Dagens Meny 100228

Idag stämmer inte mycket överrens med vad det var planerat i veckomenyn för idag. Anledningen till att vi bytte ut lunchen var att vi hade några matlådor över i kylen som vi inte ville behöva slänga. Dock kommer den planerade omeletten ätas till lunch imorgon istället.

Anledningen till att jag bytte ut frukosten är enkel - jag har blivit äggmjölks-beroende!

DAGENS MENY (Söndag 28/2)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak
Lunch: Matlåda - Broccoli- & Blomkålssoppa med knaperstekt bacon & fetaost
Mellanmål: En kokostopp (från frysen)
Middag: Hamburgertallrik; Hemmagjord hamburgare, sallad, gurka, tomat, ost, lök, hamburgerdressing, coleslaw, smörstekta champinjoner
Mellanmål: En mini-babybell


Få en invite till Spotify!

Jag utlovade ju en liten liten tävling häromdagen och jag tänkte starta den nu!

 

DU KAN VINNA:

En invite till musiktjänsten Spotify


HUR:

1. Skriv ett inlägg i din blogg där du länkar till min blogg och skriver något valfritt. Du behöver alltså inte tvunget skriva just om tävlingen om du inte vill.

2. Skriv en kommentar till detta inlägg, där du berättar att du är med och tävlar + skickar med länken till inlägget där du länkat till min blogg.

 

Sedan kommer jag att lotta fram en vinnare.

 

NÄR:

Tävlingen pågår från och med nu fram till fredag 5/2 klockan 14.00.

 

Eftersom att mina läsare inte är allt för många så får vi väll se hur många det är som tävlar.

Desto större chans för dig att vinna i med att tävlingen når ut till få!


Veckomeny v.9

VECKOMENY v.9

MÅNDAG

Frukost: Makrill med coleslaw (Ihop-släng av vad som finns hemma)

Lunch: Äpple/Jordnötsomelett (Åt aldrig det som tänkt, så flyttade fram det hit)

Middag: Stuvad vitkål och stekt kassler

 

TISDAG

Frukost: Kokta ägg & skinkröra deluxe

Lunch: Kassler med sås och sallad med fetaost

Middag: Krämig lax & bacon-sås med ”squashetti”

 

ONSDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Krämig lax- & baconsås med ”squashetti”

Middag: Falsk pastagratäng

 

TORSDAG

Frukost: Mandelbröd + pålägg

Lunch: Fläsksås med kokt broccoli

Middag: Kycklingsoppa

 

FREDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Falsk pastagratäng

Middag: Taco (Skall på middag hos en vän!)

 

LÖRDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Kycklingsoppa

Middag: Mat på jobb – Anpassar så gott det går

 

SÖNDAG:

Frukost: Ägg & Makrill/Alternativt fil med kanel (På Jobb!)

Lunch: Fläsksås med kokt broccoli

Middag: LCHF-pizza


Träningsschema v.9-12

Mitt gamla träningsschema för vecka 2-8 är ju nu slut, så jag tänkte nu skriva upp ett nytt för ytterliggare några veckor. Jag kommer att skriva upp hur mycket jag skall träna för fyra veckor framöver, efter de veckorna kommer jag att träna mer fritt. Min målsättning kommer då att vara att träna 3-5 gånger i veckan. Om jag någon gång känner för att träna en extra gång eller någon vecka inte hinner med mer än kanske två träningspass, så kommer det alltså vara okej. Anledningen till att jag har satt upp gränser för hur mycket jag har fått träna dessa veckorna är ju att jag ville kontrollera min träning i början för att inte gå ut för hårt för att sedan lägga av snabbt igen. Efter tio veckor hoppas jag dock på att jag skall ha kommit in i träningsrutinen lite och därmed inte behöver begränsningar på samma sätt. Men nu till schemat!

TRÄNINGSSCHEMA V. 9-12

Vecka 9: 1-7 Mars
3 Träningstillfällen

1 Pass
1 Joggingrunda
1 Styrketräning på gymmet

Vecka 10: 8-14 Mars
3 Träningstillfällen

1 Pass
1 Joggingrunda
1 Styrketräning på gymmet

Vecka 11: 15-21 Mars
4 Träningstillfällen

1 Pass
1 Joggingrunda
1 Styrketräning på gymmet
+ Ett valfritt träningstillfälle

Vecka 12: 22-28 Mars
4 Träningstillfällen

1 Pass
1 Joggingrunda
1 Styrketräning på gymmet
+ Ett valfritt träningstillfälle

Man kan inte trolla, men man kan påverka.

Efter promenaden kände jag mig lite piggare och gladare, vilket känns väldigt skönt!
Lite frisk luft och lite rörelse för kroppen kan göra mycket faktiskt, även om det ibland är svårt att förstå.
Så nu har jag i alla fall fått lite ny energi till att bland annat planera den kommande veckans mat.

Har du bra förslag på något smarrigt recept?

Måttliga mängder

Efter fredagskvällen så insåg jag än en gång vad jag har svårt för - att hålla mig till måttliga mängder.

Jag trivs väldigt bra med hur jag äter nu och jag tycker att jag håller mig bra till att äta mat med lågt kolhydratinnehåll och enligt min uppfattning så är det ganska få och små sidosteg jag har gjort under den här perioden. Framför allt är jag nöjd med att mina små utsvävningar inte är några impulsiva handlingar, utan att jag gör ett aktivt val att ibland äta något som inte ingår i min vanliga kost, utan är något lite extra.

I fredags gjorde jag ett sådant aktivt val. Jag skulle ha en kompis över på middag och filmkväll och planerade att bjuda på en god middag och sedan efterrätt/snacks till filmen. Istället för att köpa en stor godispåse eller chips, så valde jag dock att köpa grönsaker, dipp (färdiggjord, så utöver det vanliga), cashewnötter (okej i småmängder, men ändå högt kolhydratinnehåll), mörk choklad (okej i små mängder, men det var det första godiset jag åt sedan jag började med lågkolhydratkost). När jag gjorde dessa valen i affären så kändes det jättebra och jag kände att om jag äter litegrann av detta, så får jag något extra gott samtidigt som det inte behöver ge en känsla av uppblåsthet och plus på vågen.

