Viktlogg 100326

Veckans vikt: 66,7 kg
Veckans resultat: -0,5 kg
Sammanlagd viktförändring: -2,6 kg

Ett halvt kilo lättare och jag känner mig nöjd!

Vägning flyttad...

Förresten, veckans vägning är flyttad till imorgon! Jag hade inte någon möjlighet att väga mig imorse, så därför får det helt enkelt bli imorgon istället. Spännande spännande, jag vågar inte gissa på verken det ena eller det andra.
Vi hörs imorgon!

Dagens Meny 100325

Många mål idag bannemig...

DAGENS MENY (Torsdag 25/3)
Frukost: 2 kokta ägg, makrill, tomat, gurka
Mellanmål: En ölkorv
Lunch: 1 avokado & en burk makrill
Mellanmål: Några körsbärstomater
(2 sockerfria halstabletter, har börjat få väldigt ont i halsen tyvärr)
Middag: BBQ-drumsticks (=färdig kryddade kycklinglår) + en stekt röra på bacon, lök, paprika & de sista resterna från "Jensens favoritsås"
Kvällsmål: En halv sats äggmjölk smaksatt med kakao & någon jordgubbe (blev faktiskt gott!)


Dagens Meny 100324

Jag lever och jag har inte glömt bort bloggen, det är bara det att jag jobbade igår/idag och sedan blev det skola direkt efter det. Så gårdagens matintag tänkte jag lägga upp idag istället...

DAGENS MENY (Onsdag 24/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Wrap med bregott, grytbitar & lök stekta i mycket "knorrs kött & grill krydda" toppat med sallad, gurka, tomat, paprika
Middag: Club-po-sandwich (Recept kommer!)
Mellanmål: 1 ägg, lite makrill, tomat, gurka


Träningsschema v.12

Det är väll lika bra att köra veckans träningsschema direkt också, när jag ändå är i farten!

TRÄNINGSSCHEMA V.12
Måndag: Jogga 5 km
Onsdag: Jogga 4 km + Styrketräning
Fredag: Gympastång
Söndag: Jogga 4 km + Styrketräning

Träningsschema v.11

Här kommer förra veckans träningsschema, bara för att liksom!
Jag trodde att jag hade lagt upp det redan, men icke sa nicke.
1½ vecka försenat...

TRÄNINGSSCHEMA v.11
Onsdag: 3 km jogging + Styrketräning
Torsdag: Jogga 4 km
Fredag: Gympastång
Söndag: 3 km jogging + Styrketräning

Pestodoftande köttfärslimpa

Nu kommer receptet på den köttfärslimpa som jag hittade på häromdagen!

PESTODOFTANDE KÖTTFÄRSLIMPA

500 gram Köttfärs
1 Ägg
En liten skvätt grädde
½-1 Lök
1 pkt Bacon
Ca. 8 körsbärstomater
2-4 msk Pesto (Jag tog 2 msk, men peston smakades inte så mycket, så testa gärna med mer!)
Kryddpeppar
Salt
Peppar


Sätt ugnen på 225 grader.
Rör ihop köttfärs, ägg och grädde. Krydda med salt & kryddpeppar. Låt röran stå och dra till sig en liten stund.
Finhacka löken och fördela baconet i små bitar, dela körsbärstomaterna på mitten.
Tryck sedan ut köttfärsen till en rektangel (Ca. 1 cm tjock uppskattningsvis) på ett bakplåtspapper. Bre ut peston på färsen. Fördela lök, bacon och tomater över, krydda med lite svartpeppar. Rulla ihop som en rulltårta och tryck även igen kortsidorna. Det är bra att ta hjälp av bakplåtspappret när man rullar! Lägg sedan över köttfärslimpan i en ungssäker form eller en långpanna, grädda i ugnen i ca 40 minuter.


Jag gjorde den tabben att jag lät ugnen stå kvar på "S" istället för vanlig värme och detta upptäckte jag först efter 35 minuter, så att min köttfärslimpa blev väldigt torr och stenhård på toppen. Jag misstänker dock att den inte hade blivit så om ugnen bara vara rätt inställd.  Om man bortser från torrheten tyckte jag ändå att limpan fick en god smak, så därför lägger jag upp receptet här. Jag skall försöka sätta ett rättvist betyg på den genom att försöka bortse från torrheten.



BETYG: 5/7

Dagens Meny 100323

Kära läsare, jag måste varit extremt hungrig när vi skulle äta middag, för jag glömde bannemig fotografera min mat (dessutom åt jag motsvarande två portioner). Det är sånt som händer! Även om ni inte kan få se vad jag har ätit idag så kan ni ju i alla fall få läsa det...

DAGENS MENY (Tisdag 23/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Kycklingsallad med currydressing
Mellanmål: 2 Pones, bregott och en bit skinka
Middag: Blomkålsmos/köttfärsgratäng (Mycket improviserat! Recept kommer) + tomat & gurka


Dagens Meny 100322

Jag jobbar fortfarande på Veckans Meny, det tar sin lilla tid. Det är betydligt svårare att komma på rätter när man inte kan använda sig av mejeriprodukter. Om ni har tips på maträtter utan mejeri så är alla förslag alltså varmt välkomna.

Men nu skall jag i alla fall ge er en...

DAGENS MENY (Måndag 22/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Fylld köttfärslimpa & kokt broccoli
Mellanmål: En stor skinkrulle innehållande bregott och ett hackat kokt ägg (Det blev ett gott & jättebra mellanmål!)
Middag: Kycklingsallad med currydressing (Recept på hela alltet kommer!)
Mellanmål: 1 Pones (kanske 1½ efter lite provsmakningsbitar)

Angående Ponesen så bakade jag en dubbel sats idag, jag tog brödkryddor i hälften och uteslöt kryddorna i andra halvan. Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta, då jag inte trodde det var möjligt, men det var nog fan ta mig ännu godare utan brödkryddor!!! Dock ger det lite olika smakupplevelser och variation är ju aldrig fel, så jag tycker absolut att ni skall testa både med och utan brödkryddor. Jag är frälst, ponesfrälst!


Halvmilen

Halvmils-oskulden tagen!
(Jag har nog förvisso sprungit cirka 5 kilometer tidigare i mitt liv, men inte sedan jag började jogga nu!)
Det känns väldigt härligt faktiskt. För inte så längesedan så höll jag på att avlida efter tre ganska långsamma kilometer på löpbandet och nu klarar jag av en halv mil utan några större problem! 34.06 slutade tiden på vilket jag är nöjd med. Eftersom att jag fortfarande har lite svårt att uppskatta hur mycket, snabbt och långt jag orkar så hade jag som mål att ta det relativt lugnt idag för att känna av hur det kändes. Mitt mål var att i första hand klara av hela sträckan och helst göra det på max 35 minuter. Så än en gång överträffade jag mig själv. Jag gillar joggingen mer och mer, motivationen är på topp!

Dagens Meny 100321

DAGENS MENY (Söndag 21/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffe- & kakaosmak
Lunch: En röra på bacon, lök, champinjoner, körsbärstomater stekt i lite rester från gårdagens sås "Jensens favoritsås" + 2 stekta ägg
Middag: Fylld köttfärslimpa (Jag tror att jag lägger upp receptet, även om jag råkade göra en tabbe och därför har svårt att bedömma receptets potential) + kokt broccoli och lite osockrad lingonsylt


Veckomeny v.11

I en liten pluggpaus, som jag har just nu, passar jag på att skriva ner den gångna veckans "Veckomeny". Det är alltså det jag har ätit under veckan, och inte det som jag kommer att äta nästa vecka. Den kommande veckans meny kommer imorgon!

VECKOMENY v.11
MÅNDAG
Frukost: Fil & Kanel
(HÄR börjar den mejeri(nästan)fria perioden!)
Lunch: En röra på paprika, skinka & majonäs + ett glas äggmjölk
Middag: Pestofylld och baconlindad kyckling, kokt blomkål, beasås

TISDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Pestofylld och baconlindad kyckling, kokt blomkål, beasås
Middag: Wrap med köttfärsröra

ONSDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Pones & köttfärsröra
Middag: Korv- & Baconpytt + stekt ägg

TORSDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Korv- & Baconpytt
Middag: Hamburgaretallrik

FREDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Korv- & Baconpytt
Middag: Röd thaikyckling

LÖRDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Röd thaikyckling
Middag: Ryggbiff, baconlindadsparris, sås & tillbehör

SÖNDAG
Frukost: Äggmjölk
Lunch: Baconröra + Stekt ägg
Middag: Köttfärslimpa & Kokt broccoli

YAY!!!

När jag var på väg till biblioteket och tänkte på att jag skulle träna efteråt så kändes det riktigt tungt. Jag var inte alls träningssugen och bara tanken på att gå till gymmet någon timme senare gjorde att stegen kändes tyngre. Efter en vända nere i spiralen av negativa tankar så bara bestämde jag mig för att ta ett beslut att jag skulle träna oavsett vad, jag sa till mig att sluta förhandla med mig själv. Det är inte alltid det lättaste att vända negativa tankar till positiva tankar, men istället för att tänka negativt så tänkte jag i alla fall rationellt; Jag tänkte att om jag har planerat att jag träna idag, så får jag hålla fast vid planeringen. Framför allt när jag har en planering som säger fyra träningspass denna veckan och det idag är söndag och jag då bara hade avverkat tre stycken pass. Då finns där ju faktiskt inte så mycket att välja på - det är bara att träna det där sista passet för veckan helt enkelt! Jäkla mespropp kom igen nu, uppläxade jag mig själv (ja okej, ordet messpropp i sig är kanske lite mesigt bara det).

Och vet ni vad?
Träningen blev faktiskt riktigt bra tillslut när jag väl kom dit.
Jag körde tre kilometer på löpbandet och sedan tränade jag mitt styrketräningspass som jag har fått av instruktören. Styrketräning är förvisso fortfarande inte min starkaste sida, det tar ganska lång tid för mig att ta mig igenom passet och jag bråkar fortfarande med inställningarna på maskinerna ibland. Men bortsett från det så gick det faktiskt bra idag, det kändes bra helt enkelt!

Och nu till det bästa! Jag har hela tiden haft som ett mål att klara av att springa tre kilometer på 18 minuter. För mig har det blivit en magisk gräns att klara varje kilometer på max sex minuter nämligen. Idag bestämde jag mig för att nå målet tre kilometer på 18 minuter, så jag gjorde inställningarna på löpbandet, satte i musiken i öronen och sedan bara körde jag. När det var en kilometer kvar så låg jag i fas och kände att jag hade mer att ge så jag ökade hastigheten ytterligare och de sista 100 meterna körde jag spurt som vanligt. Det hela resulterade i tre kilometer på 17 minuter och 35 sekunder. Jag är nöjd och stolt!

Tvätt och annat i mängder!

Nu har jag hållt på med tvätt och kläder konstant sedan klockan 7.30 imorse. Det känns överflödigt att berätta att jag nu är trött på tvätt. Resten av dagen kommer att bestå i pluggning och träning. Som ni kanske har förstått så är det mycket som skall hinnas med just nu, men det går bra ändå!

