp ( burpees, upphopp, skridskohopp, grodhopp etc)
180 av 18
x 10 armhävningar.
7 av 19 styrkor du har eller saker med dig själv/din kropp, du är nöjd/stolt över, ska skrivas ner
Hitills genomfört! - 20 dagar utan godis, kakor, glass, chips eller liknande

Visst sjutton skall jag hinna med det sista också? Jadå, det skall jag allt göra!

Dagens Meny 100420

Idag har jag haft en såndär dag som jag har ibland - hungerdag! Dessa dagar innebär att jag blir hungrig snabbare mellan målen, magen kräver mer mat för att bli mätt och det känns som att hungern blir mer akut. När jag väl har en sådan dag så pågår det ofta från att jag stiger upp till att jag lägger mig. Så jag vet inte riktigt vad det är som gör det, kanske är det bara så att jag vissa enstaka dagar är mer hungrig helt enkelt. Jag har i alla fall lärt mig att acceptera det.

DAGENS MENY (Tisdag 20/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Fetaostfyllda biffar i sås med smak av soltorkade tomater + kokt broccoli
Fika: En wellbeing-muffins med lite grädde
Mellanmål: En minibabybell-ost & ett grönt äpple (Faktiskt! Jag äter ju frukt väldigt sällan numera, och när jag väl äter det nu så är det som rena godiset!)
Middag: Fläskytterfilé i smakrik sås (Recept kommer!) + blomkålsris
Kvällssnack: Några mandlar, paranötter & jordnötter


Fetaostbiffar i sås med smak av soltorkade tomater

FETAOST BIFFAR I SÅS MED SMAK AV SOLTORKADE TOMATER
(Ca. 5 portioner)

700-800 gram Köttfärs
2 Ägg
Ca. 100 gram Fetaost
10-15 skivor Soltorkade tomater
½ Gul lök
2-3 dl Grädde
Salt
Peppar
Soja
Ev. Lökpulver och annan önskad krydda

Rör ihop köttfärsen, äggen, salt, peppar och eventuellt lite lökpulver och någon annan krydda om så önskas.
Dela fetaosten i små tärningar. Platta ut färsen i lagom stora platta cirklar, lägg i ca. 3 tärningar fetaost, vik ihopa och forma till biffar. Stek biffarna i en rejäl klick smör. Skiva löken och låt denna fräsa med en liten stund. Häll sedan över grädden. Skiva de soltorkade tomaterna i mindre bitar, tillsätt dem sedan i såsen. Lägg även i ev. överbliven fetaost i såsen. Häll i en skvätt soja. Låt koka upp och sedan småputtra ca. 5-10 minuter, smaka av med salt och peppar.

Servera t.ex. med kokt broccoli!

(Jag skäms att säga det, men jag tog ingen bild. Men jag lovar att fotografera nästa gång jag lagar detta recept, och då uppdatera inlägget med en bild.)
BETYG: 5/7
Gott & relativt lätt att slänga ihop!

MILEN!

I helgen hade jag några riktigt motiga dagar vad gäller träningen, jag lyckades inte komma upp i tid för morgonträning, jag hade ingen lust att anstränga mig, jag hoppade över planerad träning och gjorde så lite som bara var möjligt. Igår förmiddes kändes det som att det var kört att klara utmaningen och jag hade fortfarande ingen lust till någonting som hade med fysisk aktivitet att göra - framför allt inte löpning! Men det var bara att hoppa tillbaka upp på hästen igen, även om det tog emot att snöra på sig löparskorna så kände jag att om jag inte gjorde det, så kunde jag ha gått och deppat och slöat i en evighet. När löparskorna väl var på så började förhandlingarna med mig själv genast inom mig; "Det är ju tänkt att vi skall springa 7 kilometer idag, men det kanske räcker med 4..eller 5 i alla fall?" "Tänk om min kropp inte orkar, jag kanske är utmattad? Vem vet, jag kan inte ens borde springa idag?" "Utmaningen är ändå körd, min kropp kanske behöver vila" "...6 kilometer då? Det räcker väll?".

Tillslut bestämde jag mig bara för att NEJ, det är ingenting som räcker förutom de planerade 7 kilometrarna! För kroppen min hade fått vila nästan helt och hållet över helgen och att den inte ville springa nu, det var ren och skär slöhet. Så hej och hå, jag sa till sambon min (som gjorde mig sällskap på joggingturen) att "Du, vi måste klara 7 kilometer! Vi ska göra det!". Efter att jag hade uttalat de orden, så var förhandlingarna med mig själv som bortblåsta. Det fanns inget annat i sikte än - 7 kilometer!

Vi hade mätt upp en ny runda, som var himla mysig och trevlig och plötsligt kunde jag njuta av turen. Jag njöt och kämpa och njöt om vartannat. Innan jag visste ordet av var vi plötsligt hemma igen, men jag hade mer att ge, så jag fortsatte helt enkelt en sväng till. När jag sedan kom hem mätte jag upp hur lång rundan blev och nu skall ni få höra - 11 kilometer, 11 kilometer blev den!

Jag har alltså tagit mig igenom den berömda milen, och lite till också för den delen. Helt oplanerat och tidigare än tänkt - så tog jag mig igenom över en mils löpning. Fy fan vad bra jag kände mig!

Det var precis vad jag behövde ett pass som kändes behagligt men ändå var så pass långt att det var rejäl träning, även om tempot inte var det alldra högsta. En skön upplevelse och en hel drös med självförtroende. Man tackar!

Dagens Meny 100419

DAGENS MENY (Måndag 19/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak & några ostskivor
Mellanmål: En ölkorv & en minibabybell-ost
Lunch: Kycklingsallad & ceasardressing
Middag: Fetaostfyllda färsbiffar i krämig sås med smak av soltorkade tomater (Recept kommer!) + kokt broccoli

(Och inte en endaste bild har jag att bjuda på! Jag ber om ursäkt)

Dagens Meny 100418

Min energi var inte direkt på topp igår, så jag lyckades somna på soffan innan jag hann uppdatera dagens meny här. But here it comes..

Helgens mat har inte varit riktigt bra känns det som.
Intag av cashewnötter = För högt!
Intag av kolhydrater = Förmodligen också för högt!
Intag av mat över huvudtaget = För högt!

Nåja...

DAGENS MENY (Söndag 18/4)
Frukost: Fil och kanel
Mellanmål: En ölkorv + cashewnötter
Lunch: Matlåda från frysen - Broccolisoppa
Mellanmål: En minibabybell-ost + en gurkbit
Middag: LCHF-pizza (en hel jäkel) (bottenlösmagen pga för mycket kolhydrater under helgen?)


Så ligger det till...

Efter det snabba inlägget nedan så var jag snabb att slänga mig i soffan för en tupplur. Den tuppluren blev lite längre än tänkt, men nu är jag i alla fall vaken och börjar nog bli människa igen. Jag behöver bli lite pigg här, för idag står det intervall och styrka uppskrivet under träning i min kalender. Det är första gången jag skall prova mig på det här med intervallträning, så ni får hålla tummarna för att det går fint för mig på löpbandet. Efter dagens pass kommer det fortfarande återstå två stycken intervallpass till i 20dagars-utmaningen. Jag hoppas att jag kommer att gilla det som träningsform, för det sägs ju vara väldigt effektivt för att optimera sin löpträning.

För övrigt vad gäller utmaningen så känner jag mig ännu mer stressad nu. Kroppen sade promt nej i fredes, så jag valde att lyssna på kroppen och hoppade därför över den inplanerade joggingen på fem kilometer. Det innebär att jag nu ligger fem kilometer back i den redan pressade planeringen. Hur skall det gå, hur skall det gå? Jag vet inte hur det skall gå till, men det SKALL gå!

Nej hörre ni ni, mindre svamel och mera action här nu - off to the gym!

Dagens Meny 100417

Här kommer gårdagens meny, lite försenat sådär.
Jag har jobbat i helgen och när jag jobbar så blir maten ibland inte helt optimal, utan anpassat efter bästa förmåga.

DAGENS MENY (Lördag 17/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: En tallrik fil med kanel
Mellanmål: Cashewnötter
Middag: Fetaostfylld färsbiff med sallad & sås
Mellanmål: Cashewnötter


Dagens Meny 100416

Tips till mänskligheten - det är faktiskt ännu inte tillräckligt varmt för att sitta ute en hel kväll och grilla. Idag har det i alla fall inte varit det, det kan jag intyga. Jag var en stelfrusen isbit när vi gick hem. Men det satt fint att värma sig med lite varm choklad (såklart i LCHF-anda, det vill säga äggmjölk med kakaosmak) när man kom hem! Eftersom att det blev grillning så blev det lite annan mat än vad som var planerat i veckomenyn. I övrigt har dagens matintag sett ut som följer...