Nu kommer vi dock till saken och det är den där detaljen att "äta litegrann av.."!
Att äta i måttliga mängder är något jag har svårt för, vilket jag bevisade för mig själv än en gång i fredags.
Istället för att äta någon ruta choklad så åt jag ett flertal rutor choklad, istället för att äta sparsamt av dippen så åt jag till vi hade tagit slut på den.

I framtiden vill jag kunna äta lite av varje, vid enstaka tillfällen och i lagom små mängder. För att klara av det måste jag dock att lära mig att faktiskt hålla mig till små mängder också. Det är något jag verkligen vill jobba med! Hur jag rent praktiskt skall kunna jobba med det och förbättra mig vet jag dock inte än.

Känner du igen dig?
Och har du några förslag på hur man kan jobba med det?

Allting är inte alltid på topp och det är okej att det är så.

Det känns som att jag har massor av olika saker att skriva om idag; Nytt träningsschema, veckans träning, veckomeny, dagens meny, införa den nya kategorin som jag pratade om, den lilla tävlingen som jag också nämnde, skriva om ämnet "Måttliga mängder" som jag hade tänkt och även ett annat inlägg som jag har funderat på men vill klura på för att det skall bli bra.

Just nu känner jag dock inte för att skriva om något av detta, jag känner faktiskt inte för i princip någonting just nu. Jag vet inte varför eller hur, men en vind av deppighet blåste över mig för en liten stund sedan. Så nu skall jag gå ut och gå med pojkvännen och hunden och hoppas på att det skall få mig på bättre humör. Känner inte för hundpromenad heller egentligen, men något måste jag ju försöka med. För minst av allt känner jag för att sitta här och fortsätta vara deppig.


Årets första jogging utomhus

Ser ni vad jag ser på bilden ovan?

Ett par smutsiga, och där med invigda, löparskor!


Igår tog jag alltså årets första joggingtur utomhus. Dock var min sambo trött när han kom hem från jobb så han lämnade mig i sticket och lät mig jogga ensam. Jag tycker det är så svårt att hålla ett jämt och lagom tempo när jag inte har någon annan person eller löpbandet till hjälp. Så när min sambo inte längre skulle följa med ut och jogga så funderade jag först på om jag skulle ta mig ner till gymmet istället och jogga på löpbandet. Efter lite övervägning gav jag mig dock sjutton på att jag skulle komma ut i det fria och jogga och att jag skulle klara av det själv.

 

Jag kände att det var lagom att springa ungefär 3 kilometer nu första gången utomhus, då det är det jag är van vid från löpbandet. I och med att jag ville ha koll på detta så mätte jag upp en runda, med hjälpa av DENNA sida, redan innan jag begav mig ut. Det är alltså en sida där man på en karta/satellitbild/hybridbild kan mäta avstånd. Helt perfekt när man vill mäta upp en lagom joggingrunda till exempel. Jag vet att det säkert finns fler liknande sidor, som kanske är bättre och på svenska, men detta var dock den första bästa jag hittade. Tänk på att avståndet mäts i miles, det går dock enkelt att konventera till kilometer med hjälp av verktyg/formel som finns att hitta på internet, t.ex. HÄR.

 

Eftersom att jag som sagt även tycker att det är svårt att hålla ett jämt och lagom tempo, så tog jag även hjälp av tidtagaruret på min pulsklocka. När jag ritade upp min runda på kartan så memorerade jag vart en kilometerspunkten var och vart 2 kilometerspunkten var. Innan jag gick ut så räknade jag även ut ungefär hur lång tid det brukar ta att springa en kilometer på löpbandet. Sedan kollade jag av på tidtagaruret när jag kom till mina memorerade punkter och såg om jag hade hållt ungefär samma tid och tempo som jag brukar. Det funkade faktiskt utmärkt!


Min runda var närmare bestämt 3,3 kilometer och mitt mål var att klara det på 20 minuter och 50 sekunder (motsvarar ungefär så snabbt som jag har sprungit på löpbandet). När jag kom till slutet av rundan så stod tidtagaruret på 20 minuter och 36 sekunder, alltså bättre än förväntat.

 

I helhet så tycker jag att det var härligare att springa ute än inomhus. Tiden gick snabbare då jag inte hade exakt tid och avstånd mitt framför ögonen hela tiden, det fanns så mycket mer att titta på runt omkring och luften är ju betydligt friskare än nere på gymmet. Så i fortsättningen kommer joggingrunderna nog bli övervägande utomhus!


Kryddig korvgryta à la mig

Jag passar på att slänga in receptet på korvgrytan nu direkt också!
Jag hoppas att jag kommer ihåg hur mycket jag tog av allt.

KRYDDIG KORVGRYTA À LA MIG
(3 portioner)

3 Kryddiga korvar (Med lågt kolhydratinnehåll och hög köttmängd, t.ex. Kabanoss)
1 Gul paprika
½ Gul lök
2-3 dl Grädde
3 msk Creme Fraiche
½-1 dl Hackade/Krossade tomater
Soja
Chilipulver
Salt
Peppar
Smör att steka i

Hacka lök och paprika. Smält en klick smör i en stekpanna och låt löken och paprika stekas hastigt medan du skivar korven. Blanda sedan när korvbitarna i samma stekpanna som grönsakerna och låt steka tills allt fått lite stekyta. Tillsätt grädde, creme fraiche och hackade/krossade tomater och låt koka upp. Smaksätt med lite soja, chilipulver, salt och peppar. Låt småputtra en stund tills såsen får en krämig konsistens och smaka av tills du är nöjd med smaken!

Serveringstips - Servera gärna med blomkålsris, det passade utmärkt ihop!


BETYG: 5,5/7
Så enkelt, men så gott!



Blomkålsris

Här kommer ett recept på ett enkelt tillbehör!

BLOMKÅLSRIS
(Ca. 2 portioner)

En fjärdedels mellanstort Blomkålshuvud
Salt
Lite Smör

Skölj blomkålshuvudet. Riv sedan både buketterna och stammen, på den grova sidan med stora hål av rivjärnet alternativt matberedaren. Lägg sedan ner den rivna blomkålen i en kastrull, fyll upp med vatten och tillsätt lite salt och låt koka upp. Låt koka någon/några minuter tills det blir så mjukt som du vill ha det. Häll av vattnet. Efter att jag hade hällt av vattnet så rörde jag även i en klick smör i riset och saltade lite mer.