Jag lyckas hinna med både jobb, skola, träning & mat just nu. Dock har bloggen fått betydligt mindre tid, men jag försöker att i alla fall lägga upp "Dagens Meny" varje dag samt slänga in recept när jag kan. Denna veckan har det inte publicerats veckans meny och veckans träning, men eftersom att jag är lite tvångig med vissa saker så kommer jag att lägga in det idag, i efterhand så att säga. Det är bara för att jag inte vill att det skall saknas en vecka under rubrikerna av ren princip, men även för att jag faktiskt vill kunna kolla tillbaka. Dessutom tänker jag att denna veckans meny kommer ju innehålla överskådliga tips på vad man kan äta utan mejeriprodukter!

Nu är det lunchdags, men vi hörs ikväll!

Dagens Meny 100320

Idag har jag mumsat i mig mycket lyxigheter, men inte onyttigheter för det! Middagen idag var riktigt god. Det är när man äter en sådan portion som man inser hur överflödigt det vore med t.ex. potatis på tallriken. Vi äter väldigt sällan t.ex. ryggbiff och liknande här hemma, dels på grund av prisklassen och dels på grund av att jag helt enkelt lätt glömmer bort att det är ett alternativ. Men denna helgen slog vi till när Ica ändå hade erbjudande på ryggbiff, och ack så gott det är när man väl äter det.

DAGENS MENY (Lördag 20/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Röd thaikyckling + lite tomat
Mellanmål: 1 Wellbeing-muffins
Middag: Ryggbiff, baconlindad färsk grön sparris, stekta champinjoner, cocktailtomater & lök gjort i ugn, sallad, "Jensens Favoritsås" (Första grädden för veckan! Dock snackar vi nog bara någon matsked grädde, då man bara blandar ut såsen med grädde)
Biosnack: Fläsksvålar & några cocktailtomater (Det fungerar ju utmärkt att plocka med sig eget biosnack hemifrån! Så slipper man tampas med att SF inte säljer något lchf-vänligt)




Wellbeing-muffins

Ibland kan det plötsligt dyka upp en recept-idé i mitt huvud. Plötsligt kan jag komma på att oj vad gott det skulle vara att kombinera det med det, eller testa att häll i det i det och så vidare. När jag väl får en sådan idé så har jag svårt för att bärga mig, jag vill helst testa direkt. Precis detta hände igår. Jag kom på att jag skulle testa att baka muffins med pofiber och jag hade redan från början klart för mig exakt vad jag skulle ha i. Redan när muffinsen stod i ugnen och jag kände att det faktiskt luktade muffins - riktiga MUFFINS, så insåg jag att detta nog var något bra...

Så här kommer muffinsen som fick döpas efter min egen blogg.

WELLBEING-MUFFINS
(Ca. 10-12 muffins)

5 Ägg
50 gram Smör
1,5 dl Pofiber
2 tsk Bakpulver
0,5 dl Vatten
Ca. 1 tsk Äkta Vaniljpulver
Ca. 20 stycken små jordgubbar eller hallon

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen ordentligt tillsammans med vaniljpulvert (Jag vispar cirka 3-4 minuter med elvisp). Smält smöret, häll sedan i det i äggen. Häll även i pofiber, vatten och bakpulver. Vispa ut till en jämn men fluffig smet. Låt stå och svälla cirka 5-15 minuter.

Placera ut muffinsformar på en plåt, och lägg ett bär i varje form. Fyll sedan muffinsformarna med smeten och avsluta med att lägga i ett bär till i varje form. Sätt in i ugnen och låt gräddas i cirka 8-12 minuter.


Jag ville egentligen ha hallon i mina muffins, men eftersom att jag fick slänga mina hallon pågrund av att de hade återkallats av ICA pga risk för magsjukespridande bakterier, så fanns det inga hallon kvar i frysen. Därför fick det bli jordgubbar istället. Angående mängden på vaniljpulver, så tog jag en knapp tesked, men jag har en känsla av att muffinsen kanske hade blivit ännu godare med ytterligare lite vanilj. Jag kommer nog testa mig fram och mixtra en del med detta recept i framtiden. T.ex. kan man experimentera genom att byta ut bären mot t.ex. choklad, nötter, äpple/kanel, citron med mera. Tipsa gärna om ni testar något av förslagen eller något helt annat!



BETYG: 6/7
Tro det eller ej, men de smakar faktiskt riktiga muffins!
Självklart är de inte lika söta, men det är ändå samma sorts smak och de blev väldigt goda.
Jag misstänker dessutom att det blir ännu godare med hallon istället för jordgubbar.
Jag känner mig nästan lite stolt över detta recept, höhö.
Så alla LCHF:are, vill ni också kunna ta en muffins till kaffet när familjen eller kollegorna mumsar i sig?
Ta en Wellbeing-muffins och njut!


Röd thaikyckling

Här kommer ett recept som jag improviserade ihop igårkväll!

RÖD THAIKYCKLING

(4 portioner)

3-4 Kycklingfiléer
1 Röd Paprika
1 burk Bambuskott
Några Champinjoner
Broccoli
1 burk Kokosmjölk
1 Lime
Ca. 1-1,5 tsk Röd currypasta (Efter smak!)
Soja
Salt
Peppar
Smör att steka i

Dela kycklingfiléerna i små bitar och stek i smör till de fått lite färg. Skiva paprikan och champinjonerna och tillsätt dessa och broccolin samt en skvätt soja i stekpannan och låt steka en stund. Salta & Peppra. Häll sedan i kokosmjölken och smaksätt med saften av lime och röd curry, låt koka upp och puttra en stund. Låt bambuskotten puttra med de sista minuterna. Smaka av med salt & peppar.


BETYG: 5,5/7
God thaimat, som inte kräver något tillbehör!

Dagens Meny 100319

Efter att ha receptbombat i kapp med alla utlovade recept, tänkte jag nu ge er Dagens Meny för att sedan hoppa bums i säng.

DAGENS MENY (Fredag 19/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Korv & Baconpytt
Mellanmål: En ölkorv
Middag: Thaikyckling (Recept kommer!)
Mellanmål: Två lchf-muffins (Jag kan knappt bärga mig till imorgon när ni skall få ta del av mitt alldeles egna muffinsrecept!)


Korv- & Baconpytt

Inspiration hämtad från www.kokaihop.se

KORV- & BACONPYTT
(4 portioner)

3 Kryddiga korvar med hög kötthalt
2 pkt Bacon
1 Zucchini/Squash
1 Lök
1 Paprika
Soja
Smör att steka i
Chilipulver
Salt
Peppar

Dela korv och bacon i småbitar, hacka löken, tärna zucchinin och paprikan.
Stek upp lök, korv och bacon.
Tillsätt sedan paprika och zucchini samt en skvätt soja.
Krydda med salt och peppar samt chilipulver om så önskas.
Låt allting steka samman en stund till det ser färdigt ut!


Servera gärna med stekt ägg.


BETYG: 5/7
Enkel och god maträtt, var nästan godare i matlådan dagen efter!

Pones

Äntligen kommer receptet på de så kallade Ponesen!
Pones är ungefär Scones utan mjöl, men med Pofiber istället. Jag kommer att lägga upp Pofiber under rubriken "Tips på produkter", men jag kan berätta kort om det redan här. Det innehåller förvisso 12 gram kolhydrater/100 gram, MEN det väger väldigt lite (1 dl väger 17 gram) så mängden kolhydrater man får i sig blir trots allt väldigt liten. Men nu till Pones-receptet...

PONES
(Ca. 6 stycken)

5 Ägg
50 gram Smör
0,5 dl Vatten
2 dl Pofiber
1,5 tsk Bakpulver
2-3 kryddmått Brödkryddor
Lite salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen ordentligt tillsammans med lite salt (Jag vispar i cirka 3-4 minuter med elvisp). Smält smöret, häll sedan i det och de resterande ingredienserna i äggen, vispa ut till en jämn men fluffig smet. Låt stå och svälla i några minuter.

Lägg bakplåtspapper på en plåt, klicka sedan ut smeten i cirka sex stycken lika stora klickar. Grädda i ugnen i cirka 7-10 minuter till de har fått lite gyllenbrun färg.


Brödkryddor är inget måste i receptet, jag vet att många gör utan. Dock har jag inte testat att göra uan, så jag vet inte hur det smakar, men jag tror jag skall testa nästa omgång för att se hur det smakar. När man har brödkryddor i så sätter det ganska mycket smak, men jag tyckte att det passade utmärkt. Jag vet även att en del t.ex. har grädde istället för vatten osv. Testa dig fram för att se vad som passar just dig bäst!

Servera med valfritt pålägg!
Det är riktigt gott att äta med en rejäl klick smör på när de är nygräddade.


BETYG: Det får nog bannemig bli 6/7
Bästa LCHF-brödet någonsin!

Enkla Köttfärsröran

ENKLA KÖTTFÄRSRÖRAN
(3-4 portioner)

400-500 gram Köttfärs
½-1 dl Majonäs
4-8 färska Champinjoner
Haricots verts
Knorr's Kött- & Grillkrydda
Soja
Salt
Peppar
Smör att steka i

Bryn köttfärsen i smör. Skiva champinjonerna.
Tillsätt Haricots verts & Champinjoner i stekpannan och låt stekas tillsammans med köttfärsen. Häll i en skvätt soja och salta och peppra. Lägg i majonäsen och krydda efter smak med Knorr's kött- & grillkrydda. Låt steka samman i några minuter.


Servera t.ex. med broccoli, i en wrap, med zquashetti eller med annat favorittillbehör!


BETYG: 5/7
Det går att få en smarrig köttfärsröra som inte är torr, även om man utesluter grädde!

Pestofylld & baconlindad kycklingfilé

PESTOFYLLD & BACONLINDAD KYCKLINGFILÉ
(2 portioner)

2 Kycklingfiléer
1 pkt Bacon
Någon matsked Pesto
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär ett lagom stort jack i kycklingfilén och tryck sedan in pesto i hålet. Linda bacon runt den fyllda kycklingfilén och ta på lite svartpeppar om så önskas. Lägg i en ungssäker form, sätt in i ugnen i cirka 35-45 minuter (kontrollera så att kycklingen är färdig!).

Servera med önskat tillbehör.


BETYG: 5/7
Snabb och enkel uppiffning av kycklingfilén!



Tacopaj

Här kommer äntligen receptet på Tacopajen vi åt förra helgen.
Receptet hittade jag i DENNA trevliga blogg. Dock gjorde jag lite förändringar vad gäller pajskalet, så här kommer min version av det hela.

TACOPAJ
(4 portioner)

Botten (Oopsieversion):
3 Ägg (Delade i vitor och gulor)
Lite salt
100 gram Philadelphia ost
½ msk Fiberhusk
1-2 tsk Linfrökross (Om jag inte minns fel)

Fyllning:
400-500 gram Köttfärs
1 påse Tacokrydda (Såklart ännu bättre om man gör egen!)
1 Liten burk Creme fraiche
Några matskedar Tacosås
2 dl Riven ost

Börja med att göra bottnen till pajen;
Sätt ugnen på 200 grader.
Kläck äggen och lägg äggvitorna i en skål och äggulorna i en annan skål.
Vispa äggvitorna tillsammans med lite salt med elvisp till de är riktigt hårt & torrt skum (cirka 3-4 minuter).
Vispa sedan ihop äggulorna med philadelphia, fiberhusk & krossade linfrö.
Efter det skall du försiktigt vända ihop vitorna med den andra smeten.