DAGENS MENY (Fredag 16/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Mellanmål: Kardemumma/kanelgifflar à la lchf
Lunch: Matlåda - Köttfärssås & kokt vitkål
Middag: Grillad lövbiff & grillspett med paprika, champinjoner, lök & brieost
Kvällsfika: Äggmjölk med kakaosmak


Snabb update från tåget!

Nu sitter jag på tåget hem från ett kort inhopp på jobb. Resten av dagen bjuder på lunch när jag kommer hem, lite plugg, 5 km jogging i det fria och bam bam bam - ÅRETS FÖRSTA GRILLNING! Fullt upp resten av dagen alltså, så uppdateringen här lär bli lite lidande. Likaså i helgen då jag skall jobb större delen av helgen.

Dagens Meny 100415

DAGENS MENY (Torsdag 15/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Broccoli- & Blomkålssoppa med knaperstekt bacon och några skivor ost
Mellanmål: Två kardemumma-/kanelgifflar (från det misslyckade baket igår. De blev inte som jag hade tänkt mig, men de är okej mellanmål)
Middag: Wrap med tonfiskröra (tonfisk, majonäs, citronpeppar, peppar, några droppar av citron), gurka, rödlök, gul paprika


StepStyrka!

Idag var det inplanerat lite av vad man kan kalla dubbel-träning (...eller något). Dagen inleddes med 3 kilometer jogging, som förvisso gick väldigt långsamt, men det var för den delen inte enkelt på något sätt. För att vara ärlig var jag extremt anfådd när jag nådde slutet av rundan. Så i det läget kände jag en viss oro inför hur dagens andra pass skulle gå. Jag hade nämligen även planerat att gå på StepStyrka. Inte nog med att jag aldrig har testat det passet förr, utan det kändes även som att beskrivningen på hemsidan antydde att det var ett pass i lite tuffare klass än vanlig medel.

Med lite oro och mycket trötthet i kroppen begav jag mig trots allt till gymmet för att för första gången prova på StepStyrka. Ingen tid att förlora.

Och vet ni vad? Jag tror jag har hittat rätt, jag är frälst.
Även om passet var lite mer än vad jag klarar av koordinationsmässigt, och det dessutom gick i ett jäkla tempo i slutet och styrkan var hårdare än vad jag är van vid, trots allt detta - så var det sjukt jäkla super roligt! Instruktören var dessutom världens härligaste och hon kändes väldigt kompetent och var mån om att träningen skulle bli så bra som möjligt för oss deltagare. Bra instruktörer är alltid ett stort plus!

Jag har alltid gillat Step skarpt, men eftersom att jag har lite svårt med koordination så har jag alltid hållt mig till de såkallade baspassen. Det har gett mig möjlighet att hänga med i koordinationen och på så sätt kunna köra fullt ut och få upp pulsen. Dock har jag ibland känt efter steppassen att jag inte har varit riktigt utmattad ändå, det har känts som att jag har haft mer att ge. Idag insåg jag att jag faktiskt kan hänga med helt okej vad gäller koordinationen även om det inte är baspass. I StepStyrka får man dessutom även hård styrketräning och passet är hela 70 minuter. Hela kroppen får sig en riktig genomkörare! Det är precis ett sånt här pass jag har letat efter.

STEPSTYRKA STEPSTYRKA STEPSTYRKA!!!

Har du provat stepstyrka?
I så fall vad tycker du om det?

Belöningen - Hotellfrukost

När man antog 20dagars-utmaningen, så skulle man även bestämma en belöning som man skulle ge sig själv om man klarade utmaningen. Jag har funderat länge och väl och har nu kommit på vad min belöning skall bli.En styck mysig hotellfrukost med älsklingen.
Det är vad som står och väntar på mig på prispallen!
Så mycket vardagslyx, så gott, så lchf-vänligt.

Lundaloppet

Jag har bestämt mig för att jag skall springa Lundaloppet på 1 mil den 8 maj i år. Jag tycker att det är en bra sporre för löpträningen, en utmaning samt en rolig upplevelse.

Är det någon mer där ute som skall springa Lundaloppet?
Kom igen alla ni som är från Skåne, det är klart ni skall springa Lundaloppet!


Viktlogg 100415

"Det är ju bannemig vägdag idag!" - Det slog mig imorse när jag vaknade.

Veckans vikt: 66,5 kg
Veckans resultat: -0,4 kg
Sammanlagd viktförändring: -2,8 kg

Nu är jag lättare än på länge!

Utmaning - Tuff, men möjlig!

Ikväll har jag följt upp exakt hur långt jag har kommit med utmaningen och hur mycket jag har kvar. Sedan har jag räknat ut hur mycket jag måste göra varje dag, och vilka saker som måste göras vissa dagar och hur ofta och hur mycket. Sedan har jag planerat in i princip allt i minsta detalj; när, var & hur jag skall träna för att hinna med allt som skall hinnas med innan utmaningens slut. Jag har insett att jag kan bannemig hinna, det blir ett riktigt tufft schema, men det är möjligt! Jag hoppas verkligen att min kropp pallar. Mina största rädslor är att jag skall bli totalt överansträngd och inte kunna genomföra det jag har planerat, eller att jag skall gå och bli sjuk. Men det får inte hända, för jag skall klara denna utmaning! Ingen tvekan.

Nu har jag precis antecknat "Dagens 4 att vara tacksam för", vilket får bli det sista jag gör ikväll, för nu sviktar ögonlocken och sängen kallar (läs vrålskriker!).

Morgonträning imorgon också, hoj hoj.
Sov gott!

Dagens Meny 100414

Det kändes i kroppen att jag hade tränat hårt på morgonen, bara någon timme efter frukost så började jag bli lite hungrig. Eftersom att jag visste att lunchen skulle bli sen så blev det därför ett förmiddagsmellanmål (mycket ovanligt för min del sedan jag började med LCHF). När jag var ute såg jag en tjej som satt i solen, på gräsmattan, och åt en glass. Jag kände en längtan efter den där känslan av första glassen för säsongen i solen. Jag var inte så sugen på glassen i sig, men jag var ute efter känslan. Enkelt fixat, jag gick hem och gjorde lite egen "falsk" snabbglass. Någon matsked grädde vispad med vaniljpulver, mixade i några matskedar frusna hallon = LCHF-vänlig snabbglass! Senare fick jag en sådan där fixidé på ett potentiellt recept som jag ville göra, jag ville testa att tillverka någon form av kanelbullsliknande ting i lchf-anda. Inte var jag så sugen på det just idag, men ibland när jag får sådan idéer så blir jag så nyfiken att jag bara måste prova direkt. Dock blev de inte riktigt bra, så något recept får ni inte. Jag återkommer när jag har testat på nytt (med mindre kardemumma, de smakade nämligen bara det). Nåja...nu har jag förklarat hälften av dagens mål i form av lång text, nu kör vi en lista:

DAGENS MENY (Onsdag 14/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Mellanmål: Skinkrullar, paprika, currymajonäs & en minibabybell-ost
Lunch: Kycklingpaj, gurka, tomat
Fika: Lite vispad grädde mixat med frusna hallon & lite vaniljpulver
Middag: Köttfärssås & kokt vitkål
Smakprov: Kardemumma/kanelgiffel i lchfform
Kycklingpaj à la mig

Nu skall ni få ta del av gårdagens lilla experiment. Detta receptet är som sakt inte optimalt än, det är ett sånt recept som jag förmodligen kommer att fila på och ändra lite med tiden för att göra det ännu godare. Jag gillar ju som sagt att mixtra och testa mig fram. Men här kommer första versionen av det iaf...

KYCKLINGPAJ À LA MIG
(4-5 portioner)

3 Kycklingfiléer (Färdiggrillad kyckling, för den som har bråttom)
½-1 Gul lök
5-6 skivor Soltorkade tomater
10-15 Oliver
6 Ägg
2 dl Grädde
150 gram Ost
Ca. 4-7 tunna skivor Getost
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär upp kycklingfiléerna i små bitar och stek i smör till de är genomstekta.
Skiva löken, och låt steka med kycklingen i någon minut.
Riv osten. Vispa ihop ägg och grädde, salta & peppra.
Lägg ut kycklingen & löken jämnt fördelat i en pajform, sprid ut den rivna osten ovan på. Häll över ägg-/gräddesmeten. Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och sprid ut dem och oliverna i pajformen. Avsluta med att lägga på getosten. Grädda i ugnen i 25-30 minuter.