TIPS - Om man smakar på blomkålsriset bara för sig så är det inte särskilt smakrikt, men till t.ex. en gryta eller liknande så blev det superb! Jag serverade med min egenkomponerade korvgryta som jag snart skall ge er receptet på. Med korvgrytan till så kändes det nästan som att jag åt korvstroganoff och ris - fast godare!
Jag har läst att man även kan steka sitt blomkålsris istället för att koka det, det har jag dock inte hunnit prova än.

Eftersom att jag inte har någon bild på bara blomkålsriset så får det bli en bild med en hel rätt.

BETYG PÅ BLOMKÅLSRIS: 4,5/7
(I kombination med någon god maträtt blir betyget tillsammans högre!)

Dagens Meny 100227

Kvällen igår blev trevlig, men jag lyckades såklart bli dötrött så jag hann inte in här och uppdatera "Dagens Meny" efter att våra gäster hade åkt. Därför kommer gårdagens meny nu istället.

På veckomenyn hade jag planerat in mandelbröd till frukost, dock var jag inte så sugen på det av någon anledning utan jag var mer sugen på något som kändes lättare & drickbart - det vill säga äggmjölk. Så så fick det bli!

DAGENS MENY (Lördag 27/2)
Frukost: Äggmjölk med kaffesmak + en skiva skinka
Lunch: Clubkyckling-tallrik
Mellanmål: Grädde, avrunnen keso och kanel och två skivor skinka
Middag: Fläskytterfilé, curry-coleslaw, stekta champinjoner, sallad, fetaost, gräddsås, beasås
Efterrätt: LCHF-glass med hallon- & vaniljsmak


Dumt nog glömde jag ta bilder på maten igår, så ni får hålla till godo med text denna gången.

Bråttom bråttom *tittar på klockan och springer vidare*

Gah, nu är jag stressad, bråttom bråttom!
Det jag försöker säga är att uppdateringen alltså kommer att bli usel idag också, vilket jag själv tycker känns lite tråkigt. Jag lovar att ta igen allt imorgon! Jag får bomba med inlägg imorgon helt enkelt.

Min kväll kommer att bestå av middag och film med vänner & sambo.
Ha en underbar kväll kära läsare.

Hur skall du spendera din lördagskväll?
Melodifestivalen, utekväll, bio, kalas eller något helt annat?

Huvudvärk och god natt!

Ikväll har jag haft en vän över på middag, filmtittning & till och med övernattning, det är därför uppdateringen har varit i princip lika med noll. Imorgon blir det faktiskt middagsgäster igen, men jag skall försöka hinna med att blogga på dagen. Vad jag gör uppe vid denna tiden har jag ärligt talat ingen aning om egentligen, så jag skall nog ta och lägga mig nu. Dock har jag fått en hemsk huvudvärk och genast funderar jag på om det kan bero på kolhydrat/socker-chock, kan det det? Någon som vet?

Nåja, vilket som får vi hoppas att jag lyckas sova bort det.
Imorgon tänkte jag och min sambo ta årets första utomhus-joggingrunda!
Spännande, spännande.

Dagens Meny 100226

Idag har jag nog tagit ut svängarna mer än någonsin, i alla fall om man bortser ifrån när vi var på spa.
Jag gjorde dock ett aktivt val att äta lite mer kolhydratrikt snack ikväll och jag ångrar det inte. Det känns bra att kunna komprimissa; att kunna välja grönsaker istället för chips, och att välja mörk choklad istället för påsen med lösgodis, men ändå att kunna äta något utöver det vanliga ibland. Jag känner dock att jag nog får skriva ett inlägg imorgon angående "Måttliga mängder", då jag tror att det ämnet skulle vara bra för mig att ta upp.

Även om jag känner mig relativt nöjd med dagen så är denna "Dagens Meny" inte något jag skulle rekommendera någon, som vill gå ner i vikt, att äta varje dag.

DAGENS MENY (Fredag 26/2)

Frukost: Äggmjölk med kaffesmak

Lunch: Broccoli/Blomkålssoppa med rivenost och lite skinka

Mellanmål: Skagenröra + en bit brieost

Middag: Clubkyckling-tallrik

Kvällssnack: Gurkstavar, paprikabitar, dipp, cashewnötter, mörk choklad


En liten mini-utlottning på g...

Jag kämpade på med städningen under förmiddagen här och jag har även hunnit med en god lunch och en avkopplande kopp kaffe. Nu skall jag dock fortsätta med mitt lilla städprojekt så jag kommer lysa med min frånvaro en stund till. Ni kan dock få en liten mini-sak att se fram emot. Jag tänkte nämligen har en liten mini-utlottning här senare idag! Absolut inget stort, men någon själ kanske man kan lyckas glädja.

Åter till städtagen. Hoppas att ni har en undebar dag och att vårsolen tränger in genom era fönster också!

Livstecken...

Jag är vaken gott folk, dock vaknade jag 1-2 timmar senare än tänkt vilket gör mig smått besviken på mig själv. Träningsvärken är kraftig och det känns ganska bra. Just i denna stund känner jag mig lite oinspirerad till att skriva, så jag tänkte passa på att städa istället. Städning och pluggning och liknande tråkigheter brukar i och för sig leda till att man plötsligt blir väldigt inspirerad att göra annat. Så vem vet, jag kanske plötsligt är super skrivsugen om bara en liten stund. Vilket som helst hörs vi lite senare!

Följande ord får avsluta min dag...

Nu är det sovdags för mig!
Och vet ni vad?
Det må så vara hänt att jag kommer att låta lite rolig nu kanske..
...Men jag längtar till frukosten imorgon, bara för att det står äggmjölk på schemat!
Jag som från början kände mig ganska besviken på denna äggmjölk som jag då tyckte var enormt överskattad, jag sitter plötsligt och längtar efter den. Helt och hållet på grund av upptäckten av hur underbart gott det blev med lite kaffe i. Där ser man hur mycket smaksättning kan förändra och avgöra. Det betyder absolut att jag måste fortsätta att testa mig fram med olika smaksättningar på äggmjölken. Dock skall det inte testas något alls imorgonbitti - för då är det enbart den underbara kaffeäggmjölken som gäller! Mums!