Ta fram en plåt och lägg ut bakplåtspapper, sedan smetar du ut smeten i ungefär den form och storlek som pajformen du tänker göra pajen i har. Sätt in i ugnen i ca. 10 minuter.
Ta sedan ut det ur ugnen och placera oopsiepajbotten i din pajform. Det kan vara svårt att lyfta av pajbotnen från bakplåtspappret, men det går alldeles utmärkt att bara klippa av det överflödiga bakplåtspappret och placera bottnen inkl. bakplåtspapper i pajformen.

Bryn köttfärsen tillsammans med tacokryddan. Bred sedan ut den färdiga färsen på pajbottnen. Bred över creme fraichen, häll på ost och klicka ut lite tacosås. Sätt in i ugnen i ytterligare 10-15 minuter.


Servera gärna med guacamole och/eller gräddfil.



BETYG: 6,5/7
Riktigt supergott!
Farligt gott på så sätt att man inte vill sluta äta.

Viktlogg 100318

Hör och häpna, allting känns inte alltid helt logiskt.
Idag är vi förvånade och nöjda över resultatet som vågen visade...

Veckans vikt: 67,2 kg
Veckans resultat: -0,4 kg
Sammanlagd viktförändring: -2,1 kg

Dagens Meny 100318

Dagens Meny (Torsdag 18/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Korv-&Baconpytt (Recept är som sagt på väg)
Mellanmål: 1 minigurka + 3 körsbärstomater
Mellanmål: 2 "Pones" (Förlåt för att ni får vänta så länge på recept..) med smör
Middag: Hamburgaretallrik; Hamburgare, gurka, sallad, tomat, rödlök, hamburgerdressing, smörstekta champinjoner, avokado & majonäs


LCHF-Pannkakor

Efter många om och men och hit och dit så bestämde jag mig förra veckan för att ta tag i mig själv och äntligen köpa det omtalade, och till skyarna höjda, FIBERHUSK (jag kommer att lägga upp denna produkt i "Tips på produkter" snart). I lördes bestämde jag mig snabbt för att byta ut kokos/mandelpannkakorna, som stod i veckomenyn, mot en annan sorts LCHF-pannkakor. Det gjorde jag rätt i skall ni veta, för det blev finfint! Och här kommer receptet...

LCHF-Pannkakor
(Ca. 5-8 pannkakor)

4 Ägg
1 dl Vatten
1 dl Mjölk
2 dl Grädde
2 msk Fiberhusk
50 gram smält Smör
Salt

Vispa samman alla ingredienserna i en skål, ta salt efter smak.
Låt smeten stå och dra några minuter, så att fiberhusken sväller en aning.
Stek sedan i rikligt med smör! Jag stekte i en lite mindre stekpanna för att underlätta vändningen av pannkakorna.


När pannkakorna steks sväller de en del och ser ganska tjocka ut, men de sjunker ihop och blir tunna och fina när det läggs över på en tallrik.

Servera som de är, eller med en klick smör, eller med vispad grädde och bär eller kanel.

BETYG: 5,5/7
Om man gillar vanliga pannkakor så gillar man definitivt dessa också!


Dagens Meny 100317

DAGENS MENY (Onsdag 17/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Mellanmål: En halv "Pones" (Recept på väg...)
Lunch: Rester från gårdagens köttfärsröra + 1½ "Pones"
Mellanmål: ½ Avokado med en klick majonäs + citronpeppar
Middag: Korv- & Baconpytt (Recept kommer!) + ett stekt ägg


Dygn med 48 timmar efterlyses!

Mitt bloggande blev inte som jag hade tänkt mig idag heller, men jag har åtminstonde fått upp två av alla utlovade recept. Fem recept kvar, sedan är jag i fas! Jag har dock en del andra inlägg som ligger på lut också, men det får helt enkelt vänta ett tag till.

Jag tycker det känns lite jobbigt att jag ännu inte hunnit planera veckans mat och träning, jag ju gillar att ha det färdigt. Men jag kämpar på med både mat och träning ändå, och det är det viktiga. Ibland behöver studierna extra mycket tid och då kan det behöva gå före det mesta.

Jag kom i skrivande stund på att det herregud är vägdag imorgon! Jag har inte några höga förväntningar med tanke på helgens bravader, det är allt jag har att säga. Men nu har det varit en liten ny kick-igång-period här hemma och nu körs det hårt, så nästa torsdag däremot, den ser vi fram emot.

Tonfiskröra Deluxe

Ett litet mini-recept kommer här.

TONFISKRÖRA DELUXE
1 burk tonfisk
Några msk Majonäs
1 Avokado
Peppar

Mosa avokadon i en skål, tillsätt sedan tonfisken och majonäs och rör ihop till en röra.
Smaka av med peppar.
Det går även att smaksätta med lite chilipulver eller citron och citronpeppar.

Fungerar bra som frukostmaterial eller t.ex. fyllning till en wrap.


BETYG: 4/7
Trodde det skulle bli godare än vad det blev.

Fiskgratäng

Tiden räcker inte till idag heller. Just nu är det plugg, plugg och åter plugg som gäller för min del. Jag tänkte dock passa på att slänga in ett recept här medan jag vilar hjärnan i ett fåtal minuter. Detta recept tillagades ju här hemma för ett tag sedan så receptet är lite försenat, men bättre sent än aldrig som man brukar säga...


FISKGRATÄNG
(4-6 portioner)

800 gram vit fisk (jag använde torsk)
1-2 dl Riven ost
Citronpeppar

Sås:
4 dl Grädde
1/4 - ½ Citron
3 msk Dill (jag använde frusen)
2 Äggulor
Salt
Peppar

Mos:
1 stort Blomkålshuvud
2 dl Vispgrädde
50 gram Smör
Salt
Vitpeppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Börja sedan med att tillaga blomkålsmos, recept med instruktioner finner du HÄR.
Placera under tiden fisken i en ugnssäker form, krydda gärna fisken med lite salt och citronpeppar.
Tillaga sedan såsen; låt grädden koka upp i en kastrull och låt koka en stund. Tillsätt sedan saften av citronen och dillen. Smaka av med salt och peppar. Vispa sedan ner äggulorna, och tag av såsen från plattan ganska omgående.

Placera blomkålsmoset runt fisken, längs formens kanter. Häll sedan såsen över fisken och garnera med riven ost. Sätt in i ugnen i cirka en halvtimme (min fisk var nästan tinad när jag satte in den).




BETYG: 6/7
Jag blev mycket nöjd med mitt lilla experiment!


Tidsbrist...

Den senaste tiden har jag haft brist på tid, och även lite brist på gott humör och motivation, men framför allt handlar det om tidsbrist. Eller om jag tänker efter, så hänger det där indirekt ihop faktiskt - men det skriver jag ett eget inlägg om (förhoppningsvis) imorgon.

Veckomeny och veckans träning skall såklart komma upp som vanligt här i bloggen, även om det blir lite försenat denna vecka. Min förhoppning är att jag skall hinna med all sådan planering imorgon eftermiddag. Jag hoppas även på att kunna bomba med recept och andra uppdateringar här imorgon.

Om jag bara pluggar flitigt på biblioteket direkt efter skolan under hela dagen så bör jag kunna ge mig själv ledigt under kvällen, vilket innebär att jag kan unna mig dator-/bloggtid.

Men nu är det väldigt hög tid för sängen med tanke på att denna svensken skall infinna sig i skolans lokaler klockan 8.15 imorgonbitti, Godnatt!

Dagens Meny 100316

DAGENS MENY (Tisdag 16/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Pestofylld & Baconlindad kycklingfilé (Recept kommer!) med kokt blomkål & beasås
Middag: Wrap med köttfärsröra (Recept kommer!) + sallad & tomat
Snack: Några gurkstavar & paprika bitar (På kalas!)
Mellanmål: En "Pones" + lite smör (Recept kommer, och jag tror att ni kommer att gilla det skarpt!)


Dagens Meny 100315

Då vart vi i fas med "Dagens meny" igen!
Tanken var ju att jag skulle börja köra en period utan mejeriprodukter från och med idag. Eftersom att jag inledde dagen på jobb och frukost alternativen tyvärr inte var optimala så fick det bli mejeriproduktsfritt först efter frukosten.

DAGENS MENY (Måndag 15/3)
Frukost: Fil & kanel
Mellanmål: En ölkorv
Lunch: Äggmjölk + en röra med paprika, rökt strimlad skinka & majonäs
Mellanmål: Ett kokt ägg med en klick majonäs
Middag: Pestofylld & baconlindad kycklingfilé med kokt blomkål med lite smör på, beasås


Dagens Meny 100314

Nu kommer vi till gårdagen, dagen då jag var på jobb hela dagen och inte åt alls som jag skulle. Till och med en helt onödig efterrätt åt jag.

DAGENS MENY (Söndag 14/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Tacopaj, gräddfil & paprika
Mellanmål: Ett äpple
Middag: Schnitzel med ost & skinka i, grönpepparsås, sallad, pizzasallad
Efterrätt: Lite nougatglass (Helt onödigt!!!)
Mellanmål: Fil & kanel
Kvällssnack: 2 minibabybell ostar

Denna dåliga dag får bli en bildlös dag.

Dagens Meny 100313

Då gör vi samma försök vad gäller lördagens matintag - försöka komma ihåg!
En sak är i alla fall säker och det är att det åts mängder av allt, även sånt som det bara bör ätas lite av, tyvärr.

DAGENS MENY (Lördag 13/3)
Frukost: Paprikabitar & Creme bonjour med tacosmak, äggröra
Mellanmål: 2 ostskivor
Lunch: LCHF-pannkakor (Recept kommer! Ni kommer att gilla det!) med vispad grädde & kanel
Mellanmål: En LCHF-pannkaka till
Kvällsmat: Tacopaj (Recept kommer!), gräddfil, gurka, tomat och lite guacamole (guacamolen blev dock tyvärr inte god)
Kvällssnack: Fläsksvålar + Paprikabitar & Creme bonjour med kantarellsmak


Dagens Meny 100312

Okej, då skall jag alltså göra ett försök här nu att komma ihåg vad jag åt i fredes och skriva ner detta.

DAGENS MENY (Fredag 12/3)
Frukost: Tonfiskröra Deluxe (Kan lägga upp recept även om det är simpelt!)
Lunch: Matlåda - Fiskgratäng (Receptet kommer snart!)
Middag: Kebabsallad + mild sås från pizzeria (Åt hemma hos en vän!)
Nattamat: Brieost + paprika och creme bonjour med tacosmak
Dryck: Torrt vitt vin, Zero Passion-drinkar


Dåligt bloggande och dålig mat

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt för det helt oplanerade och plötsliga uppehållet från uppdateringar här.
Helgen har bestått av mycket bortavistelse, dels i form av festligheter, men även i form av extra inhopp på jobb. Tyvärr har fest, tid hemifrån och lite ren dumhet gjort att denna helg inte har varit särskilt bra i matväg. Dessutom missade jag veckans sista träningstillfälle på grund av att det var planerat till igår, och plötsligt fick jag hoppa in och jobba hela dygnet. Jag skall försöka komma ihåg ungefär hur jag har ätit och få ner "Dagens Meny" för hela helgen nu i efterhand. Förmodligen kommer jag inte komma ihåg exakt, men jag skall göra mitt bästa för att inte dölja mina utsvävningar och misstag, verken för mig själv eller för er. Först och främst skall jag dock laga middag, så uppdateringar kommer lite senare.