Getost har ju en ganska så skarp både lukt & smak, som är lite speciell, om man inte gillar getost kan man hoppa över den ingrediensen. Eller byt ut mot t.ex. fetaost eller parmesanost. Dock tycker jag att det är värt att våga testa med getost, det satte mycket smak...och god smak!BETYG: 5/7
Det är nog en relativt stark 5a faktiskt, men som sagt, jag tror receptet går att förbättra på olika sätt!
Jag skall hålla er uppdaterade.

God morgon!

Jag hade helt rätt igårkväll; 6 kilometer och en del övningar senare, så smakar äggmjölken nu ännu godare än vanligt! Nu har jag en hel dag framför mig och jag har även samlat massor av energi till denna dag.

Visst är det intressant hur man, samtidigt som kroppen är nytränad och utmattad, kan känna sig så fylld av energi?

PS. Solen skiner!


Morgonträning!

Idag lyckades jag äntligen ta mig för att gå upp ur sängen tillräckligt tidigt för att hinna med ett morgonträningspass. Det kändes så oerhört bra efteråt, så jag har bestämt att det får bli morgonträning imorgon också. Jag visualiserar hur vädret skall vara lika klart och fint som imorse och att jag med lätta steg skall ta mig fram och njuta av friska andetag. Kl. 06.00 skall 6.00 kilometer avverkas i form av jogging! Efter det får det bli några övningar tillhörande utmaningen. När jag har genomfört det så kommer äggmjölken smaka så mycket godare än vanligt.

Med tanke på planerna inför morgondagens morgon så är det nu tid att bädda ner sig i sängen.
Så med det säger jag god natt!

Dagens Meny 100413

Experimentet blev lyckat; inte perfekt, men absolut godkänt! Receptet tål dock att filas på. Ni skall dock inte behöva vänta till dess, utan receptet på dagens experiment kommer inom kort. Experimentet resulterade i en kycklingpaj.

Nu när jag skulle skriva ner dagens mat så insåg jag att det har blivit en himla massa ost idag, kanske har det till och med blivit mycket ost de senaste dagarna. Förmodligen för mycket. Värt att tänka på.

DAGENS MENY (Tisdag 13/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak + en ostskiva
Lunch: Broccoli- & Blomkålssoppa med knaperstekt bacon och några skivor ost
Mellanmål: Ett stekt ägg med en klick majonäs
Middag: Kycklingpaj (Recept kommer!) + några salladsblad
Kvällsfika: En wellbeing-muffin med några droppar grädde


Tacokrydda

Jag har ju glömt berätta att jag har testat att göra egen tacokrydda! Det receptet skall ni såklart genast få.

TACOKRYDDA
(Till ca. 400-600 gram köttfärs)

0,5-1 tsk salt
1 tsk vitlökspulver
1-2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk Svartpeppar

Blanda ihop alla kryddorna, sen är din alldeles egna taco-kryddmix klar!

TIPS! Denna kryddmix går alldeles utmärkt att blanda med gräddfil så har du vips en god dipp att dippa grönsaker i. Blanda i lite krydda i taget och smaka av efterhand för att få en lagom stark dipp.BETYG: 6/7
Blir lika gott som med de färdiga dippmixerna (som innehåller socker & tillsatser)!


Experiment - på egen risk!

Just nu står det ett experiment i min ugn, så det skall sannerligen bli spännande att se om detta hushållet får någon mat att mätta magen med idag eller ej.

Jag tycker det är väldigt roligt att experimentera med olika ingredienser, kombinationer och så vidare, och hela tiden försöka skapa idéer och nya recept. Det är ju dock lite riskfyllt på så sätt att man ibland inte har någon aning om hur det kommer att smaka. Extra riskfyllt är det när man använder smakstarka ingredienser som man knappt ens vet om man gillar eller ej, synnerligen när både sambon och man själv är hungriga som bara den.

Så nu håller vi tummarna för att det ting som just nu värmer sig i min ugn, blir något smarrigt.

Brukar du experimentera och testa nya saker när du lagar mat?

Tips för att effektivisera pluggningen (och träningen!)

När du sitter och pluggar och känner hur både koncentration och motivation börjar sina, det börjar krypa i kroppan och du helst bara vill strunta i plugget och göra något helt annat. När du känner så, så testa att lämna studierna i några minuter och gör några enkla fysiska övningar. Då gör man snabbt av med lite av rastlösheten och hjärnan får en chans att tänka på annat och ladda om. Det behöver inte vara några avancerade träningsövningar, det räcker med några enkla grodhopp, armhävningar, höga knä, eller varför inte hoppa hopprep?
Lite motion + ny pluggenergi - Kan det bli bättre?

Detta lilla knepet fungerar bra för mig. Det är en upptäckt jag har gjort, indirekt, tack vare utmaningen!

Iformarna på tv nu!

Nu är det dags för iFormarna i Efter tio på TV4 igen! För en gångsskull är jag faktiskt hemma en tisdags förmiddag när det visas. Jag håller tummarna lite extra för Anna som kör LCHF. En kvarts tv-tittande som handlar om kost & träning blir en bra paus från transkriberandet av intervjuer.

Vårdag


På bilden är klockan strax efter 6 på morgonen, det är ljust ute men solen har knappt hunnit stiga upp över himeln. Det går att skymta en svag dimma som ligger lågt i luften, gräset är fyllt med dagg och luften är friskare än på länge. Träden ligger alldeles stilla, inte en endaste vindpust. Temperaturen är en blandning av kallt och varmt. Vinterkylan möter sommarvärdret en morgon som denna. Jag vågar nog säga att jag känner igen en vårdag när den är på väg. Idag blir det defenitivt en fin dag i vårens tecken. Går det dessutom att sitta ute i solen och plugga, så är det ingen som blir gladare än jag!


Veckomeny v.15

Nu har jag lite snabbt slängt ihop veckans meny, here it comes...

VECKOMENY v.15

MÅNDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Moussaka
Middag: Coleslaw & Karrékotlett

 

TISDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Broccoli- & Blomkålssoppa + knaperstekt bacon
Middag: Kycklinggratäng

 

ONSDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Kycklinggratäng
Middag: Köttfärssås & Vitkål

 

TORSDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Broccoli- & Blomkålssoppa + knaperstekt bacon
Middag: Wrap med tonfiskröra

 

FREDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Köttfärssås & Vitkål
Middag: Fläskytterfilé i ugn & Blomkålsris

 

LÖRDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Club-po-sandwich
Middag: ? Något från jobb om det går att anpassa ?

 

SÖNDAG
Frukost: Ägg & Makrill
Lunch: Fläskytterfilé i ugn & Blomkålsris
Middag: LCHF-pizza


Dagens Meny 100412

Idag blev det rekord-sen middag. Det har varit fullt upp hela dagen och saker och ting drog ut på tiden, vilket resulterade att våra magar fick middag först för ungefär en kvart sedan. På tok försent i mitt tycke, men mellanmål har hållt mig mätt under dagen.

DAGENS MENY (Måndag 12/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak + 1 ostskiva (När vi har ny ost hemma så måste jag alltid provsmaka en skiva, dagens nya ost fick bra betyg!)
Lunch: Matlåda - Moussaka, gurka, fetaost
Mellanmål 1: 1 minibabybell-ost, någon tugga avokado (den var tyvärr övermogen så den gick inte att äta)
Mellanmål 2: 1 minibabybell-ost & en ölkorv
Middag: Matlåda - Karrékotlett & Coleslaw


En liten fundering såhär på kvällskvisten...

Ni vet när man tränar, och det blir riktigt tungt, så börjar man plötsligt grimasera för att orka det allra sista? Varför blir det enklare när man grimaserar? Eller...blir det verkligen det? Eller är det bara som man inbillar sig?


Dagens Meny 100411

Idag har varit en mycket konstig matdag, konstiga mål på konstiga tider och i konstiga kombinationer. Det är sånt som händer när man vaknar sent och dessutom vaknar upp dagen efter fest. Som ni kommer att se längre ner så drack jag ett glas funlight saft idag. Normalt sätt dricker jag inte lightsaft/-läsk eller andra saker som förvisso inte innehåller kolhydrater, men som istället innehåller sötningsmedel. Dock tycker jag att det är okej om det händer väldigt sällan. Idag var en sådan dag då jag var sugen på massor, och efter många liter vatten så ville jag så himla gärna ha något annat att dricka. Så jag bestämde mig för att ett glas med svagt blandad funlight jordgubb fick gå bra denna gången.