God natt bloggvärlden!


Dagens Meny 100225

DAGENS MENY (Torsdag 25/2)
Frukost: Markrill i tomatsås, 2 kokta ägg, majonäs
Lunch: Matlåda - Ungsbakad vit fisk med äggsås + gurka
Mellanmål: Keso, Grädde, Kanel
Middag: Korvgryta med blomkålsris (Recept på båda kommer!) + Tomat



Jag har ju tidigare gett er ett recept på Keso à la malta, idag improviserade jag dock bara ett mellanmål lite snabbt mellan träningen och hundpromenaden och orkade därför inte vispa grädden. Så jag tog helt enkelt bara någon matsked keso och sköljde av den i ett durkslag, sedan hällde jag över det i en skål och hällde på lite grädde. Sedan kryddade jag med kanel som jag gillar så mycket. Blev ett mycket gott mellanmål till kaffet!

Lchf-Fläskpannkaka

Här kommer receptet på den fläskpannkaka som vi åt igår. Receptet finns lite här och var på internet tror jag, men ursprunligen är det Airams recept om jag inte har helt fel för mig.

LCHF-FLÄSKPANNKAKA
(Ca. 4 portioner)

3 pkt Bacon
8 Ägg
1½ dl Vispgrädde
50 gram Smör
250 gram Keso
150 gram Ost (Gärna fet, mild & smaklös)

Sätt ugnen på 250 grader.
Finstrimla bacon och fördela i en långpanna/ungssäkerform med smöret i mindre klickar. Sätt in i ugnen och låt gräddas tills baconet fått lite färg och krispighet och fettet bubblar ordentligt. Vispa under tiden upp ägg med grädden och rör ner keson. Övervispa inte - det räcker att det blandar sig hyggligt. Strö små osttärningar alternativt riven ost på baconet och häll sedan äggstanningen över det. Grädda till pannkakan är vackert bubblig och fått gyllebrun yta, riktlinjen är cirka 20 minuter.

Servera gärna med osockrad lingonsylt!




BETYG: 5,5/7
Mycket gott, smakar likt vanlig fläskpannkaka.
Det var mycket lätt att laga!

Att gå vilse - en del av min vardag!

Nu skall ni få höra kära läsare! Ni får inte lov att skratta åt mig nu, eller jo okej det får ni faktiskt.
Idag gick jag vilse på vägen hem från gymmet. Japp, det är sånt som händer när man är mig (förmodligen enbart när man är just mig).

Jag skulle inom apoteket i stan och jag tänkte att jag efter det kunde ta ett annat håll hem. Jag hade en hyfsat klar bild av vart jag ville gå, då jag och min sambo har gått det hållet någon gång förut. Problemet är ju bara att när man har ett lokalsinne som mitt, så kan man inte bara spontant ta ett annat håll hem på det viset. I alla fall inte om man bara har en hyfsat klar bild av vägen man tänker gå, nej, då måste bilden av hur man tänker gå verkligen vara helt stensäker.

Under hela vägen fortsatte jag att intala mig själv att jag visste vart jag skulle gå för att komma hem, bara det att jag för tillfället inte var kunde precisera exakt vart jag befann mig. Självbedrägri på hög nivå skulle jag vilja kalla det, då det fanns stunder då jag faktiskt inte hade någon aning om vart jag var och hur jag hade lyckats komma dit.

Hem kom jag i alla fall tillslut, efter en omväg som förmodligen var ganska omfattande. Nu skall vi dock se det från den ljusa sidan; Jag fick ju faktiskt lite extra motion! Trots att min mobil (med stegräknaren) hann dö innan jag kom hem, så står dagens steg på över 18 000 och uträknat i sträcka, nästan 13,5 kilometer.

Spotify i mobilen!

Efter mycket övervägande och många om och men, så bestämde jag mig precis för köpa en månads Spotify Premium. Det krävs nämligen att man har premiumkonto för att man skall kunna använda Spotify i sin iPhone. Det känns som att Spotify i mobilen är lite av en gåva från gud när man skall springa på löpband & träna styrketräning. Därför beslöt jag mig för att ge Spotify 99 kronor för att se om det är värt pengarna. Så nu - iväg till gymmet!

Broccoli- & Blomkålssoppa

BROCCOLI- & BLOMKÅLSSOPPA
(4-6 portioner)

Ca. 300 gr Broccoli (jag tog frusen)
½-1 Medelstort blomkålshuvud
1 Gul lök
2 Vitlöksklyftor
Vatten
1 Buljongtärning/buljongpulver (jag tog kycklingbuljong)
6-8 dl Vispgrädde
Chilipulver
Salt
Peppar

Hacka lök och vitlök. Dela blomkålen och broccolin i buketter. Fräs alla grönsakerna i en rejäl klick smör i en kastrull. Häll på vatten i kastrullen så att det precis INTE täcker grönsakerna. För mycket vatten ger en tunn & rinnig soppa. Tillsätt buljongtärningen, en nypa chilipulver, salt & peppar. Låt koka i 8-10 minuter ungefär.
Mixa sedan soppan slät (något så när i alla fall) med en stavmixer. Häll i grädden och låt koka upp, koka i 5-10 minuter. Smaka av och krydda mer om det behövs!

Tips - Servera gärna med knaperstekt bacon och lite ost!


BETYG: 5,5/7
Riktigt god soppa som är enkel att tillaga!


Beslutsångest

Nu sitter jag med beslutsångest här och jag måste ta ett mycket svårt beslut...

Träna innan lunch eller träna efter lunch, that's the question!

Dilemmat är lite att jag nog egentligen vill träna innan lunch, samtidigt som jag inte riktigt känner att jag vill resa mig och bege mig nu på studs. Skall jag träna före lunch borde jag dock verkligen sticka nu, direkt, med detsamma, genast, omedelbart bums!

Hjälp mig!

Idag börjar bokrean!

Idag börjar Sveriges berömda bokrea, vilket antagligen är bokaffärernas och läslusarnas bästa tid på året. Själv skulle jag gärna kasta mig iväg till Akademibokhandeln som ligger i närheten och frossa i böcker med röda lappar på. Jag skulle leta efter kokböcker (gärna med lågkolhydratkost), träningsböcker, böcker om fysiskt och psykiskt välmående i allmänhet. Jag skulle även leta efter verklighetsbaserade böcker om missbruk, psykisk sjukdom, barn med svår uppväxt och liknande då det är ämne som intresserar mig.