Det låter kanske märkligt, men jag har saknat att blogga under dessa dagarna och jag känner verkligen att bloggen är ett härligt stöd.

Men som sagt, vi hörs snart kära läsare.

Ceasarsallad

CEASARSALLAD
(2 portioner)

2 Kycklingfiléer
1 paket Bacon
Parmesanost (på bit)
Ceasardressing
Sallad
Tomat
Rödlök

Börja med att dela kycklingfiléerna i bitar, ganska stora bitar. Stek kycklingen i favoritkryddorna. Knaperstek baconet. Skiva sallad, tomat och rödlök. Hyvla parmesanosten i små flarn med t.ex. osthyveln.

Lägg salladen som en bädd på tallriken, lägg sedan på rödlöken, kycklingen, tomaterna och smula över baconet i bitar. Avsluta med att lägga på parmesanost och ringla över ceasardressing.


För er som inte brukar använda ceasardressing eller inte ens vet vad det är, så kan jag lägga upp ett exempel på en sort som jag använder, så håll utkik under kategorin "Tips på produkter".


BETYG: 5/7

Blandad kompott...

God morgon!

Jag hade tänkt att jag idag faktiskt kunde sova precis så länge som kroppen ville, men hur länge tror ni det var då?
Jo, till strax efter klockan 7 bara. Det är märkligt hur jag jämt lyckas försova mig när jag vill upp tidigt, men sen när jag kan tänka mig att sova länge, då plötsligt vaknar jag pigg och alert med tuppen.

Det blev faktiskt lite mer i matväg igår efter att jag hade skrivit in min "Dagens Meny", det var dock bara en bit gurka som jag mumsade i mig. Men det skall bannemig uppdateras i gårdagens "Dagens Meny", för om man börjar hoppa över något är det lätt att "glömma bort" och utesluta mer. Börjas det smusslas med det där så tappar det en del av sin mening, för poängen för mig själv är att kunna gå tillbaka och överblicka hur och vad jag äter.

Idag har jag en ledig dag och jag funderar just i denna stund på vad jag skall ägna den åt.
Det vore vettigt att städa och/eller plugga, men gud så mycket skönare att göra ingenting.
Först och främst borde jag ta en promenad till en öppen matbutik då mitt smör snopet nog har tagit slut, så jag sitter just nu utan min äggmjölksfrukost.

Dagens Meny 100311

DAGENS MENY (Torsdag 11/3)

Frukost: Äggmjölk med kaffesmak

Lunch: Matlåda - Korvgryta med blomkålsris

Mellanmål: En minibabybell-ost

Middag: Fiskgratäng (Recept kommer!)

Kvällssnack: 3 körsbärstomater

Kvällssnack 2: En bit gurka

 


Små förändringar i hopp om att finna en bra balans

Efter de senaste två viktresultaten, har jag nu bestämt mig för att testa att göra vissa förändringar i kosten. Det kommer inte att handla om några permanenta förändringar, utan jag kommer snarare testa mig fram för att identifiera vad som hindrar mig från att tappa vikt i en lagom takt. Som ni nog redan har förstått så känner jag ingen brådska vad gäller viktminskningen egentligen, det gör inget om det tar sin tid och går nedåt med små steg. Däremot är jag inte helt nöjd med att det går upp och ner så pass mycket som det gör. Ena veckan tappar jag ett kilo, nästa ett halvt sedan plötsligt går jag upp det mesta igen inom loppet av två veckor. Att där blir ett litet plus på vågen någon enstaka gång är inget märkligt och inget som skulle störa mig, men när det visar plus lika ofta som minus så vill jag testa om det går att göra något åt det.

Det finns en mängd faktorer som kan påverka ens vikt, till exempel; Tillfälliga saker som menstration, sjukdom och liknande. Träning, mycket motion kan hjälpa till vid viktminskning och muskelbyggande kan öka ens vikt. Sedan såklart ens matvanor.

Det jag kommer att rikta in mig på till att börja med är det sistnämnda, alltså matvanorna. Under ungefär två veckors tid (lite osäker på exakt tid) kommer jag att testa att helt och hållet undvika nötter och frukt samt dra ner kraftigt på mejeriprodukterna och försöka kompensera upp fetthalten med t.ex. smör istället. Om detta ger ett positivt resultat kommer jag sedan att testa att återinföra mejeriprodukterna igen, stegvis i små mängder och följa utvecklingen. På så sätt kan jag se om det är mejeriprodukterna och dyl. som stoppar upp viktminskningen och testa mig fram hur pass mycket av dessa produkter min kropp klarar av.

För mig personligen är det i det långa loppet ohållbart att äta LCHF-kost helt och hållet utan mejeriprodukter, dock kan jag tänka mig att leva så under en kortare tid, i jakten på att identifiera vad som påverkar min viktminskning i fel riktning. För att sedan återinföra det i lagom mängd igen! Min förhoppning är att hitta en balans där det både känns bra och ger bra resultat.

Skulle detta inte hjälpa, så får jag fundera vidare på vilka andra anledningar det skulle kunna finnas och testa mig fram.

Mitt lilla test blir med start från måndag med tanke på att jag redan har planerat och handlat mat för resten av veckan!

Wrap med fyllning

Detta recept är utmärkt på så sätt att det äts kallt och är enkelt att äta, så det är perfekt att ta med sig om man t.ex. skall på utflykt, eller behöver äta på resande fot.

Exempel på två olika fyllningar ges längre ner!

WRAP MED FYLLNING
(4 portioner)

WRAPS
8 ägg
Grädde
Salt
Peppar

Rör ihop äggen med en skvätt grädde till en omelettsmet, salta och peppra.
Stek röran till fyra tunna omeletter.
Låt sedan omeletterna ligga och svalna medan du gör baconröran.


FYLLNINGAR

BACONRÖRA
(4 portioner)

2 paket Bacon
1 Lök
6-12 Champinjoner (beroende på storlek)
150 gram smaksatt Creme Cheese (Jag använde Castello Gräddost, Pikanta örter)
2 dl Turkisk yoghurt
Ev. lite svartpeppar

Finhacka lök och champinjoner. Klipp baconet i småbitar. Stek allting tillsammans till det fått fin färg och är lagom stekt. Låt svalna och rör sedan ihop allting med creme cheesen och den turkiska yoghurten. Smaka ev. av med lite peppar.

När både omelett och röra är kall så brer du ut röran över hela omeletten, lägg gärna i ett salladsblad också. Rulla ihop till en fin wrap - Färdig att mumsa i sig!


Baconröran i sig går också att variera genom att använda sig av olika smaksättningar på creme cheesen.


BETYG BACONRÖRA: 5,5/7
MUMS!

LAX- & KRÄMIGPEPPARROT
(4 portioner)

Ca. 100-200 gram Kallrökt lax
2 Avokados
100 gram Philadelphia ost
Pepparrot
Citronpeppar

Blanda philadelphia med önskad mängd pepparrot, smaka av så att det blir lagom starkt.
Gröp ur acokadon och skiva den i bitar, krydda rikligt med citronpeppar.
Bred sedan ut pepparrotsphiladelphian på wrapen, lägg lax & avokadobitar ovan på, rulla ihop, äta & njut!


BETYG: 5/7
Snabb mat á la LCHF när den är som bäst!

Viktlogg 100311

Här sitter jag och studerar mina "Dagens Meny" för den gångna veckan och funderar över vad jag gör för fel?

Veckans vikt: 67,6 kg
Veckans resultat: +0,3 kg
Sammanlagd viktförändring: -1,7 kg

Äter jag för stora portioner?
Äter jag för mycket mejeriprodukter?
Äter jag för mycket halv-okej saker som nötter och någon frukt då och då?
Får jag i mig för mycket kolhydrater?
Eller varför går jag upp i vikt när jag kämpar åt andra hållet?!
Idéer? Tips?

Vägning, jogging, skola...

Imorgonbitti vankas det vägning och jogging - Det låter som en härlig start på dagen i min öron!
Det blir även en tidig morgon, 06.30 skall jag och sambon min vara redo för joggingturen. Därefter blir det en heldag i skolan och sedan ännu mer plugg när jag kommer hem. Fullspäckad dag med andra ord.

Vad kommer vågen att säga imorgon?
Plus?
Minus?
Plus minus noll?
Jag har faktiskt ingen aning, jag har blandade känslor i kroppen, så vi får helt enkelt se.

Dagens Meny 100310

DAGENS MENY (Onsdag 10/3)
Frukost: Äggmjölk med kakao- & kaffesmak
Lunch: Matlåda - Wraps med baconröra (Recept är på väg!) + körsbärstomater
Mellanmål: 1 kokt ägg + skagenröra
Middag: Ceasarsallad (Recept kommer!)
Kvällssnack: Några fläsksvålar & några jordgubbar


Sötsug vs. Rationalitet

Jag pluggar, jag pluggar och jag pluggar. Så går det när man gör saker i sista sekund, då får man göra dem jäkligt intensivt.

Jag är sötsugen, extremt sötsugen, jag vet knappt vart jag skall ta vägen. Det bara vattnas i munnen på mig!
För mig är det inte svårt att se en koppling plugga - uttråkad - sötsug. Jag har alltid velat ha något att tugga på när jag t.ex. pluggar inför tentor och liknande. Det handlar nog om en blandning av att vilja tugga på något vid uttråkning och att jag har tyckt att jag har "förtjänar" det när jag pluggar, det har liksom varit som att det är självklart att jag skall få "belöna" mig för att jag pluggar intensivt och duktigt.

Jag skulle kunna nämna fler tillfälle än tentaplugg, då jag på något sätt har satt upp "regler" som innebär att det är okej att äta precis vad som helst vid vissa tillfälle. Det är lustigt hur man i sin hjärna kan tro att vissa delar av verkligenheten inte räknas, bara för att det är just i det sammanhanget. Jag menar, godiset blir ju knappast nyttigare för att jag äter det samtidigt som jag pluggar?! Det är ju ganska självklart och väldigt logiskt om man tänker ett steg längre.

De rationella tankarna får dock brottas hårt med sötsuget just nu.

Snöat-in-på-lista

Här kör vi inte inne- & utelista, nej nej, här är det andra grejor som gäller.


Saker jag har snöat in på just nu

Äggmjölk
Röd paprika
Körsbärstomater


Vad är dina favoriter just nu?

Dagens Meny 100309

DAGENS MENY (Tisdag 9/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Wraps med baconröra (Recept kommer!) + salladsblad och körbärstomater
Mellanmål: En kokostopp
Middag: Kryddig korvgryta med blomkålsris + körsbärstomater
Kvällsmål: Hemmagjord "drickyoghurt" med vaniljsmak (Recept kommer!)