DAGENS MENY (Söndag 11/4)
Frukost: Äggröra med ost & bacon i
Mellanmål/Lunch/?!?: En mini babybellost, Grädde vispad med vaniljpulver & några hallon, Fläskesvålar + ett glas funlightsaft
Middag: Moussaka & sallad med fetaost i
Kvällssnack: En kokostopp, några mandlar & paranötter


Rapportering angående Utmaningen

Denna helg har jag legat lite på latsidan både var gäller träningen och att sköta maten ordentligt. Vad gäller träningen så har det blivit två vilodagar i rad. Igår blev det enbart den dagliga kilometern i form av jogging, och idag likaså fast i form av promenad istället. Mitt mål är att de alldra flesta kilometrarna som jag räknar i utmaningen skall vara i form av jogging, men om det bara är någon enstaka som är i form av promenad så är jag mycket nöjd ändå.

Jag måste erkänna att jag känner en viss stress över att hinna med allt i utmaningen. Men det skall gå, det måste gå. Jag får helt enkelt bara ligga i jäkligt hårt från och med imorgon.

Jag tänkte ge er en liten rapportering angående hur långt jag har kommit med utmaningen hittills.

Genomfört! - 1 km/dag gång/löpning
1 av 2
nya träningspass/ 2 nya råvaror/recept ska testas
0 av 3 intervallpass
Genomfört! - 4
saker varje dag att vara tacksam över
1 av 5
stretch/avslappningspass
0 av 6 morgonträningspass
2 av 7
träningspass längre än 60 minuter
19 (varav 18 jogging) km av 8
x 10 km
1½ av 9
minuter höga knän
Ej genomfört - 10 km i ett och samma pass
1½ av 11
minuter i jägarvila
3 (på tå) av 12
minuter i plankan
2 av 13
minuter ”hoppa hopprep”
6 av 14 trappor ska betas av
4 av 15 stycken träningspass
10 (på tå) av 16
minuter ”stå på ett ben” (8 min/ben). (För att öka svårighetsgraden, stå på tå.)
51 av 17 x 10 hopp ( burpees, upphopp, skridskohopp, grodhopp etc)
54 av 18
x 10 armhävningar.
4 av 19 styrkor du har eller saker med dig själv/din kropp, du är nöjd/stolt över, ska skrivas ner
Genomfört! - 20 dagar utan godis, kakor, glass, chips eller liknande

Som ni ser så har jag en hel del kvar, men det skall gå ändå, för det har jag bestämt!

Dagens Meny 100410

Jag hann inte uppdatera "Dagens Meny" igår kväll, så det kommer nu istället...
Eftersom att det fanns rester kvar så blev den planerade baconsalladen till lunch utbytt mot en kombination av rester.
Igår stod det fest på schemat, vilket resulterade i nattamat (ingen skräpmat dock) och även några öl. Jag brukar hålla mig till torrt vitt vin för att minimera kolhydratintaget, igår föll jag dock dit för några öl.

DAGENS MENY (Lördag 10/4)
Frukost: Äggmjölk med vaniljsmak
Lunch: Stuvad vitkål, bacon och en halv hamburgare i bitar
Mellanmål: Ölkorv
Middag: Karrékotlett, coleslaw, ungstomat med lite ost, en klick beasås
Plockmat: Några bitar kryddig korv
Nattamat: Coleslaw, bacon, riven ost
Dryck: Vitt vin & öl


Lördag

Välkommen till denna underbara lördag!
Solen skiner utanför fönstret och min dag erbjuder både shopping, träning, fotboll (på tv) och fest.
Hur ser din lördag ut?


Dagens Meny 100409

Ätit för mycket dippa & grönsaker = Ont i magen! = Fråga: Varför lär jag mig aldrig?!

DAGENS MENY (Fredag 9/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Stuvad vitkål & ungskassler med ost/tomat/dijon-röra
Middag: Hemmagjord hamburgare; sallad, gurka, tomat, rödlök, hamburgerdressing, ost, bacon. 1 Pones (delad på mitten) som bröd.
Kvällssnack: (För mycket) Hemmagjord tacodippa (Recept kommer!) & gurka, paprika


LCHF behöver inte vara dyrt!

Många anser att LCHF-kost är dyrt, och visst stämmer det till viss del. Det behöver dock inte vara dyrare än "normal" kost, där det dessutom ofta ingår onödigheter som chips, godis, läsk och dylikt som inte heller är det billigaste. Precis som med all kost, så kan man, när man äter LCHF, själv välja vilken prisnivå man vill lägga sig på. Väljer man att äta mycket fint helkött med färdiga såser och blandade tillbehör ofta och väljer att ofta laga recept med väldigt många ingredienser - ja, då lär matkontot bli ganska utsatt. Om man däremot kan tänka sig att äta enklare rätter ibland och laga recept som innehåller färre och billigare råvaror då behöver det inte kosta så mycket. Med andra ord är det precis som med all kost - man får själv tänka till och välja mat i den prisklass man tycker är lagom. Ett alternativ som jag brukar försöka tänka på, det är att äta lite enklare/billigare rätter till vardags (framför allt till lunch) och sedan lyxa till det lite på helgen. Sedan tycker jag i för sig att det är ganska svårt att beräkna exakt vilka rätter som blir billiga och inte, men med lite sunt förnuft så kan man ändå bilda sig en någorlunda uppfattning.

Mitt andra, hetaste, tips är att handla produkter när det är erbjudande på dem i matbutikerna! Antingen kan man välja att anpassa veckans mat efter veckans reklamblad, eller om man inte vill det, kan man helt enkelt handla hem när det är billigt och frysa in. Sedan är det bara att öppna frysen och välja och vraka senare.

Denna veckan har det varit många bra erbjudande på kött/fågel i många butiker, så jag har passat på att hamstra ordentligt. Jag har precis frusit in; 2 kg köttfärs, 2 kg kycklingvingar, 1 kg kassler, 500 gr strimlat "kebabkött", 800 gram fläskytterfilé. Här om dagen frös jag även in 1½ kg karrékotletter. Så nästa vecka behöver vi nog inte handla så mycket av kött/fågel direkt!

Jag fick till och med rensa ut en hel del gammalt och tråkigt ur frysen, för att få plats med det nya. Men det är bara bra att bli av med sånt som man förmodligen ändå aldrig skulle använt!Stolt & Nöjd

Igår var jag riktigt stolt över mig själv när jag gick från träningscentrat.
Efter att ha försovit mig till den planerade träningen så fick jag ändra planerna efter bästa förmåga. Den nya planen blev att jag skulle springa 4-5 kilometer på löpbandet samt gå på Pilates. Jag hade dock lite ärende som jag var så illa tvungen att göra innan träningen, så jag blev lite sen ner, vilket fick till följd att jag bara hann med 3 kilometer på löpbandet innan pilatesen. Men vet ni vad?
Trots att jag kände mig ganska så färdig efter cirka 24 minuter på löpbandet och 1 timmes pilates, så såg jag till att hålla min planering. Jag gick helt enkelt tillbaka till löpbandet efter Pilatesen och körde 2 kilometer till. Det var ganska tung, men gud så nöjd jag kände mig efteråt!

När jag kom hem på kvällen (efter 3 timmar av ständig rörelse, inräknat promenaden till och från träningen), så såg jag till att avverka lite övningar också. Efter det kändes kroppen totalt slutkörd och jag var rädd att kroppen skulle säga stopp till träning idag. Något stopp har jag dock inte tid med, inte just nu, så jag är glad att kroppen känns fit for fight idag igen. Jag har lite huvudvärk som spökar bara, men tror att det åtminstonde är på bättringsväg. Så det skall allt bli gympastång + några kilometer på löpbandet vid lunchtid!

Dagens Meny 100408

DAGENS MENY (Torsdag 8/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Korvstroganoff & Blomkålsris
Mellanmål: En pones med bregott, saltrulle & gurka
Middag: Stuvad vitkål & ungskassler med ost/tomat/dijon-röra (Jag kanske väntar med att lägga upp receptet till jag har mixtrat lite mer, testat igen och förbättrat det. Men recept kommer, så småning om..)Typiskt!

Idag är jag lite arg på mig själv för att jag försov mig imorse. Jag hade planerat att gå på styrkeyoga 7.15 och efter det ta några kilometer på löpbandet. Det skulle innebära både morgonpass, strech/avslappningspass och några kilometer. Istället blev det ingenting alls tack vare att jag försov mig! Hur dagens träning skall se ut istället vet jag inte riktigt än. Men jag överväger att testa på Pilates ikväll och även ta några kilometer på löpbandet. Pilates har jag aldrig tidigare testat, så då testar jag i alla fall ett nytt pass, alltid något.