Dessvärre tror jag inte att plånboken tillåter några bokköp just nu, trots de låga priserna. Dessutom har jag fortfarande en hel hög med böcker som jag ännu inte har hunnit läsa.

Är bokrean något för dig?
Kommer du att bege dig ut i trängseln bland bokhyllorna eller väljer du att stanna hemma och shoppa dina böcker över internet?
Har du siktet inställt på något speciellt i bokhyllorna?


Viktlogg 100225

Jag vet inte om det är så att startsträckan var en liten plattå som nu är över eller om det bara är så att jag har jobbat hårdare de senaste två veckorna...men en sak vet jag i alla fall, och det är att det händer grejor i min kropp nuförtiden!

Veckans vikt: 66,8 kg
Veckans resultat: -1,0 kg
Sammanlagd viktförändring: -2,5 kg

Behöver jag ens berätta att jag är nöjd?

Morgondagen...

Det är ju herregud onsdag idag, vilket innebär att det är torsdag imorgon, vilket i sin tur innebär att det är dags för veckans vägning imorgonbitti! Det slog mig alldeles precis. Denna veckan har jag inte några verken gissningar eller några specifika förhoppningar inför veckans viktresultat, men såklart är det alltid trevligast med ett minus.

Jag känner mig redan kryare än innan, så att jag hoppas på att jag bara hade någon tillfällig liten svacka idag och att jag är lika pigg och energifylld som vanligt imorgon igen. Så länge jag känner mig helt bra imorgon så är planen att jag skall ta en rejäl morgonpromenad efter vägningen, sedan skall jag försöka få pluggat lite under dagen. Efter pluggningen tänkte jag belöna mig själv med att köra styrketräningen som inte riktigt blev av idag. Instruktören gav ju mig dock ett litet styrketräningsprogram som jag testade på så smått och det verkade roligt och kändes jätte bra, så jag ser fram emot att få testa det på riktigt för första gången imorgon!

Nu får jag dock gå och lägga mig om jag skall komma upp till min morgonpromenad och kunna njuta av den sköna stunden på morgonen då det fortfarande är mörkt ute och större delen av landet ligger stilla i sängen.

Sweet dreams...

Dagens Meny 100224

DAGENS MENY (Onsdag 24/2)
Frukost: Äggmjölk med smak av vanilj & kaffe + två skivor ost som tilltugg
Lunch: Matlåda - Kålpudding med osockrad lingonsylt
Mellanmål: Lite skagenröra
Middag: LCHF-Fläskpannkaka (Recept kommer!) med osockrad lingonsylt



Sambons glassbägare passade perfekt för en portion äggmjölk, hehe!


Ungsbakad vit fisk med äggsås

Med inspiration från DENNA blogg lagade jag receptet jag nu skall presentera för er. Jag improviserade och ändrade dock lite grann, så när jag skriver ner receptet så kommer jag att utgå ifrån hur jag lagade det.

UNGSBAKAD VIT FISK MED ÄGGSÅS
(Ca. 4 portioner)

Fisken:
400-600 gram Vit fisk (...eller så mycket som du tycker är lagom! Jag använde hälleflundrafilé då det var det vi hade i frysen)
25-50 gram Smör
Citron alt. "Citron på flaska"
Dill (Jag använde faktiskt torkad på burk)

Sätt ugnen på 200 grader.
Låt smöret mjukna lite i rumstemperatur. Bland sedan smöret med några droppar citron och lite dill.
Ta fisken och skär upp den i bitar som är cirka 3-5 cm breda och lite längre på längden. Rulla sedan ihopa varje fiskbit i små rullar och placera dem i en ungssäker form. Salta fisken lite lätt. Lägg en klick av det smaksatta smöret på varje fiskbit. Sätt in i ugnen i cirka 15 minuter eller tills fisken ser färdig ut.


Äggsåsen:
1-2 Rödlök
6 Ägg
4 dl Vispgrädde
Smör
Dill
Salt

Koka äggen i 6-7 minuter.
Hacka rödlök och stek den i en kastrull med rikligt med smör.
Häll över grädden och låt koka upp tills den tjocknar.
Hacka äggen i små bitar. Tag av kastrullen från plattan och tillsätt äggen och smaksätt sedan med salt och rikligt med dill.


BETYG PÅ RÄTTEN I HELHET: 4,5/7

Kålpudding med gräddsås

KÅLPUDDING MED GRÄDDSÅS
(4-6 portioner)

Kålpuddingen:
Ca. 1 kg Vitkål
600 gram Köttfärs
2 dl Vispgrädde
1-2 Ägg
½-1 Gul lök
½ Buljongtärning/Buljongpulver (Jag använde köttbuljong)
2,5 dl vatten
½-1 krm Vitpeppar
½ krm Kryddpeppar
1 tsk Örtsalt
Smör att steka i

Sätt ugnen på ca. 200 grader.
Strimla vitkålen.
Finhacka löken. Blanda sedan ihop köttfärsen, löken, äggen, grädden, vitpepparn, kryddpepparn och örtsaltet i en bunke.
Stek sedan vitkålen i smör i en stekpanna, kålen skall mjukna och få lite mörkare färg.
Lägg sedan ungefär hälften av kålen i botten på en ungssäker form. Lägg köttfärsblandningen ovanpå. Toppa sedan med den resterande kålen.

Koka upp vattnet och buljongtärningen och häll det över kålen & köttfärsen i formen.
Grädda i ugnen i sammanlagt cirka 45 minuter.


Gräddsåsen:
2-3 dl Spad från kålpuddingen
4 dl Vispgrädde
Soja
Salt
Peppar

När kålpuddingen har stått inne i cirka 30 minuter, så tag ut den från ugnen och häll över cirka 2-3 dl av spadet i en kastrull. Sätt sedan in kålpuddingen i ugnen igen och låt stå ytterligare cirka 15 minuter. Häll ner 4 dl grädde i kastrullen med spadet och låt koka upp. Tillsätt soja, salt och peppar efter smak. Låt koka till såsen får en tjockare konsistens.