LCHF-pizza

Här kommer en LCHF-pizza med oopsie som botten. Jag kommer även att ge exempel på toppingar och betygsätta dessa var för sig.

LCHF-PIZZA
(2-3 portioner)

Botten:
3 ägg (Delade i vitor och gulor)
100 gram philadelphiaost
1 krm Bakpulver
Ca. ½ tsk Italiensk salladskrydda
Ca. ½ tsk Krossade linfrö (kommer att testa att ta i lite mer nästa gång)

Sätt ugnen på 150 grader.
Kläck äggen och lägg äggvitorna i en skål och äggulorna i en annan skål.
Vispa äggvitorna med elvisp till de är riktigt hårt & torrt skum (cirka 3-4 minuter).
Vispa sedan ihop äggulorna med philadelphia, bakpulver, italiensk salladskrydda & krossade linfrö.
Efter det skall du försiktigt vända ihop vitorna med den andra smeten. Man skall alltså inte röra eller vispa, utan försiktigt vända ihop dem för att uppnå så fluffigt resultat så möjligt. (Jag som är en oopsie-nybörjare har dock inte listat ut hur man får ihop en något så när jämn smet utan att röra. Eller så vet jag bara inte skillnaden på att vända ihop och röra försiktigt.)
Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper, häll sedan ut oopsiesmeten på bakplåtspappret och ställ in i ugnen i cirka 15 minuter.


Tomatsås:
Ca. 1 dl Passerade tomater
Lökpulver
Oregano
Salt
Peppar

Koka upp de passerade tomaterna med alla kryddorna, smaka av.
Man kan även pressa i lite vitlök om man gillar det.

Efter att oopsiebotten stått inne i cirka 15 minuter och börjat få lite ljus färg, tar du ut den och brer på tomatsåsen. Sedan är det bara att slänga på den topping du vill ha för att sedan sätta in pizzan i ugnen i ytterliggare 10-15 minuter (höj gärna värmen på ugnen).


Toppingar jag har provat:

Maffioso:
Strimlad skinka
Bacon
Lök
Ägg
Ost

Lägg på alla ingredienser utom ägget, innan du sätter in pizzan i ugnen andra omgången.
När det bara är någon minut kvar av gräddningen i ugnen, så kläcker du ägget över pizzan och låter det stå med i ugnen i någon minut.

BETYG: 6/7

Kött&Bea:
Fläskytterfilé (Säkert godare med oxkött!)
Bearnaisesås
Lök
Tomat
Ost

Lägg på alla ingredienserna och sedan in i ugnen helt enkelt!

BETYG: 5,5/7


Tips, lägg alltid tomatsås & ost underst och övrig topping ovanpå.



Den enkla vitlökssåsen

Denna vitlökssås är så enkel att ett recept nästan är överflödigt, men ack så god!

DEN ENKLA VITLÖKSSÅSEN
Gräddfil
Vitlök
Peppar

Häll upp gräddfil i en lagom stor skål, pressa i vitlök efter smak och häll i lite peppar.
Låt stå i kylen en stund före servering.


Perfekt till t.ex. taco, pizza eller en bit kött.

BETYG: 5/7

Afrodans!

Jag har nu testat Afrodans för första gången!
Det var ganska roligt, men eftersom att jag hade lite svårt att hänga med så blev jag inte så trött av det. Det var lite svårt att se och lära och utföra på samma gång så att säga, dessutom underlättade det inte att salen var helt proppfull. För mig brukar det dock vara så första gången/gångerna jag testar ett nytt pass, att jag har lite svårt att hänga med i alla rörelser vilket leder till att man inte anstränger sig lika mycket. Jag kommer att ge Afron fler chanser! Jag tror att det kan bli riktigt härligt och roligt om man bara kommer in i det och lär sig lite så att man verkligen kan hänga med och ta ut svängarna ordentligt.

På grund av den minimala ansträngningen som passet gav, så bestämde jag mig för att direkt efter passet gå ner till löpbandet och jogga en kortare, men lite snabbare, runda. 2 kilometer på 11 minuter och 47 sekunder blev det. Det var härligt att få svettas lite ordentligt och inte behöva gå hem från träningen halvvarm bara.

Nu har jag precis avnjutit en super god lunch (som ni såklart skall få ta del av senare) och snart väntar en kopp kaffe! Dagen i övrigt kommer bestå av storhandling och pluggning (om jag håller mig till det jag ska). Jag skall även hinna med lite uppdateringar här i bloggen, bl.a. träningsmål, recept och dagens meny såklart!

Träningsschema v.10

Veckans träning är planerad...

Tisdag:
Afrodans
Torsdag: Jogging 4 km utomhus
Söndag: Jogging 3 km + Styrketräning

Hör och häpna, jag skall efter låååång betänketid och förberedelse (cirka 2 år) prova på Afrondans! Jag har förstått att det är ett väldigt uppskattat pass, så jag hoppas på att det skall vara roligt. Det skall dock bli spännande att se hur pass svårt jag får det med koordinationen, då det inte är min starka sida direkt. Men hey, innan jag testade step så trodde jag att det var uteslutet för en sådan okoordinerad, stel och jag-kan-knappt-höger-&-vänster-människa som mig - men se där, det passade mig utmärkt!

Så pepp pepp på afrodans!


Dagens Meny 100308

DAGENS MENY (Måndag 8/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Fläsksås med kokt broccoli
Mellanmål: En liten mellanmålssallad på: Gurka, tomat, oliver, riven ost & ceasardressing
Middag: Matlåda - En bit pizza (recept kommer som sagt!) + sallad med lite ceasardressing




Veckomeny v.10

VECKOMENY v.10

MÅNDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Fläsksås & kokt broccoli

Middag: En bit pizza + sallad

 

TISDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Wraps med baconröra

Middag: Korvgryta med blomkålsris

 

ONSDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Wraps med baconröra

Middag: Ceasarsallad

 

TORSDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Korvgryta med blomkålsris

Middag: Fiskgratäng

 

FREDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Fiskgratäng

Middag: Hamburgare

 

LÖRDAG

Frukost: Ost/skinkburgare & stekt ägg

Lunch: Mandel/kokospannkakor

Middag: Tacopaj

 

SÖNDAG

Frukost: Tonfiskröra & kokt ägg

Lunch: Tacopaj

Middag: Kryddig kyckling med ost + guacamole


Ädel Kycklingsoppa

Recept från kokaihop.se med någon liten förändring gjord av mig.

ÄDEL KYCKLINGSOPPA

(4 portioner)

400 gram Kycklingfilé
2 Hönsbuljongtärningar + 1 liter Vatten
½ Gul lök
1 Purjolök
1 Vitlöksklyfta
250 gram Broccoli
2 dl Grädde
150 gram Ädelost
Smör att fräsa i
Persilja
Salt
Peppar

Koka upp kycklingen i buljongen (1l vatten + 2 buljongtärningar) och låt koka i cirka 15 minuter. Fin hacka gul lök och vitlök och strimla purjolöken. Fräs löken, vitlöken och purjolöken lite snabbt i en klick smör i en kastrull (som rymmer alla ingredienser). Häll buljongen över grönsakerna och låt sjuda tills grönsakerna mjuknat. Skär under tiden upp kycklingen i små bitar. Koka upp soppan med grädde. Tillsätt sedan broccolin och ädelsosten och låt småkoka en stund. Lägg i kycklingbitarna och krydda sedan med persilja och smaka av med salt och peppar!

BETYG: 5/7




Eftermiddagen...

Nu skall jag ägna lite tid till att påbörja en veckomeny, sedan blir det lunch och efter det är det hög tid för att plugga!
Jag kommer dock ägna mina pauser från pluggandet till bloggen och planering av veckan.

Har du något tips på någon maträtt som jag kan ha på veckomenyn denna vecka?

Och vinnaren är...

Eftersom att det bara blev en deltagare i tävlingen om en invite till Spotify, så behövdes det ingen lottdragning.
Vinnaren är alltså Ottelins, Grattis!!!

(Jag kommer att höra av mig till vinnaren per mail, för att kunna dela ut priset!)

Jag har uppmärksammat kommentarer från två söta läsare som ville vara med och tävla, men inte hade någon egen blogg och därför inte kunde delta i tävlingen. Så skall det såklart inte behöva vara, så jag tar med mig det till nästa gång. Vid framtida tävlingar skall alla ni utan egna bloggar också få en chans att vara med och tävla.

Dagens Meny 100307

Käraste läsare, ni får ursäkta för min ganska förfärliga uppdatering och brutna löften, men jag är väldigt väldigt trött så jag kommer enbart att uppdatera "Dagens Meny" ikväll. Resterande får vänta till imorgon.

DAGENS MENY (Söndag 7/3)
Frukost: En tallrik med fil & kanel + ett kokt ägg
Lunch: Matlåda - Ädel kycklingsoppa + en skiva ost
Mellanmål: En minibabybell-ost
Middag: LCHF-pizza & Vitlökssås (Recept kommer på båda sakerna!)


Dagens Meny 100306

DAGENS MENY (Lördag 6/3)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Fil, kanel & äpple (Ej hemma, glömde dumt nog min lunchlåda hemma, så fick göra det bästa av situationen!)
Middag: Kycklingfilé, kall sås & sallad (Ej hemma, men det gick att anpassa perfekt)
Mellanmål: 2 minibabybell-ostar


Back!

Hej och hallå!
Efter över ett dygn utan uppdatering är jag nu tillbaka.
Jag hade helt enkelt inte någon möjlighet att uppdatera något här igår. Därför får jag jag slänga in gårdagens "Dagens Meny" i efterhand, och jag skall även presentera vem som vann en invite till Spotify samt uppdatera föregående inlägg med bilder. Dessutom vill jag även minnas att jag har recept som jag inte har lagt upp än.
Så allt detta + lite till lär komma upp någon gång under dagen/kvällen.

Hur har din helg varit?

Dagens Meny 100305

Jag har nästan precis kommit hem och är trött och i behov av sömn då jag skall upp tidigt imorgon. Så vi kör en snabb uppdatering av Dagens Meny, vilket innebär att jag hoppar över att lägga upp bilder & länkar till recept ikväll. Jag uppdaterar dock inlägget med bilder & länkar senare.

DAGENS MENY (Fredag 5/3)
Frukost:
2 skivor Mandelbröd + ost, majonäs, skinka, gurka
Lunch: Matlåda - Falsk pastagratäng + sallad
Mellanmål: Ett halvt äpple
Middag: Tacotallrik med ingredienser i mängder; Köttfärs, rödlök, tomat, gurka, paprika, fetaost, riven ost, guacemole, creme fraiche, vitlökssås, tacosås
Kvällssnack: Nötter i blandade former och för stora mängder.

Att jag aldrig lär mig! Det känns aldrig okej efter att jag har ätit massa nötter och annat smått och gott i överdrivna mängder. Nötter och liknande är förvisso helt okej snack och det innehåller nyttigheter, men kolhydratvärdet är faktiskt ändå ganska högt. Så vad händer då när jag äter mängder av dessa? Jo, jag får i mig mycket mer än nödvändigt + ett jäkla magknip. Det får bli skärpning nu tycker jag! Om jag skall må så bra som jag har gjort länge nu, så får det bannemig bli skärpning.