Jag får nog även göra en massa övningar som armhävningar, hopp, höga knä, plankan osv. ikväll, mer och fler än tänkt. Det får bli kompensationen för försovningen.

Nu kallar plikterna, möte & uppsatsarbete!

Viktlogg 100408

Veckans vikt: 66,9 kg
Veckans resultat: -0,3 kg
Sammanlagd viktförändring: -2,4 kg

Några hekto lättare, kommer jag fortsättningsvis att sväva fram i mina träningsskor! Gött!

Underbara dag...

Idag har varit en bra dag, en mycket bra dag! Det har inte hänt något speciellt, det behöver det inte alltid göra för att dagen skall bli något utöver det vanliga. Små vardagssaker kan förgylla mer än vad man tror. Kort men bra dag med c-uppsatsen, en tur på stan & en underbar lunch med min älskade i det fina vårvädret, fixidé på muffinsrecept och spontanbakning, bra träning som gav underbar energi & lyckokänsla, en lugn och skön kväll. - Det vart receptet på den underbara dagen idag!

Detta inlägg får dock avsluta denna dag då det är hög tid för att inta ryggläge i sängen.
Morgondagen erbjuder bland annat följande;
Vägning (Spännande som vanligt!)
Styrkeyoga + jogging på morgonkvisten
Möte
Uppsatsarbete
Sedan en trevlig kväll hemma, med allt vad det innebär.

God natt!

Korvstroganoff

KORVSTROGANOFF
(4-6 portioner)

400-600 gram Falukorv
1 Gul lök
2,5-3 dl Vispgrädde
Ca. 2 msk Tomatpuré
En skvätt soja
Svartpeppar
Salt
Smör att steka i

Hacka löken och skär falukorven i bitar. Fräs löken på medelvärme i en klicksmör, tillsätt korven efter en liten stund och låt steka till löken är mjuk och gyllenbrun och korven har fått lite färg. Tillsätt sedan grädden och tomatpurén samt en skvätt soja. Låta puttra några minuter, smaka av med salt och peppar.


Servera gärna med blomkålsris!


BETYG: 6/7
Jag har alltid älskat korvstroganoff. Dock har jag alltid förr smaksatt med chilisås eller chilipulver och krossade tomater. Chilipulvret här hemma var slut idag, och Netto hade inte heller något chilipulver att erbjuda. I efterhand är jag faktiskt glad för det, för gud vad god denna enkla korvstroganoff blev!

Dagens Meny 100407

Efter någon timme på stan i det härliga vädret med min sambo så bestämde vi oss för att hoppa över den lunch vi hade planerat i veckomenyn, och istället luncha på restaurang. Det blev årets första måltid på uteservering, och gud vad härligt det var! Det var inga problem att hitta mat som passade mig, jag hittade en rätt som påminde mycket om en ceasarsallad. Dressingen kallades dock för parmesandressing och smakade inte riktigt som ceasardressing, men den var bannemig ännu godare än ceasardressing. Egentligen serverades det hela som en bädd på en bit bröd, men utan problem fick jag byta ut brödet mot lite mer av det övriga. Det blev en riktigt god sallad! Jag kan absolut tänka mig att gå dit och äta samma rätt igen.

DAGENS MENY (Onsdag 7/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Sallad med kyckling, knaperstekt fläsk, romansallad, tomat, rödlök, cocktailkapris, parmesanost, parmesandressing (På restaurang!)
Mellanmål: 2 wellbeing-muffins (Testade att smaksätta med kakao och byta ut lite av pofibern mot mixade kokosflingor, de blev goda men smakade inte så mycket, nästa gång testar jag med mer kakao eller kanske lite mörk choklad)
Middag: Korvstroganoff (Recept kommer!) och blomkålsris


I DID IT!!!

Jag klarade det! Jag tog mig runt rundan på 6 kilometer. Jag var lite nervös innan att det skulle bli för tufft och att jag skulle behöva avbryta, och att det på så vis skulle bli en negativ upplevelse. Jag vet att det krävs mycket för att jag verkligen skall avbryta träning, jag gör inte det om det inte känns som att jag verkligen, verkligen måste. Men jag var ändå lite rädd för att det skulle behöva bli så. Men icke sa nicke, det klarade jag fint!

Eftersom att min pulsklocka, som jag använder som tidtagarur, är (förhoppningvis tillfälligt) försvunnen, så blev det ingen exakt tidtagning idag. Men jag kollade på klockan precis innan vi gick ut och sedan direkt när vi kom in igen och uppskattningsvis så landade tiden på cirka 40 minuter. Det är jag absolut nöjd med - för denna gången, för nästa gång skall det resultatet såklart slås!

Efter joggingrundan passade jag på att göra lite av övningarna som ingår i utmaningen för att sedan strecha hela kroppen ordentligt. När jag en liten stund senare gick iväg för att handla så kände jag mig så full av energi, lycka & positivitet tack vare träningen, så jag passade på att avverka en trappa också. Gänget som satt och grillade på gräsmattan undrade säkert vad jag höll på med när jag helt sonika sprang upp för husets trappa, för att dirket vända och kuta ner igen och sedan bara gå vidare som ingenting. Härligt, härligt!

6 kilometer

Nu blir det hundpromenad, sedan blir det en joggingtur på 6 kilometer. Det kan vara så att jag aldrig tidigare i mitt liv har joggat så långt. Lite nervös är jag allt, men ändå peppad. Vi skall ju inte glömma bort att jag trots allt har en hel del kilometer som skall betas av nu på 20 dagar, närmare bestämt 80 km!

Dagens inköp!

Här skall det hoppas!


Veckomeny v.14

VECKOMENY v.14

MÅNDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Taco-omelett
Middag: Rättikagratäng, fläskytterfilé & sås (Middag borta)


TISDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Lax, räkor, avokado, ägg + tillbehör
Middag: Karrékotlett, kokt broccoli & beasås


ONSDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Karrékotlett, kokt broccoli, beasås
Middag: Korvstroganoff & Blomkålsris


TORSDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Korvstroganoff & Blomkålsris
Middag: Kassler & Stuvad vitkål


FREDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Kassler & Stuvad vitkål
Middag: Hamburgare


LÖRDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Baconsallad
Middag: Karrékotlett & Coleslaw


SÖNDAG
Frukost: Ägg & Bacon
Lunch: Club-po-sandwich
Middag: Moussaka


Dagens Meny 100406

DAGENS MENY (Tisdag 6/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Kallrökt lax, räkor, avokado, majonäs, ägg, soltorkade tomater, oliver, stenbitsrom
Middag: Karrékotlett, kokt broccoli, beasås (Ica's tre-peppar)
Mellanmål: En pones med philadelpiaostUtmaningsschema!

Nuuu skall ni få se vad det är jag har pysslat med de senaste två dagarna, för nu är jag äntligen klar.


Det jag har gjort är ett stort schema där jag skall fylla i och kryssa av efterhand som jag avverkar delar av utmaningen. Det ger en bra översikt över vad jag har hunnit med och vad jag har kvar, dessutom är det alltid motiverande att kunna sätta en bock när man har presterat något!


Herregud vad det skall bockas av här!
Behöver jag ens säga att jag är sjukt taggad?

God natt!

Förresten, mitt lilla pysselprojekt är inte klart ännu så vad det är det får ni se när det är färdigt (förhoppningsvis imorogn!). I den bästa av världar hade jag nu redan legat i sängen och sovit sedan någon timme tillbaka, men nu gör jag inte det. Så nu får jag väll göra det bästa av situationen - det vill säga, göra det sista som jag måste göra innan jag lägger mig och sedan hoppa bums i säng och se till att till varje pris komma upp i tid imorgonbitti.

God natt kära läsare!

Dagens Meny 100405

Dagens lunch improviserades ihop lite snabbt och enkelt och blev hur gott som helst. Middag på bortaplan kan ju alltid bli lite nervöst när man inte äter allt. Denna gången var jag dock modig nog att ringa i förväg och kolla vilken typ av mat det skulle serveras. Kött av något skulle stå på menyn och då tänkte jag direkt att det skulle lösa sig oavsett, även om tillbehör ännu ej var fastställt. När det blev rättikagratäng över i lördags, så kom jag på den briljanta idén att ta med mig resterna på dagens middag. Så ett samtal senare var det bestämt! Det blev en utmärkt middag.