Tips - Servera med osockrade lingon eller osockrad lingonsylt (Förslag på produkt kommer!)

BETYG: 6/7

Mycket, mycket gott!




Gyminstruktör & Styrketräningsprogram

Mötet med instruktören på gymmet gick bra. Nu har jag ett styrketräningsprogram som jag kan följa. Det är ett program som kör igenom hela kroppen och tilltänkt att tränas 1-3 gånger i veckan. Det passar mig perfekt då jag varvar min träning med annat än styrketräning. Så nu kan jag själv välja hur stor del av min träning som jag vill lägga på styrketräning, men ändå vara säker på att hela kroppen blir tränad. Det känns jätte bra!

Tiden med instruktören går mest ut på att få ett bra sammansatt träningsprogram, lära sig maskinerna/övningarna och få hjälp med teknik och hållning med mera. Därför blev det inte så mycket träning idag, utan mer några repetitioner på varje övning för att instruktören skulle se om jag gjorde rätt. Från början hade jag därför tänkt att köra igenom hela träningsprogrammet efteråt. Dock hoppade jag faktiskt över det, dels för att jag kände mig ganska mätt på att hänga på gymmet efter 65 minuter och det kom mer och mer folk, vilket innebär längre väntetid på maskinerna. Men den största anledningen till att jag hoppade över att köra igenom träningsprogrammet var att jag inte känner mig helt kry idag. Imorse när vi gick till skolan så fick jag ont i magen och kände mig både lite yr och på gränsen till febrig. Resten av dagen har jag känt mig hängig och kroppen min känns helt utmattad. Jag har även lite huvudvärk som ligger och tränger i bakgrunden.

Jag hoppade till och med över hundens långpromenad idag, då jag verkligen känner mig helt slut.
Imorgon är det en ny dag och jag hoppas verkligen att jag mår bättre och har mer energi då!
I så fall kanske jag tar en runda till gymmet då istället, för dagens träning kan faktiskt inte räknas som träning alls. Förutom min uppvärmning som blev 5 minuter på löpbandet (en knapp kilometer) först själv, och sedan knappa 5 minuter i roddmaskinen med instruktören.

Update före gymmet

Just nu sitter jag i fiket på träningscentrat och dricker en kopp kaffe i väntan på att klockan skall bli 14.00. Då skall jag träffa instruktören i gymmet. Det skall bli spännande att se hur det går och hur vi snickrar ihop ett styrketräningsschema! Jag är super peppad på att bygga lite muskler och bli starkare! I lägen son dessa när man bara sitter och väntar in tiden är det nice att ha fri surf på mobilen så att man kan sysselsätta sig med att läsa bloggar och skriva halvonödiga blogginlägg!

En glad överraskning på morgonen!

Det må så vara hänt att jag inte upplevde någon smakexplosion igår när jag åt hackat ägg & smör och det kan väll hända att jag inte direkt har prisat Äggmjölk superhögt. Idag däremot kära vänner, idag, skall jag prata om smakexplosion och höja äggmjölken till skyarna!

Imorse stod det ju äggmjölk till frukost i veckomenyn. Jag gjorde ett försök att än en gång smaksätta med vanilj(pulver) (produkten kommer att presenteras), och idag lät jag pulvret koka med vattnet i hopp om att vaniljsmaken skulle bli lite mer framträdande. Det försöket gick sådär, men visst smakade det helt okej ändå. När jag hade druckit knappt hälften slog det mig dock att jag kanske borde testa att smaksätta med kaffe, som så många andra gör. Så jag slog i cirka tre teskedar kaffe i min halvdrukna äggmjölk - OCH GUD SÅ GOTT DET BLEV!
Vi pratar värsta kaffedrink-smaken alltså. Helt underbart.

Förövrigt slog jag även i lite äggmjölk i kaffet, jag var dock helt för uppspelt över äggmjölken med kaffesmak för att kunna koncentrera mig på hur kaffet med äggmjölk smakade.

Nu skall jag iväg till skolan hörrenini! Om ni inte har något att göra så kan ni ju slurpa i er en kopp äggmjölk med kaffesmak undertiden, om ni inte redan har smakat det.

Efter skolan blir det lunchning och sedan gymmet med instruktör.

Ha en underbar dag, så hörs vi om några timmar!

Dagens Meny 100223

Idag testade jag för fösta gången den omtalade lchf-klassikern; hackat kokt ägg med smält smör. Enligt mig var det ingen smakexplosion, men inte heller äckligt på något vis. Jag tycker dock att det är ett bra mellanmål om man vill ha något riktigt snabbt och enkelt som mättar bra. Jag hann inte laga lunch innan jag skulle iväg, så jag åt det som mellanmål för att hålla blodsockret jämt till att jag kom hem igen och kunde laga lunch. Åt lunch 3-4 timmar senare än vanligt, men var ändå inte hungrigare än vanligt, så när det gäller mättnadsgrad så får hackat ägg med smör toppbetyg!

DAGENS MENY (Tisdag 23/2)

Frukost: Ost/skinkburgare & två stekta ägg

Mellanmål: Ett kokt, hackat ägg med smält smör (Kan lägga till det i receptbanken trots enkelheten!)

Lunch: Broccoli/Blomkålssoppa (Recept kommer!) med knaperstekt bacon & riven ost

Middag: Ungsbakad vit fisk med äggsås (Recept kommer på hela rätten!)

 


Träning - så mycket mer än förbränning & muskelbyggande!

I sammanhang då viktminskning och människor som har gått ner i vikt är på agendan, så hör man ofta människor som frågar "Behövde du inte träna något alls för att gå ner i vikt?" "Ändrade du bara kosten?". Eller att de som gått ner i vikt själv säger "Jag behövde inte träna något alls för att gå ner i vikt!". Även i reklamer för en del dieter och bantningsprodukter framhävs det att det är deras produkt som gör underverken och att man i princip inte behöver anstränga sig över huvudtaget.

När människan som gått ner i vikt svarar att den inte har behövt träna för att gå ner i vikt, så är det inte ovanligt att man hör en lättnadens suck från åhörarna och svaret ses som mycket positivt.