Fläsksås

Tänkte slänga in ett recept i lite all hast innan jag skall bege mig igen.
Detta recept påminner en hel del om receptet på stekt fläsk med lök/senapssås, men det blir ändå inte exakt detsamma så jag lägger upp detta också. Små variationer kan göra ganska stor skillnad!

FLÄSKSÅS
(4 portioner)

500 gram Rimmat sidfläsk
2 st Gula lökar
4 dl Grädde
2 Äggulor
Svartpeppar
Smör att steka i

Hacka löken och strimla fläsket. Stek löken en liten stund i smör i en stekpanna. Häll sedan över löken i en kastrull som rymmer alla ingredienserna.
Stek fläsket i stekpannan till det fått fin färg. Häll över fläsket i kastrullen med löken. Krydda med svartpeppar.
Vispa ihop grädden med äggulorna och häll sedan över blandningen i kastrullen. Häll i en skvätt soja för färgens skull och krydda med mer svartpeppar efter smak. Låt koka upp och koka tills såsen fått en lagom tjock konsistens.


Servera t.ex. med kokt broccoli eller stekt ägg.


BETYG: 5/7
Ingen smaksensation, men absolut gott & enkelt!

Friday!

Nu bär det av till skolan för min del. Efter det blir det en kortare runda hem om innan jag skall iväg igen. Ikväll väntar nämligen middag & umgänge med vännerna. Taco står på menyn, vilket passar mig utmärkt då jag då bara väljer bort det jag inte vill äta, t.ex. brödet & majsen.

Det kommer att bli någon uppdatering i eftermiddag och någon ikväll när jag kommer hem, så helt frånvarande kommer jag inte att vara.

Hur ser dina planer för denna fredag ut?

Dagens Meny 100304

Bytte ut dagens tänkta frukost mot morgondagens vice versa. Med andra ord blir det mandelbröd till frukost imorgonbitti!

DAGENS MENY (Torsdag 4/3)

Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Fläsksås (Recept kommer!) med kokt broccoli
Middag: Ädel kycklingsoppa (Recept kommer!)
Kvällsfika: Paprikastavar, en mini babybellost + en kopp te med en liten skvätt grädde


Ingen som vill ha Spotify tydligen...eller?

Antingen så har alla mina läsare redan Spotify, eller så är det ingen som vill ha det. För det är bannemig inte en enda som är med och tävlar i min tävling! (Va? Skulle det bero på att jag har för få läsare? Neeeej, det kan jag väll inte tänka mig höhö). Så om du kanske trots allt är lite sugen på en Spotifyinvite, så gå till tävlingen och var med och tävla. För hur svårt kan det vara att vinna som ensam tävlingsdeltagare?

Tävlingen tar ju liksom slut imorgon hörre ni ni!

Biggest loser - Bra, dåligt eller både och?

Jag sitter just nu och tar det lugnt med mig själv och kollar på Biggest loserkanal 5.
Jag kan inte påstå att jag gillar programmet rakt igenom. Att räkna kalorier tycker jag inte är fel på något sätt, om man tycker att det är ett bra verktyg. Däremot får jag ofta en känsla av att det är en enorm kalorihets i det programmet. Allt skall vara både fettfritt och sockerfritt och innehålla minemalt med kalorier vilket ofta verkar leda till light-produkter av alla dess slag. Det ger mig en känsla av att de förmodligen får i sig en massa tillsatser och sötningsmedel med mera. Dessutom stör det mig lite att de ständigt gör "smygreklam" i programmet genom att nämna namnet på specifika varor, filma dem i närbild för att sedan höja dem till skyarna. Det får mig faktiskt att tvivla ytterligare lite på den kost de rekommenderar, då jag ibland börjar fundera på om det är enkelt för ett varumärke att köpa in sina produkter i serien. Prioriteras produktens kvalitet? Eller är pengarna från sponsorerna viktigare?
Jag vet inte, jag bara spekulerar.

Däremot tycker jag att det är kul att se hur människor kan förändra sina vanor och utvecklas så enormt mycket. Det är även peppande att se hur de kämpar med träningen. När jag ser hur hårt de sliter så påminns jag om att man orkar mycket mer än vad man tror och varje gång bestämmer mig för att utmana mig själv lite extra nästa träningspass. Dessutom tycker jag programmet i helhet har ett underhållningsvärde på så sätt att man får se olika utmaningar, invägningar och nytt drama i varje avsnitt. Det skall även tilläggas att jag generellt sätt intresserar mig för den typen av program, oavsett om jag håller med om allt som sägs och görs eller ej.

Vad tycker du om Biggest loser?


Siffran på vågen

God eftermiddag!

Jag sitter just nu med en kopp kaffe i handen och solen lyser in genom fönstret. Underbart! Tänk så små saker här i livet som kan kännas så härligt.

Som jag skrev tidigare idag så var mitt humör imorse inte det bästa vilket spädde på min besvikelse vad gällde veckans viktresultat. Ett halvt kilo plus är absolut ingen katastrof men en dålig start på dagen och ett dåligt humör kan det mesta förvandlas till jordens undergång. Ja, små saker kan ju faktiskt påverka både negativt och positivt. Som tur är så håller katastrof-känslan sällan i sig särskilt länge. Dock väcktes det en del tankar och funderingar imorse som jag faktiskt tänkte skriva lite om, även om jag inte tänker likadant nu.

Jag började ställa mig själv frågor som:
Är det bara en händelse att jag råkat gå ner vissa veckor?
Kommer jag hela tiden ta ett steg fram för att sedan backa igen?
Det talas ju ofta om att det bara är vätska man går ner i början, men jag har ju bara gått ned 2 kilo sammanlagt, är de 2 kilona bara vätska?


Nu tänker jag dock annorlunda. För det första vill jag än en gång påpeka att viktminskningen är ju faktiskt långt ifrån mitt enda mål, målen är ju så många fler. Även fördelarna med min kost & träning är ju så många fler än viktminskning. Så även om jag så inte skulle gå ner ett endaste hekto så skulle jag fortfarande må bra av att leva som jag gör nu.

Angående vikten så tänker jag nu istället såhär:
Jag vet om att jag har ätit lite extra snacks och "bara-för-att-det-är-gott" denna veckan. Det är ett aktivt val jag har gjort. Så då är det väll kanske inte så konstigt, och inte heller hela världen att vågen visar ett halvt kilo plus.

Att de två kilo jag har gått ner bara skulle vara vätska, det tror jag faktiskt inte. Med tanke på att jag känner mig mycket mer slimmad nu än vad jag gjorde för knappt två månader sedan, så är jag övertygad om att jag idag har mindre fett på min kropp. Med tanke på hur många gånger jag även har hört att "muskler väger mer än fett", så kan jag inte låta bli att tänka på det. Det är ju faktiskt så att även om jag inte direkt har rasat i vikt, så kan det ändå ha skett en omfördelning i kroppen som inte visar sig på vågen. Jag har ju inte kört så mycket renodlad styrketräning, så jag tror förvisso inte att jag har byggt några enorma muskler. Jag tror däremot inte heller att det är omöjligt att jag skulle ha ökat min muskelmassa litegrann.

Vad är en siffra på en våg?
Jo, det är en bra riktlinje och ett sätt att se sin totala kroppsvikt på.
För mig är det även ett bra sätt att hålla lite koll och få en liten motivationskick.
För en del är siffran på vågen ett rent lyckorus, för andra en sorg och för vissa dödlig.
Siffran på vågen skall enligt mig icke förringas, men inte heller överskattas.

Viktlogg 100304

Som jag nämnde imorse så var det som sagt plus på vågen denna veckan.
Tråkigt såklart, men det var ju inte helt oväntat då jag hade det på känn i kroppen så att säga. Är även medveten om att verken maten eller motionen varit optimal senaste dagarna. Själva huvudmåltiderna har det inte varit något större fel på, men det har varit mer "snacks" och "efterrätter" och "lite extra" än vad det brukar vara, nu den senaste veckan. Tränat har jag gjort, men vardagsmotionen har det tärt på och likaså morgonpromenaderna som jag var flitig med förra veckan.

Men nu till resultatet...

Veckans vikt: 67,3 kg
Veckans resultat: +0,5 kg
Sammanlagd viktförändring: -2,0 kg

Tankarna imorse var djupa och så positiva, nu är jag dock på banan igen men jag tänkte ändå lägga fram lite av tankarna lite senare idag.

Inte så jätte nöjd med resultatet som ni kanske har förstått, men det får helt enkelt bli nya tag denna veckan! Hårda tag! Kämpande tag! Roliga tag! Nu jävlar i det kör vi!!!

Jag tackar joggingturen!

Läget är lugnt, humöret blev betydligt bättre efter joggingturen!
Jag är stolt över mig själv som klarade de 4 kilometerna. Tiden stannade på 27 minuter och 16 sekunder vilket jag är nöjd med. Lite lugnare tempo än jag har kört de senaste gångerna, men och andra sidan var ju rundan längre. Jag tycker det känns bättre att testa sig fram i ett lungt tempo i början så att man tar sig runt den planerade rundan. Det skulle kännas mycket värre att hålla ett högt tempo, ta ut sig och inte orka hela vägen fram.

Som en liten parantes så vill jag tillägga att jag var tvungen att stanna och knyta skorna en gång också (gud vad det störde mitt tävlings-jag! haha), och fick inte stopp på uret direkt när vi kom i mål, så jag vill nog påstå att tiden kunde ha stått på kanske 27 minuter och 5-10 sekunder egentligen. Så det är så!

Nu skall jag lite snabbt svara på kommentarer och uppdatera viktloggen, sedan måste jag plugga.

......

Försovning.
Plus på vågen.
Dåligt humör.
Djupa funderingar.
Återkommer efter jogg.

Vägning + Jogging = Bra!

Nu skall jag gå och lägga mig, för imorgon vill jag bannemig upp i tid! För imorgon är det dags för både vägning och morgonjogging. Min sambo har lovat att han skall följa med denna gången! Skall bli trevligt med sällskap och det känns skönt att ha någon som kan peppa mig att orka hela vägen fram imorgon när jag faktiskt skall utöka rundan till 4 kilometer.

Det känns som sagt i kroppen som att vågen inte kommer att vara en positiv upplevelse imorgon. Det finns dock inte så mycket att göra åt det nu, däremot kan jag göra något åt det efter; herregud vad jag kommer vara peppad att slita på joggingturen om vågen säger plus! Säger den minus kommer jag också vara peppad, fast på ett annat sätt. Vilket som kommer det alltså att bli ett hårt och härlig joggingpass imorgonbitti. Vi hörs efter det kära läsare!

Sov gott!

Dagens Meny 100303

DAGENS MENY (Onsdag 3/3)
Frukost: 1 kokt ägg med Skinkröra deluxe + 1 ostskiva
Lunch: Matlåda - Krämig lax- & baconsås med squashetti
Mellanmål: En (för) stor portion LCHF-glass
Middag: Falsk pastagratäng, sallad med fetaost

Den där stora portionen av lchf-glassen kan kännas lite onödig såhär i efterhand, men gjort är gjort och gott var det i alla fall!