DAGENS MENY (Måndag 5/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Omelett på två ägg & tacokryddad köttfärs. Toppad med en liten klick philadelphia, tacosås och en sallad.
Middag: Fläskytterfilé, rättikagratäng, champinjonsås, lite grönt. (Efterrätt = En kopp kaffe toppad med vispad grädde. Perfekt när det serveras grädde brevid till den "riktiga" efterrätten!)
Mellanmål: En pones + bregott (Ponesen jag bakade igår med solrosfrö & linfrökross i, gjorde sig faktiskt riktigt bra med bara bregott på. MUMS!)


Tankeställare...

Tiden före påskmiddagen idag bara for förbi, så det blev inte någon träning innan middagen. Jag tänkte ju dock redan från början att jag eventuellt fick ta träningen när jag kom hem från middagen, dock räknade jag inte med att vi skulle vara hemma först strax efter klockan 22. Men har man antagit en utmaning så har man! Innebär utmaningen bland annat att man oavsett vad skall promenera/jogga minst en kilometer om dagen, så får man bannemig göra det också. Just den punkten känns dessutom som en av de lättare delarna av utmaningen, så då vore det ju helt onödigt att fela på den punkten - speciellt första dagen! Så där var inte så mycket att be för, det var bara att snöra på sig löparskorna 22.20 och bege sig ut på en joggingtur som uppskattningsvis var ungefär två kilometer. Efter det passade jag även på att avverka en del av armhävningarna, hoppen & några minuter på ett ben.

Tänk vad mycket en utmaning och ett löfte till sig själv kan göra. Utan utmaningen hade jag med all säkerhet blivit utan träning idag. Utan utmaningen hade klockslaget 22.20 med säkerligen känts som en fullt giltlig anledning till att hoppa över träningen idag. Vad finns det egentligen för "giltliga anledningar" att låta bli att träna? Finns det verkligen någon anledning till att göra sin egen kropp och hälsa en björntjänst? Det är klart det finns tillfällen då man skall hoppa över träningen, men det är när träningen kan skada ens kropp istället för att göra nytta, t.ex. då man är sjuk. Ingen regel utan undantag skall väll tilläggas, det kan hända oförutsägbara händelser i livet som gör att man i enstaka fall måste prioritera bort sin träning, kanske t.ex. för att akut ställa upp för någon annan och den personens välmående. Min poäng i det hela är bara att när slöheten eller omotivationen faller på så är det så enkelt att hitta ursäkter och anledningar för att inte träna, anledningar och ursäkter som i stunden verkligen känns legitima, men i verkligheten är det gånger då det faktiskt inte går att få in träningen över huvudtaget.
Det var lite av en tankeställare som jag fick idag helt enkelt. Det är en sådan insikt som jag skall bära med mig och tänka tillbaka på när det känns motigt. Det är ett bra argument för träning, när man förhandlar med sig själv helt enkelt!

Rättikagratäng

Mitt lilla pysselprojekt är lite mer tidskrävande än vad jag hade trott märker jag, jag passar på att slänga in ett recept i mellan. Jag har förstått att det är många LCHFare här i bloggvärlden som har testat rättikagratäng, jag har inte varit en av dem - fram till i förrgår. Jag visste att rättika var en rotfrukt och jag har därför trott att den innehöll mycket kolhydrater och stärkelse, därför har jag inte brytt mig om att prova. Nu har jag dock lärt mig att rättika är förvisso en rotfrukt, men den innehåller bara 2,3% kolhydrater, varav 0% är stärkelse! Därför gav jag mig på att göra en rättikagratäng, jag följde dock inte något speciellt recept utan improviserade min egen - som ni nu skall få ta del av...

RÄTTIKAGRATÄNG
(Ca. 4 portioner)

Ca. 700 gr Rättika
1 liten Purjolök
3 dl Grädde
1-2 dl Riven Ost
1-2 Vitlöksklyftor
Smör att smöra formen med
Svart peppar
Salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rättikan och skiva sedan den i 0,5-1 cm tjocka skivor.
Förväll (d.v.s. koka upp i lättsaltat vatten och skölj sedan av i kallt vatten) rättikan i cirka 10 minuter. Skär upp purjolök in ringar. Blanda ihop grädde, pressad vitlök, salt & svartpeppar (snåla inte med pepparn).

Fördela ungefär hälften av rättikan och hälften av purjolöken i formen, häll sedan över hälften av grädden. Lägg sedan i resten av rättikan och purjolöken salta och peppar lite om så önskas, häll över resten av grädden. Fördela osten på toppen av gratängen. Grädda i ugnen i cirka 45-60 minuter. Sänk värmen till 175 grader i slutet om gratängen får mycket färg på toppen för snabbt.

Observera att det är viktigt att förvälla rättikan för bästa resultat. Om man inte förväller innan så riskerar man att rättikans beskhet tar över smaken. Dessutom minskar man tiden i ugnen genom att mjuka upp dem i kokande vatten först.BETYG: 6/7
Jag saknar inte potatis i sig över huvudtaget, men just potatisgratäng har jag alltid tyckt mycket om.
Här är det perfekta alternativt! Det påminner mycket om potatisgratäng i smaken och det är gudomligt gott till t.ex. en bit kött.


Med start idag...

God förmiddag!

Idag är dagen med stort D. Eller skall vi säga med stort U?
Det är ju nämligen start för Utmaningen idag.
Jag har bestämt att jag måste hinna med någon form av träning idag, men det får bli ute i det fria då träningscentrat fortfarande har begränsade påsköppettider. Jag skall på påskmiddag (nummer 2) i eftermiddag, så jag är inte hemma de få timmar de har öppet. Exakt vilken träning det blir, och om det sker innan eller efter påskmiddagen, det återstår att se - men det skall bli gjort!

Nu skall jag planera och pyssla lite här hemma.
Vad det är för något pyssel skall ni få se senare!


Veckomeny ännu ej producerad, någon som har ett bra förslag på någon lättlagad lunch?

Dagens Meny 100404

Jag bakade nya pones idag och testade då att slänga i lite malda solrosfrö och linfrökross (2 msk av varje). Det blev hur bra som helst! Smaken blir inte densamma som när man gör naturella eller med brödkryddor och jag tycker det är svårt att jämföra vilka som är godast, det är på olika sätt. Men denna versionen av pones som jag gjorde idag kändes lite mer "matiga" och grövre i alla fall. Tummen upp för det lilla experimentet! Ponesen blev förövrigt ovanligt fluffiga och fina idag. Men nu till vad jag har ätit idag...

DAGENS MENY (Söndag 4/4)

Frukost: Omelett, bregott & (för mycket) örtsalt chili + några ostskivor (för att dämpa den intensiva salta smaken)
Lunch: 1 Pones med majonäs, räkor, ägg, sallad & rom. 1 Pones med kallrökt lax, philadelpia blandat med lite pepparrot, sallad & paprika. + Lite extra lax & räkor brevid.
Mellanmål: 1 babybellost
Middag: Fläskfilé (det blev över från igår), baconlindad sparris, ungstomat, röd lök & paprika i ugn, "Jensens favoritsås"
Efterrätt: En liten skål med vispgrädde (vispad med vaniljpulver) och några hallonGör som jag - ANTA UTMANINGEN!

Jag klickade runt på lite olika bloggar tidigare ikväll och innan jag visste ordet av hade jag läst igenom en utmaning och därmed blivit utmanad. Jag funderade några sekunder fram och tillbaka; Det är ju en ganska tuff utmaning, och det kräver ju rätt mycket tid, dock vore det ju en rolig utmaning och det är precis vad jag behöver just nu. Så fort tankarna gick åt att hitta argument emot att anta utmaningen, så fick jag nästan lite dåligt samvete inför mig själv. Tillslut kom jag fram till att DET ÄR KLART JAG SKALL ANTA UTMANINGEN! Antar du utmaningen?1 km/dag gång/löpning
2
nya träningspass/ 2 nya råvaror/recept ska testas
3 intervallpass
4
saker varje dag att vara tacksam över
5
stretch/avslappningspass
6 morgonträningspass
7
träningspass längre än 60 minuter
8
x 10 km
9
minuter höga knän
10 km i ett och samma pass
11
minuter i jägarvila
12
minuter i plankan
13
minuter ”hoppa hopprep”
14 trappor ska betas av
15 stycken träningspass
16
minuter ”stå på ett ben” (8 min/ben). (För att öka svårighetsgraden, stå på tå.)
17 x 10 hopp ( burpees, upphopp, skridskohopp, grodhopp etc)
18
x 10 armhävningar.
19 styrkor du har eller saker med dig själv/din kropp, du är nöjd/stolt över, ska skrivas ner
20 dagar utan godis, kakor, glass, chips eller liknande (alkohol?).