För mig är det precis tvärtom! Jag skulle aldrig klara av det här utan träningen. Med det menar jag inte att det vore fysiskt omöjligt för mig att gå ner i vikt om jag inte tränade och enbart lade om kosten. Jag är helt övertygad om att man kan gå ner i vikt genom att lägga om sin kost, det finns ju som sagt många levande bevis på det. Men, jag personligen, skulle förmodligen inte genomföra några långsiktiga förändringar eller uppnå några hållbara mål om jag inte hade träningen. Träningen håller min rastlöshet borta. Jag är sällan söt-/saltsugen timmarna efter att jag har tränat. Träningen gör att jag känner mig (ursäkta språket) för jävla duktig, vilket gör mig glad och motiverar mig att fortsätta vara duktig. Träningen ger mig mycket nöje och glädje.

Så vad tror ni jag hade gjort om jag inte hade tränat?
Jo, jag hade förmodligen blivit rastlös och vankat av och an i lägenheten och vad händer lätt då?
Jo, i brist på annat att göra så vill jag gärna tugga på något. Om jag dessutom redan har ett sötsug som ligger och lurar så är olyckan lätt framme. Rastlösheten och sötsuget triggar igång impulsivitet och innan jag vet ordet av så skulle jag sitta och äta onyttigheter, helt i onödan. Förmodligen skulle jag då knappast känna mig särskilt duktig längre, nej snarare tvärtom. Istället hade jag så småningom fått ont i magen och känt mig uppblåst och obekväm. Med den känslan i kroppen hade förmodligen även mitt allt-eller-inget-tänk snabbt kommit in i bilden och vips så har den onda cirkeln tagit full fart.

Förstår ni nu på vilket sätt träningen verkligen hjälper mig på andra sätt än att bara öka min förbränning och muskelmassa?

Icke att förglömma är att utan träningen så hade jag inte heller kunnat uppnål alla mina mål. För viktminskning är ju långt ifrån mitt enda mål!

Skinkröra Deluxe

Jag haft en del för mig under dagen så det har inte blivit så mycket tid för uppdatering, men nu tänkte jag slänga in ett utlovat recept här.

Man kan säga att detta recept är ytterliggare en version av min skinkröra.
Jag har ju tidigare tipsat om att den går att variera efter smak, t.ex. genom att riva ner lite gurka i den. Men den nya förändringen tänkte jag faktiskt lägga upp som ett eget recept då jag faktiskt fann det i en annan blogg, nämligen i DENNA bloggen.

Jag har även valt att ge röran ett litet namn, för att det inte skall finnas två recept med samma namn i receptlistan.

SKINKRÖRA DELUXE
Avokado
Majonäs
Skinka
Ev. en skvätt citron

Strimla skinkan i småbitar. Gröp ur och mosa avokadon. Blanda ihop alla ingredienserna - Klart!

Passar bra både till förrätt, mellanmål och frukost!


BETYG: 5,5/7
Snabbt, enkelt & mycket gott!



Veckomeny v.8

VECKOMENY v.8

MÅNDAG

Frukost: Kokta ägg & Skinkröra deluxe

Lunch: Kyckling i jordnötssås med broccoli & sallad

Middag: Kålpudding, gräddsås & osockrad lingonsylt

 

TISDAG

Frukost: Ost/skinkburgare & stekt ägg

Lunch: Broccoli/Blomkålssoppa med bacon

Middag: Ungsbakad vit fisk med äggsås

 

ONSDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Kålpudding, gräddsås & osockrad lingonsylt

Middag: Fläskpannkaka à la LCHF

 

TORSDAG

Frukost: Makrill & kokt ägg

Lunch: Ungsbakad vit fisk med äggsås

Middag: Korvgryta med blomkålsris

 

FREDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Broccoli/Blomkålssoppa med bacon

Middag: Clubkyckling-tallrik

 

LÖRDAG

Frukost: Mandelbröd + pålägg

Lunch: Clubkyckling-tallrik

Middag: Fläskytterfilé med coleslaw

 

SÖNDAG

Frukost: Äggröra, bacon och ”club-röra”

Lunch: Äpple-/jordnötsomelett

Middag: Hamburgare


TIPS - Slå på tv4!

Minns ni att jag tipsade er om att de pratade om viktminskning och bl.a. LCHF på "Efter tio"tv4 för två veckor sedan?

Varannan vecka följer de upp de tre kvinnorna som testar olika metoder för att gå ner i vikt och öka sin hälsa. Så idag är det dags igen. Klockan 11.10 kan ni se hur det har gått för dem de senaste två veckorna.

Klockan 10.10 kommer "Efter tio" även att ta upp ämnet Sockerberoende, så slå på tvn redan nu om ni tycker att det är intressant.

Jag kommer defenitivt att titta!

Många bäckar små...

Äntligen är Veckomenyn klar, tror jag. Är för trött för att kunna tänka efter om allt stämmer och går ihop, dessutom har inte mannen min hunnit godkänna den än. Därför väntar jag faktiskt till imorgon med att publicera den, pojkvännen måste nog faktiskt få första tjing i detta läget, eller vad tror ni?

Jag känner att det verkligen är läggdags, men först...

Morgonpromenad till Malmborgs & tillbaka + Promenad till skolan & tillbaka + Hundpromenad + Promenad till gymmet & tillbaka = 13, 5 km!

Jag är positivt överraskad av att det tydligen blir så mycket av min "vardagsmotion" så att säga.



Dagens Meny 100222

DAGENS MENY (Måndag 22/2)

Frukost: 2 kokta ägg & skinkröra deluxe (Recept kommer!)

Lunch: Matlåda - Kyckling i jordnötssås med broccoli & sallad

Middag: Kålpudding (Recept kommer!), gräddsås & osockrad lingonsylt


...Började precis fundera på om jag har glömt bort något mellanmål eller något, men jag har konstigt nog kanske inte ätit något mer än frukost, lunch & middag idag.




Träningsschema v.8

Veckans Meny är fortfarande inte helt komplett, men jag sysselsätter mig med att reda ut de sista detaljerna just nu.

Däremot Veckans Träning är inplanerad. Jag var inte sen med att planera in träningen då jag är helt exhalterad över att äntligen få träna tre gånger på en vecka, det känns som att jag kan hinna med så mycket mer då.