Krämig lax- & baconsås med squashetti

Detta recept är nog inte helt främmande för alla, ni kommer kanske att känna igen det ifrån blogg.se's första sida. Bloggen "Get it on" hamnade nämligen på första sidan med det recept som jag nu kommer att presentera. Jag har dock lchf-anpassat receptet och kommer här att skriva ner min version.

KRÄMIG LAX- & BACONSÅS MED SQUASHETTI
(4 portioner)

2 Squash
4 portionsbitar/filéer Lax
1 paket Bacon
3 dl Grädde
4 msk Creme fraiche
½ dl Vitt vin (Hade ej vin hemma, så tog vatten med en liten skvätt vitvinsvinäger & lite citron i, fungerade, men akta så att det inte blir beskt!)
2 vitlöksklyftor
Santa maria chili/lime
Citronpeppar
Persilja
Salt
Peppar
Smör

Börja med att hyvla squashen i spaghettiliknande form, med t.ex. en potatisskalare eller osthyvel.
Skär laxen i kuber och stek de sedan i en klick smör i stekpannan, krydda med salt, peppar, citronpeppar & santa marias chili/lime och låt stekas till de fått fin färg.
Knaperstek baconet.
Fräs squashen hastigt i en klick smör i en kastrull, fylla sedan upp med vatten och låt koka upp och koka i cirka 3 minuter, häll sedan över i ett durkslag och låt rinna av väl, rör ev. i lite smör.
Tag fram en ny kastrull som rymmer alla ingredienser, hacka vitlöken och låt den koka i kastrullen tillsammans med grädden och vinet, låt koka i cirka 5 minuter. Tillsätt creme fraiche och smaka av med salt & peppar.

Sedan smular du ner baconet i bitar, rör i squashettin och laxkuberna försiktigt i såsen. Låt allt bli varmt och koka samman lite. Krydda med persilja och ev. mer kryddor om det behövs. (Kryddorna kan man såklart ersätta med andra kryddor om man önskar!)



BETYG: 5,5/7
Mycket gott & fräscht!
Portionerna kändes dock lite små vid första anblick, men jag blev mätt ändå!

Enkel kassler i ugn

Kassler är gott, enkelt och inte allt för dyrt.
Om man tillagar kasslern i ugnen så sköter den sig alldeles själv och relativt snabbt går det också.
Vill man variera kassler i ugn utan att behöva krångla till det allt för mycket eller tillsätta någon avancerad sås så är det inga problem.
Jag tänkte ge ett exempel på hur vi piffade till vår kassler på ett ytterst enkelt sätt här om dagen.

ENKEL KASSLER I UGN
Önskad mängd Kassler
Tomat
Ost

Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva kasslern i 0,5 - 1 cm tjock skivor och lägg sedan skivorna tätt i en ungsfast form. Skiva tomaten i skivor och lägg en skiva mellan varje kassler skiva. Strö sedan riven ost över allting alternativt lägg ner en ostskiva med tomaten mellan varje kasslerskiva.

Grädda sedan i ugn i cirka 25 minuter - Klart!


Inget avancerat alls, men piffar ändå upp kasslern lite!
Om man vill kan man såklart även lägga annat än tomat & ost mellan kasslerskivorna. Jag själv funderar på att testa att även lägga ner lite lök och dijonsenap nästa gång. Eller varför inte andra grönsaker som t.ex. paprika eller squash? Om du har fler förslag så kommentera gärna inlägget.


Betyg: 4,5/7
På bilden serverat med Stuvad vitkål och får tillsammans ett högre betyg!

Svart, vitt eller mitt i mellan!

För det mesta har jag druckit kaffe med mjölk, men det har gått lite upp och ner. En period drack jag mitt kaffe svart för det mesta, det var när jag och min pojkvän började träffas och han aldrig hade mjölk i kylen. Då vande sig mina smaklökar vid det och började plötsligt tycka att svarta kaffe var toppen. Efter ett tag började jag dock sakna mjölken i kaffet, så då återgick jag till att ha mjölk i kaffet - i alla fall ibland. Därifrån till nu har jag även haft en kort period då jag istället hade osötad sojamjölk i kaffet. Numera försöker jag att inte häll i massa mjölk så fort jag dricker kaffe, utan jag varvar svart kaffe med kaffe med mjölk och kaffe med grädde. När jag tar grädde brukar jag dock bara ta en liten liten skvätt, idag fyllde jag på med en mer rejäl skvätt grädde och gud så gott det blev! Likaså igår när jag drack kaffe på café, jag tror baristan hällde på ordentligt med mjölk och det var rena njutningen.

Så hur dricker jag då helst mitt kaffe?
Jag vet faktiskt inte, jag är nog en allätare:
Svart kaffe, kaffe med mjölk, kaffe med grädde, kaffe med vispad grädde...

Hur dricker du ditt kaffe?

Morgontankar...

Good morning!

Idag gjorde jag ett nytt försök vad gäller projekt-dygnsrythm. Idag kom jag upp ungefär 06:30, vilket känns godkänt. Jag hade förvisso satt ett alarm på redan 05.40 och ett på 06:00, but still godkänt. Det känns som att det även var längesedan det blev någon morgonpromenad, det får jag ändra på!

Sitter just nu och slurpar i mig en härlig kopp kaffe med en rejäl skvätt grädde i, riktigt gott säger smaklökarna.

Morgonkvistens tankar ägnas till att fundera lite över morgondagens vägning. Jag har en lite halvdålig känsla inför denna veckans vägning faktiskt. Det känns i kroppen som att vågen kommer att visa plus. Så förhoppningarna inför morgondagens vägning är att det inte skall stå på plus, i alla fall inte något stort plus. Är dock medveten om att jag fick i mig en hel del kolhydrater i fredags och att jag som sagt har promenerat mindre och fått mindre vardagsmotion senaste dagarna. Så vi får se hur det har påverkat resultatet helt enkelt!

Dagens Meny 100302

Jag lovar att jag inte valde bort kokta ägg & skinkröra deluxe frivilligt!!! Jag lovar att det inte beror på mitt plötsligt äggmjölksberoende!!! Avokadon som jag skulle ha i röran hade inte hunnit mogna än, jag lovar!!!

DAGENS MENY (Tisdag 2/3)
Frukost: Äggmjölk med smak av kakao & kaffe (blev riktigt gott med den smaksättningen också!) + en stor ost-&skinkrulle.
Lunch: Matlåda - Ungskassler med tomat & ost, stuvad vitkål (Efter som att där blev fler portioner stuvad vitkål än tänkt så kunde jag lika bra äta det som tillbehör idag också även om det inte var planerat.)
Mellanmål: En mini babybellost
Middag: "Squashetti" och krämig lax- & baconsås (Recept på alltihopa kommer!)



Varför jag valde LCHF!

Jag fick frågan "Varför jag valde LCHF i mitt nya sunda liv" av Mikaela. Eftersom att detta är en ganska väsentlig fråga och jag misstänker att det kanske är fler som vill/kommer vilja ha svar på det, så tänker jag besvara den i detta inlägg. Jag vill varna för att det förmodligen kommer att bli ett långt inlägg med mycket text, men det krävs för att jag skall kunna besvara frågan något så när ordentligt.

Jag har under flera år haft ett intresse för kost och hälsa och därför läst en hel del tidningar, bloggar, böcker med mera som handlar just om detta. När det kommer ett program på tv som handlar om kosthållning, viktminskning, hälsa, träning etc. är jag inte sen att slå på tvn. På så sätt har jag under en lång tid samlat på mig fakta (en del med högre vetenskaplig kvalitet och såklart en del som kommer från mindre säkerställda studier och källor) som berör dessa ämne.

Under några år har jag även varit ständigt obekväm i min kropp, jag har ända sedan jag gick upp i vikt i yngre tonåren, haft en önskan om att gå ner de cirka 10-12 kilona igen. Jag har därför testat på att följa viktväktarnas koncept (dock inte varit medlem), försökt äta det som ansets nyttigt på fri hand, räknat kalorier (kort period, orkade inte särskilt länge) samt testat på måltidsersättning under en ännu kortare period. För ungefär ett år sedan fick jag dock upp ögonen för GI, vilket snabbt även ledde mig till LCHF. Jag läste böcker, artiklar och hemsidor om både GI och LCHF. Eftersom att GI Fas 1 och LCHF påminner mycket om varandra, så kan man säga att jag då testade på LCHF även om jag kallade det för GI (fas 1). Anledningen till att jag den gången testade LCHF var att jag hade hört en del om lågkolhydratkost från olika håll och blev nyfiken, när jag sedan hade läst på om kosten så tyckte jag att det lät som en kosthållning som skulle kunna passa mig. Jag kände mig nöjd med den mat jag åt, men jag hade svårt för att hålla mig ifrån sötsaker och snacks. Därför blev min LCHF-resa den gången inte så långvarig, men jag har sedan testat på det från och till i korta perioder.

Anledningen till att jag inte lyckades hålla en bra balans i min LCHF-kost vid tidigare försök tror jag beror på dels brist på motivation, allt-eller-inget-tänk och framför allt att jag gillade kosthållningen MEN jag hade inte full tilltro till den. Idag däremot tror jag verkligen på att LCHF är en hälsosam kosthållning som är bra för min kropp, som får mig att må bra och som även kan hjälpa mig att gå ned i vikt. Anledningen till att jag inte trodde fullt ut på det tidigare var nog att det på sätt och vis gick emot allt jag lärt mig angående hälsosam kost under hela min uppväxt. Dessutom gav jag inte det tillräckligt lång tid för att lära mig hur just jag behöver äta för att LCHF skall bli bra för mig och ge mig resultat.

Nu har jag dock insett att LCHF ger resultat långsiktigt och om man ger det lite tid så kan man finna sin egen väg i LCHF-djungeln. T.ex. hur mycket mejeriprodukter kan just jag äta utan att det påverkar mitt insulin och hämmar min viktminskning med mera.

Jag har även insett att bara för att livsmedelverket under hela min uppväxt rekommenderat något så betyder det för det första inte att det stämmer - människan har en gång i tiden trott att jorden var platt. Dock tror jag framför allt att det handlar om att det inte är den enda sanningen. Det ena utesluter inte det andra och vad som är hälsosamt och ej behöver inte vara ett nollsummespel. Även om man kan gå ned i vikt och få hälsosamma resultat på hälsotester genom att äta lågkalorikost med lite fett, så är jag övertygad om att man kan få samma resultat genom andra kosthållningar och metoder. Den rätta vägen är inte alltid en, det kan finnas flera att välja på.

För just mig känns det dock som att LCHF är den rätta vägen att gå. Jag älskar maten jag äter, jag har alltid varit en sådan som gärna tar mycket sås och kött, men mindre av potatisen så att säga. Så för mig är det i många läge rena lyxen att få äta en köttbit med kryddsmör och en krämig sås till exempel.