Mer detaljerad fakta om utmaningen och hur du anmäler dig finner du HÄR.
Tänk på att utmaningen börjar imorgon, så skynda skynda!
Jag passar på att tacka tjejen som driver bloggen "Ätatränakämpa" för ett grymt bra initiativ!

Det första ordet som dyker upp i mitt huvud när jag läser utmaningen är "HÅRDTRÄNING" - And I love the way it sounds!

Jag kan om jag vill, och det kan du med!
Och herregud vad jag vill!!!Hallongrädde

Här kommer ett litet mini-recept igen. Denna gången på ett tillbehör alternativt efterrätt.

HALLONGRÄDDE
Ca. 2 dl Vispgrädde
1-2 krm Äkta Vaniljpulver
Ca. ½-1 dl Frusna hallon

Häll upp grädden i en skål och tillsätt vaniljpulvret, vispa sedan grädden till den har lagom konsistens för att vara vispad grädde. Vispa hellre lite för mycket än för löst. Häll sedan i hallonen frusna och mixa samman med t.ex. en stavmixer.

Passar jätte bra som tillbehör till t.ex. lchf-våfflor och lchf-pannkakor, men det fungerar även bra att äta för sig själv som en liten efterrätt. Smaken påminner lite om glass! Varför inte testa att sätta in det i frysen en stund för att få en lite fastare konsistens och sedan riva lite riktigt mörkt choklad över? Jag har inte testat själv, men jag tror att det blir en jätte fin lchf-vänlig efterrätt.


BETYG: 5,5/7
Njutning för smaklökarna!

LCHF-Våfflor

LCHF-VÅFFLOR
(Ca. 8 stycken)

4 Ägg
1 dl Mjölk
2 dl Grädde
2 msk Fiberhusk
50 gram smält Smör
1 tsk Bakpulver
Salt

Vispa samman alla ingredienserna i en skål, ta salt efter smak.
Låt smeten stå och dra några minuter, så att fiberhusken sväller en aning.

Grädda sedan i våffeljärnet!

Smeten blir ganska tjock, men det blir ett bra resultat i slutändan.
Tips: Grädda gärna till de får mycket färg, jag tyckte att de smakade som bäst välgräddade.
Servera med t.ex. grädde (naturell eller smaksatt), bär eller varför inte bara en klick bregott? Gott vilket som!BETYG: 5,5/7
Mums!

Kycklingsallad med Currydressing

Jag ligger ju efter med uppdatering av recept (som vanligt, jag vet), så det är lika bra att passa på att slänga in några.

KYCKLINGSALLAD MED CURRYDRESSING
Kycklingfiléer
Bacon
Avokado
Paprika
Tomat
Gurka
Sallad
Smör att steka i

Skär kycklingfiléerna i småbitar och stek i smör i en stekpanna till de är färdiga och har fått fin färg. När det är några minuter kvar av kycklingfiléernas stektid så tillsätter du bacon (i små bitar) i stekpannan och låter steka tills allt är färdigt. Hacka under tiden de olika grönsakerna. Blanda allt i en skål.

Currydressingen:
Majonäs
Curry
Salt
Peppar

Lägg upp önskad mängd majonäs i en skål och blanda med curry efter smak. Tillsätt lite vatten för att konsistensen skall bli lite lösare. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.BETYG 5/7
Enkel och klassisk sallad.
Currydressingen gjorde det extra gott!

Att inspirera och inspireras...

Tack vare att jag gick upp så tidigt, så har jag nu hunnit sitta och fixa med en sak som jag fick in önskemål om. Det var nämligen en läsare som skrev en kommentar och frågade om jag kunde hjälpa till med ett förslag på en veckomeny när man äter GI-mat och är fas 1. GI's fas 1 är ju onekligen lik LCHF-kost och det är alltid kul att kunna hjälpa andra, så visst kunde jag sätta ihop ett förslag på veckomeny. Så det är det jag har pillat med här under morgonen. (Ulla, du har fått ett mail med en bifogad fil! Hoppas du får nytta av det). Jag tycker bara det är roligt när ni kommer med frågor, så var aldrig rädda för att slänga in en kommentar om det är något ni undrar eller vill ha hjälp med. Jag har inte svar på allt, men det jag har svar på delar jag gärna med mig av.

Fördel nummer två med denna tidiga morgon är att jag nu hinner tvätta på tvättiden som börjar klockan 07:00!

Jag känner hur min energi och motivation är på väg tillbaka med stormsteg, efter en tid av trötthet och känsla av ovilja. Jag älskar när man känner känslan av kärlek till livet, jag älskar att älska livet!

Timmar av lugn...

Klockan 04:20 gnäller hunden och jag, som för övrigt tror att hon drömmer mardrömmar, vaknar till och går upp på toaletten. 04:23 hör jag ett gallskrik från hundens sida och en minut senare möts jag av ett tänt sovrum och en sambo som hjälper hunden att komma loss då hon hade fastnat. 04:27 lägger jag mig ner i sängen igen för att tre minuter senare bestämma mig för att gå upp.

Det mesta har som sagt varit lite av banan på sistonde och i det inkluderar jag även dygnsrytmen. Jag har sovit till klockan 10-12 på förmiddagarna, utan att för det vara vaken hela natten, dock kanske halva. Som ni vet så är det inte riktigt så jag vill ha det, nej; det skall vara tidiga morgnar och lätt att somna på kvällen. Så jag tog helt enkelt tillfället i akt att få rätt på dygnet när min hund hade lyckats fastna och därför väckte oss. Ibland vaknar man av oförutsägbara saker på konstiga tider och då kan jag ibland tänka "Nu är jag ju faktiskt vaken, varför då somna om för att sedan behöva väckas av klockan och plåga sig upp?"

Nu, 04:54, sitter jag här med en kopp kaffe och känner mig nöjd med mitt beslut att stiga upp. De alldra tidigaste timmarna på dygnet är de timmarna man kan ägna sig åt vad man vill, man kan göra det man gärna vill men sällan hinner med. Eller så kan man bara njuta av tystnaden och göra ingenting. För innan samhället vaknar till liv på riktigt vid 6-7tiden, då finns det inga måsten!


Dagens Meny 100403

DAGENS MENY (Lördag 3/4)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak + en skiva ost
Lunch: Matlåda - LCHF-våfflor, smör (på två), hallongrädde (på en)
Mellanmål: Tonfisk, majonäs + citronpeppar
Middag: Fläskfilé, rättikagratäng (recept kommer!), sallad
Kvällssnack: Fläskesvålar


Hårt pass & nytt recept...

Jag skrev innan idag att jag skulle ge allt på träningen, och det gjorde jag bannemig också! Det kändes som att det inte fanns något annat val då passet kändes ovanligt hårt. Jag vet inte om passet faktiskt var ovanligt tufft för att vara gympa-stång, eller om det kändes så för att jag tog en tyngre stång än vanligt eller om det helt enkelt berodde på att jag har tränat dåligt senaste veckan. Jag skulle gissa på en kombination! För som sagt så har träningen varit bristfällig senaste veckan, samtidigt som att styrkeövningarna så klart känns tyngre med två kilo extra, men det kändes även som att det faktiskt var ovanligt mycket hopp i passet och lite extra kryddade övningar. Jag klagar dock inte, för det blev verkligen svett & tårar precis som jag önskade.

Nu står det matlagning på schemat och vi skall testa ett nytt recept idag. Det är ett recept som jag har varit nyfiken på länge nu! Självklart delar jag med mig av receptet till er senare. Snart börjar magen kurra så nu är det hög tid att sätta igång.

Ha en trevlig kväll sålänge!

Hepp hepp, pepp!

Det blev ingen träning igår, men idag däremot blir det gympa-stång för fulla muggar! Jag skall ge allt och även våga mig på en stång som är ett snäpp tyngre än den jag brukar ha. För nu skall det bannemig offras svett & tårar. Det behövs en liten uppryckning och åtstramning för min del vad gäller det mesta just nu. Innerst inne gillar jag ju att kämpa - hårt. Sitter och lyssnar på min tränings-musik-spellista nu och blir peppad. Man skulle kunna säga att det är som att förfesta inför en fest, fast inför träning istället. Kan man kalla det förtränar (även om jag inte tränar)?
Nåja.