Kritiker har hävdat att lågkolhydratkost inte är bra då kroppen måste ha en viss mängd kolhydrater för att fungera ordentligt, både kognitivt och fysiskt. Det har även hävdats att man går miste om fiber och andra nödvändigheter om man utesluter t.ex. pasta och bröd. Enligt vad jag har läst och förstått så är det bara halva sanningen. Kroppen behöver inte så stora mängder kolhydrater som kritikerna hävdar. Kroppen kan vid fysisk aktivitet t.ex. gå på både koldhyratdrift och fettdrift, och så fort kroppen gjort en omställdning till fettdrift så orkar den lika mycket på det. Vad gäller att få i sig nödvändiga vitaminer, antioxidanter, fiber m.m. så går det precis lika bra att få i sig utan de stora kolhydratgrupperna - de nödvändigheterna finns faktiskt i andra saker också.

Man skall inte heller glömma bort att människan från början inte är byggd för den kost som livsmedelsverket idag rekommenderar, då t.ex. mjöl inte ens har funnits mer än i ett visst antal år (hur länge det är låter jag vara osagt då jag inte minns) och att potatis och liknande förut varit reservföda för människan. Jag skall inte gå in för djupt i denna diskussion då jag inte har full koll på detaljerna och inte vill ljuga för er. Men om ni vill ha fördjupad kunskap om kolhydrater, kroppens funktion och behov samt människans kosthistoria, så sök på forskning och artiklar som berör detta. Det har även gjorts en intressant film som berör detta, filmen heter "Fat head" (Där kan ni nog få svaret på hur länge vi har brukat mjöl som föda).

Jag känner att jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om varför jag valt att äta just LCHF. De viktigaste anledningarna är dock:
Att jag känner att jag mår bra på kosten.
Att jag verkligen tror på att den är bra för mig.
Att jag trivs med kosten och behöver inte plåga mig själv för att nå mina mål, utan jag kan njuta på vägen och ser kosten mer som en långsiktig kosthållning än en tillfällig diet.
Än en gång ATT JAG MÅR BRA!

Detta inlägget blev kanske väldigt långt och något osammanhängande, men om du har orkat hela vägen hit så har du i alla fall fått en översikt över varför jag valt att äta LCHF.

Stuvad Vitkål

Detta recept kom till lite genom improvisation igår, men jag är nöjd med det!

STUVAD VITKÅL
Ca. 500 gram Vitkål
3 dl Grädde
100 gram Philadelphia Ost
Salt
Vitpeppar
(Smör)

Skiva vitkålen i bitar/strimlor (storleken har mindre betydelse). Lägg det sedan i en kastrull och fylla upp med vatten + salt, låt koka upp och koka i cirka 10 minuter.

Häll i grädden (+ ev en klick smör) i en annan kastrull och låt koka till den har tjocknat lite. Tillsätt sedan philadelphian och låt koka samman till en krämig stuvning. Krydda med salt & vitpeppar.

När vitkålen är färdigkokad så häller du av vattnet (låt vattnet rinna av ordentligt an
nars blir stuvningen lätt rinnig när du blandar samman det sen märkte jag). Häll tillbaka vitkålen i kastrullen, häll över stuvningen och låt detta koka samman lite under några minuter. Smaka av med salt & peppar tills du är nöjd med smaken!

Servera som tillbehör till t.ex. falukorv, fläsk, kassler eller vad du önskar.
Som ni ser på bilden nedan åt vi kassler till.


Betyg: 5,5/7
(I en fullständig maträtt så att säga kan betyget nog bli ännu högre)
Perfekt substitut för stuvade makaroner till exempel!


Äpple- & Jordnötsomelett

Här kommer ett recept på gårdagens lunch, det är omelett på lite annorlunda vis.
Receptet fann jag HÄR. Jag skriver dock propotionerna utifrån vad jag tycker är lagom.

ÄPPLE- & JORDNÖTSOMELETT
(1 portion)

½-1 Äpple
2-3 Ägg
En skvätt Vispgrädde
1 msk Jordnötssmör
Kanel
Äkta Vaniljpulver
Kardemumma

Gör en omelett av ägg, vispgrädde, kanel, kardemumma och vaniljpulver. (Hur mycket man skulle ta av kryddorna tyckte jag var jätte svårt att veta, så jag testade mig fram med cirka ½ tsk av varje, nästa gång kommer jag nog ta lite mer kryddor och se hur det blir)
Bred över ett lager jordnötsmör på omeletten. Stek äppel med kanel och vaniljpulver (höftade med kryddorna här oxå, häll över så mycket som du tycker ser lagom ut).


Servera gärna med en klick creme fraiche, eller varför inte lite vispad grädde!


Betyg: 4/7
Helt okej smakmässigt, men inget WOW.
Inte världens mest mättande lunch, både jag och sambon blev hungriga ovanligt snabbt igen.
Skall dock testa igen med mer kryddor, kanske det förhöjer smaken lite. Vill man ha det mäktigare kan man ju lägga till lite mer omelettsmet.


Vaniljpulver

Äkta vaniljpulver är en alldeles utmärkt produkt. Märk väl vaniljpulver, inte vaniljsocker.
Om man vill smaksätta med vanilj utan att behöva få med socker på köpet eller behöva krångla med en vaniljstång, så är vaniljpulver toppen. Det är alltså enbart äkta vanilj, i pulverform som är färdig att användas. Detta är en produkt som kan vara lite klurig att få tag på, det vet jag av egen erfarenhet. Det skall dock gå att hitta i en del större ICA butiker, burken ni ser på bilden nedan fann jag t.ex. på ICA Kvantum. Kolla runt i dina närmsta större matbutiker alternativt i hälsobutiker så kommer du nog att hitta ditt vaniljpulver till slut.

Vaniljpulvret på bilden är alltså den sort jag använder och om jag inte missminner mig så fick jag betala cirka 35-40 kronor för det på ICA. Det är till och med kravmärkt, plus i kanten!


I väntan på träning...

Jag är nu nere i stan och har tagit en kopp kaffe med en vän och efter det satte jag mig och åt min medtagna matlåda på skolans extra lilla Micro-matsalshus. Nu väntar träning om en dryg timme och det är gympaboll som står på schemat! I väntan på träning tänkte jag plugga lite och sitter just nu och samlar krafter! Vi hörs när jag är hemma igen, hoppas att ni har en härlig dag!

Projekt-dygnsrythm

Försov mig idag igen, försover mig mest hela tiden nu tycker jag.
Det är inte det att jag försover mig och kommer försent till skolan eller liknande, men jag försover mig till mina egna uppsatta tider. Om jag bestämmer på kvällen att jag vill gå upp klockan 6 och jag sätter klockan på det, då vill jag kunna gå upp då också. Nu blir det istället att jag ligger i något halvvaket och okontrollerat tillstånd och snozar bort halva morgonen. Idag till exempel kom jag upp först vid 9-tiden, trots att klockan var satt på klockan 6. Vet inte vad det är som har hänt med den fina dygnsrythm jag hade. För inte alls längesedan så kom jag upp tidigt utan att det var plågsamt och jag kunde somna snabbt när jag gick och la mig, oavsett tid. Nu så har jag svårt att somna på kvällen och svårt att komma upp på morgonen. Jag måste ha kommit i otakt på något märkligt sätt, hur vet jag dock inte. Jag vet inte riktigt hur jag skall kunna komma tillbaka heller, för nu är allt som det har varit i hela mitt liv; Hur tidigt jag än går upp så kan jag inte somna på kvällen, vilket leder till att jag är stendöd på morgonen och måste plåga mig själv upp trots att jag snozat i flera timmar.

Någon som har några bra tips på hur jag kan få rätt på min dygnsrythm igen?
Jag saknar mina tidiga morgnar med en kopp kaffe i handen och mörker utanför fönstret.

Mandlar - Scandi Baker

Ett inlägg till den nya kategorin får avsluta denna kväll.

Dessa mandlar fann jag på Netto förra veckan, dock såg jag nu att de finns med i veckans reklamblad vilket alltså med största sannolikhet innebär att ni kan finna de i varenda en Nettobutik just nu.

De innehåller bara 4,5 kolhydrater/100 gram, vilket är lågt för att vara mandlar.
Perfekt att använda till exempel när man gör mandelbröd.
När man köper mandlar skall man alltid titta på näringsinnehållsförteckningen då kolhydratinnehållet, märkligt nog, kan variera en hel del när det gäller mandlar.

Denna påse innehåller 500 gram och kostar bara 35 kronor - som hittat!


Mandlar från märket "Scandi Baker"



(Tävling - Vinn en invite till Spotify)

Dagens Meny 100301

DAGENS MENY (Måndag 1/3)

Frukost: Makrill och rester av coleslawn + lite knaperstekt bacon (Man får ta vad man har innan man hunnit handla)

Lunch: Äpple- & Jordnötsomelett (Recept kommer!) + en klick creme fraiche

Mellanmål: Skinkrullar med skagenröra i, ostrullar, tomat & gurka

Middag: Stuvad vitkål (Recept kommer!) och ugnsbakad kassler med tomat & ost (Kan lägga upp ett recept på hur man enkelt piffar till kasslern lite men ändå kan tillaga det snabbt och lätt!)

Kvällsmål: En halv sats äggmjölk med kakaosmak (Det blev gott! Tog drygt en halv tesked kakao till en halv sats äggmjölk)



NY KATEGORI!

Sååå, nu äntligen har jag lagt till den nya kategorin som jag skrev om för ett tag sedan.
Så om ni trycker på "F5" för att uppdatera designen så skall ni nu kunna se kategorin "Tips på produkter" bland flikarna längst upp på bloggen. I den kategorin kommer jag alltså att lägga upp inlägg med tips på olika varor och produkter. Det kan till exempel vara någon spännande annorlunda produkt som jag har upptäckt är användbar. Jag kommer även lägga upp tips på mer vanliga produkter, men som kan skifta i kolhydratinnehåll, och jag har ett tips på till exempel ett märke med ovanligt lågt kolhydratinnehåll. Jag har redan lagt till två gamla inlägg i kategorin, som passar in bra. Hoppas att ni kommer ha nytta av denna kategori!


(På grund av brist på utrymme fick dock fliken "Frågor till er" ge vika, kategorin finns dock kvar ändå och ni finner den i kategorilistan längre ner. Den innehåller dock inte så mycket ändå, i med att jag ställer frågor till er i de flesta inlägg som hör hemma i andra kategorier!)

Träningsschema v.9

Nu har jag planerat hur jag skall träna denna veckan, det kommer att se ut såhär:

Tisdag: Gympaboll
Torsdag: Jogga 4 km
Söndag: Styrketräning på gymmet

Ser ni, ser ni? Jag skall utmana mig själv och utöka min joggingrunda!





Glöm inte delta i min pågående tävling!

iForm

God morgon solstrålar!

Jag har ju glömt visa vad som damp ner i brevlådan i fredes...



Min iFormtidning - äntligen!
Tydligen reserverar de dock inte ens premie förrän man betalat fakturan som kom med tidningen. Lite surt om min löparjacka är slut nu, bara för att det tog sådan tid innan jag fick min första tidning, med tanke på att jag framför allt gjorde beställningen på grund av löparjackan. Så nu får vi hålla tummarna!



Glöm inte delta i min tävling som pågår just nu - Vinn en invite till spotify!

RSS 2.0