Dagens Meny 100402

Idag var jag som sagt på påsklunch med familjen och jag anpassade måltiden men tog små små mängder av vissa sorters typisk påskmat som egentligen innehåller lite mycket kolhydrater, t.ex. två små bitar sill, cirka 1-2 tsk röbetssallad, en ägg halva som där var lite kaviar på och så. Tog även två skivor inlagd gurka. Inläggningar både till sill och grönsaker innehåller ofta mycket socker, men i så små mängder som jag tog idag så spelar det inte mig någon större roll - när det är så sällan som vid påsk.

DAGENS MENY (Fredag 2/4)
Frukost: En omelett på två ägg + lite tacofärs (rester) & riven parmesanost
Lunch: Förrätt - Ägghalvor med majonäs/lite kaviar. Lax, lite sill, lite rödbetssallad (kom på efteråt att oj, det är ju inte så lchfvänligt, så det blev bara någon tesked, en skiva inlagd gurka. Huvudrätt - Fläskstek, sallad, skysås, fetaost + en skiva inlagd gurka. Efterrätt: Två koppar kaffe med vispad grädde
Middag: LCHF-våfflor (kan lägga upp recept, men det är nästan identiskt med lchf-pannkakorna) med hallongrädde (enkelt recept kommer!)


Glad påsk!

Tack till er som skickat peppande kommentarer, svar kommer senare ikväll!
Nu skall jag & min sambo alldeles strax bege oss till min kära far för en påskmiddag.
Jag vet faktiskt inte säkert om det är traditionell påskmat som serveras eller om det blir något annat. Vilket som så kommer jag att äta av det som är bra för mig och låta bli dett andra. Jag borde bli bättre och modigare vad gäller att i förväg ta reda på vad som kommer serveras och på så vis kunna förbereda och anpassa bättre. Nåja, det jag ville ha sagt här egentligen var;
Glad påsk alla söta läsare!Ny träningsmusik = Ny energi!

Har precis fyllt på min tränings-musik-lista med lite nya låtar och plötsligt känner jag mig mycket mer peppad inför morgondagens träning! Dock såg jag precis att det är speciella öppettider som gäller på träningscentrat nu i påsk, vilket innebär att de bara har öppet på eftermiddagen imorgon, vilket i sin tur innebär att jag inte kommer kunna träna något pass som jag hade tänkt. Jag skall nämligen på påskmiddag imorgon eftermiddag. Det får helt enkelt bli en joggingtur i det fria istället.

Jag var dock mer peppad på ett pass, då jag idag fick avbryta ett joggingpass efter cirka 2 kilometer då jag blev yr och fick ont i hela kroppen. Det kändes inte alls bra, så det kändes som att det var rätt beslut att avbryta. Jag blir bara så irriterad och besviken när jag inte lyckas genomföra den träning jag har planerat. Det bästa jag kan göra nu är dock att släppa det och samla ny energi inför morgondagens jogging samt ta det lugnt imorgon och lyssna på vad min kropp säger!

Viktlogg 100401

Trots två dagar fyllda av dålig mat, en tid av bristfällig träning och usel blogguppdatering så har jag såklart ändå vägt mig idag. Enligt mig hjälper det inte att sopa sina misstag under mattan och blunda för konsekvenserna. Så här kommer veckans viktresultat, resultatet av onyttigheter:

Veckans vikt: 67,2 kg
Veckans resultat: +0,5 kg
Sammanlagd viktförändring: -2,1 kg

Katastrofen kunde ha varit större. Efter att ha tagit några steg bakåt så tänkte jag nu studsa framåt!

Lång uppdatering!

Hej ni trogna läsare som fortfarande hänger kvar!

Det råkade bli ett oplanerat blogguppehåll i nästan en vecka. Det hela började med att jag inte var hemma på ungefär ett dygn, sedan har det fortsatt med blandade anledningar som stress, behov av att ta en paus från vissa måsten, omotivation, glömska, jobb och en känsla av att jag inte hade så mycket att ge just dessa dagarna.

När jag började komma igång med LCHF och träning så tänkte jag att jag någon enstaka gång skulle få ha en "ätardag" då jag fick äta precis vad jag ville. Med någon enstaka gång, så menar jag inte en gång i veckan eller en gång i månaden, utan snarare någon gång om året bara (så länge jag fortfarande önskar gå ner i vikt). I lördes bestämde jag att jag skulle ha min första "ätardag" och det kändes hur bra som helst. Det var inte något impulsbeslut som togs vid chipshyllan i affären, utan jag planerade det i förväg. När jag gick och la mig på kvällen hade jag förvisso magknip, men rent psykiskt kändes det bra. Jag hade tagit ett beslut och det kändes okej att göra ett avsteg. Efter både pizza, läsk, godis, chips & dippa, så kände jag att visst hade jag ätit jätte mycket, men jag hade inte dåligt samvete för det var ett aktivt val. Dagen efter inleddes som vanligt med äggmjölk och några timmar senare fick jag mer eller mindre bråka med ett otrevligt restaurangbiträde för att få till en lchf-anpassad lunch. Halva dagen gången och allt var som vanligt igen, jag kunde titta tillbaka på gårdagens ätardag och känna mig nöjd på alla sätt och vis. Sedan vet jag inte vad som hände, men en motgång senare så tyckte jag synd om mig själv och satt plötsligt och tröståt resterna från både pizza, godis, chips, läsk och glass på det. Plötsligt kände jag mig inte alls lika nöjd längre. Det var okej att jag åt precis vad jag ville och hur mycket jag ville på min "ätardag", men inte dagen efter. Absolut inte. Plötsligt kändes det som ett stort misslyckande och jag känner fortfarande visst agg mot mig själv. Jag trodde inte att det skulle vara något problem att motså resterna dagen efter, då jag ständigt har frestelser (tillhörande min sambo) hemma och jag rör dem aldrig. Tydligen var det svårare när frestelserna var köpta till en själv. En annan bidragen faktor kan väll vara att jag plötsligt hade satt igång söt/salt-sug-monstret. Samt det monster som nästan är ännu värre för mig tugga-på-något-hela-tiden-monstret, ett monster som inte bara struntar i hungerskänslan, utan även sugkänslan - oavsett om hunger eller sug existerar, så skall det bara tuggas och ätas ändå.

Inte nog med att jag gjorde söndagen till en extra ätardag, dessutom hoppade jag även över träningen den dagen. Vilket innebär att jag bröt den sista veckan med inplanerat träningsschema. Jag förstår inte hur jag kunde göra något så onödigt och störigt.

Men men, vilket som så har jag nu försökt lägga de små misstagen bakom mig och det jag vill säga nu är följande:
Jag har inte låtit bli att blogga på grund av att jag ätit onyttigt, jag tycker att det är minst lika vitkigt att dokumentera framgångar som motgångar. Det råkade bara bli så olägligt att andra faktorer spelade in i samma veva. Däremot har det kanske i efterhand spätt på min omotivation och gjort blogguppehållet längre. Jag återgick dock till min lchfkost direkt igen på måndagen och är nu inne i de vanorna igen! Däremot har jag märkt av ett större behov av att småäta de senaste dagarna. Så jag jobbar just nu med att få bort det där lilla extra suget igen.

En annan sak jag har blivit varse om är att bloggen och dokumentation av allt jag äter hjälper mig mycket när det gäller att faktiskt tänka efter innan jag äter. Jag har märkt hur mycket enklare det har varit att bara stoppa in små mellanmål och småsaker i munnen nu dessa dagarna när jag inte har skrivit ner vad jag har ätit. När man dokumenterar allt man äter, så tänker man efter en gång extra och dessutom kan man även enkelt i efterhand se tydliga mönster i sina matvanor.

Nåja, efter ett långt och smått rörigt inlägg så vill jag nu bara säga att jag nu är back on track.
Jag har försökt motivationsladda lite med att söka runder på internet efter nya lchfrecept och inspirationskällor (har du några tips?) och nu skall jag pumpa mig själv med positiva tankar. Sen kör vi vanliga uppdatering från och med imorgon! Jag kommer dock inte uppdatera allt missat i efterhand, för jag minns helt enkelt inte vad jag ätit alla dagar och så vidare. Det räcker med det som jag har konstaterat i detta inlägget!
Så ni blir helt enkelt utan en eller två veckomenyer (får se om jag lägger upp någon för denna veckan eller väntar till nästa) samt några "Dagens Meny".

Hoppas att du har orkat läsa ända hit och att du är peppad för att fortsätta följa med mig på denna väg, för nu kör vi!RSS 2.0