VECKANS TRÄNING V.8
Måndag: Step (Alltså redan avverkat!)
Onsdag: Gymmet med instruktör
Lördag: Jogga!

Ja, som ni ser så skall jag nu även börja lyfta skrot, pumpa muskler och stå framför spegeln på gymmet och spänna mig med de andra muskelknuttarna (Eller hur var det nu? He..he..). Jag har bokat en instruktör som skall hjälpa mig att sätta ihop ett bra styrketräningspass som passar mig och mina träningsvanor.

Det är inte första gången jag tränar styrketräning på gym, jag har gjort det förr i kortare perioder. Första omgången jag tränade på gym var när jag precis hade fyllt 15 år och då ville jag nog mest göra det enbart för att jag äntligen fick (15årsgräns på gymmet). Så då använde jag väll ungefär ett halvt 20-klippkort, sedan tröttnade jag. Det är ungefär så mina styrketräningsvanor har sett ut på senare år också; Jag har bestämt mig för att börja träna styrketräning, så har jag hängt på gymmet några gånger, sedan har jag lagt av igen. För att sedan börja igen efter kanske 1-2 år. Så min styrketräningsvana på gym är alltså inte särskilt stor. Jag ser dock fram emot att komma igång med det nu, på riktigt denna gången!

Ny kategori - Tips på bra varor & produkter

Igår skrev jag ju att jag tänkte introducera en ny kategori här i bloggen, och det tänker jag göra alldeles precis nu!

Tanken med den nya kategorin är att jag där skall tipsa om olika varor och produkter som t.ex. innehåller ovanligt lite kolhydrater för att vara av sin sort, eller spännande ovanliga produkter som är användbara.

En hel del matvaror kan ju nämligen variera ganska mycket i kolhydratinnehåll från märke till märke. Därför är det svårt att säga t.ex. "Choklad innehåller si och så mycket kolhydrater" för det är väldigt olika beroende på vilket märke och vilken sorts choklad det är. Det säger ju egentligen sig självt med tanke på att det beror helt på vad tillverkaren stoppar i produkten.

Jag har ju redan skrivit några inlägg som skulle passa i denna kategori. T.ex. har jag tipsat om pesto och jordnötssmör som har lågt kolhydratinnehåll och är ekologiska.

Dock har jag insett att dessa tipsen lätt faller bort ganska snabbt bland alla blogginlägg, och plötsligt är det färre personer som hittar dem och kan ha nytta av dem. Om de däremot ligger i en egen kategori så kan ni enkelt klicka in i kategorin precis när ni vill, och se vad det finns för bra produkter, eller kanske rent utav se om ni hittar en speciell vara som ni vill veta något om!

Låter detta som en bra idé?
Respons från er läsare är toppen, för det är ju ni som skall läsa!

Passionsfruktpannacotta med hallon

Här kommer ytterligare ett recept som jag har utlovat.
Denna gången är det ett efterrättsrecept och det kommer faktiskt ifrån boken "GI in the city", skriven av Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson.

PASSIONSFRUKTPANNACOTTA MED HALLON
(4 portioner)

2 Gelatinblad
5 dl Vispgrädde
(½ dl Sockerersättning) - Jag hoppade över det!
1 Vaniljstång (alternativt äkta vaniljpulver)
4 Passionsfrukter
100 gr Hallon

Låt gelatinet ligga i en skål med svalt vatten i cirka 5 minuter. Koka upp grädde (och sockerersättning). Klyv vaniljstången och gröp ur fröna och lägg i en kastrull tillsammans med vaniljstången (Det framgick aldrig om det skulle vara en egen kastrull, eller i samma som grädden i orginalreceptet. Men där var inte heller något moment som sa att man sedan skulle blanda vaniljen med det andra, så jag kokade helt enkelt upp vaniljen med grädden i samma kastrull.) Låt koka i 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.

Gröp ur passionsfrukterna i en skål och tillsätt sedan hälften av gräddblandningen och vispa runt. Häll upp på höga glas. Låt stelna i kylen i cirka 1 timme. (Otåliga jag väntade nog 20-30 minuter och det fungerade helt okej).
Mixa resterande gräddblandningen med hallon och fördela över passionsfruktsblandningen i glasen. Låt stelna i minst 3 timmar eller över natten. Dekorera med färska hallon.



BETYG: 5/7

Kryddig dipp (till t.ex. grönsaker)

Jag kollade runder lite snabbt på nätet efter recept på hemmagjord dippsås, efter att inte ha funnit något som jag fastnade för helt så tog jag lite från här och lite från där och improviserade ihop något. Resultatet är jag inte helt nöjd med, men jag kommer att ge mig fan på att förbättra det. Jag har nämligen alltid varit en riktigt sucker för chips & dippa, samt grönsaker & dippa. Dock vill jag nu helst undvika de färdiga dippåsarna från t.ex. olw och estrella, för att jag inte är så sugen på att få i mig en massa socker och skumma tillsatser om jag inte måste.

Nu skall jag i alla fall försöka komma ihåg vad jag hade i min dipp, vi får se hur det går helt enkelt. Jag kommer skriva ner receptet som jag gjorde det denna gången, sedan kommer jag även ge tips på hur jag tänker göra nästa gång i hopp om att kunna förbättra den.

KRYDDIG DIPP
3 dl Gräddfil
30 gram Parmesanost
2 tsk Paprikapulver
½-1 tsk Cayennepeppar
1-1½ tsk Lökpulver
½ krm Vitlökspulver
1 msk passerade tomater
Lite chilipulver

Jag tog en bit hel parmesanost på 30 gram, delade den i några bitar, slängde ned i stavmixerskålen och mixade till pulver. Sedan tillsatte jag alla kryddorna, mixade lite igen och vips så var det en skål full med något som liknande dippmix-pulver.

Sedan rörde jag ner allting i gräddfilen och tillsatte lite passerade tomater. Sedan lät jag den stå på kylning en stund i kylen.



BETYG: 4/7
(Betyget får stå för andra dagen då den var som godast!)

Till nästa gång kommer jag nog att testa att ta mindre paprikapulver och kanske lite mindre av alla kryddorna generellt. Kanske att det även kan ge en mildare smak om man tar lite mer parmesanost. För min smak så var det alldeles för mycket paprikapulversmak. Jag vill dock verkligen tillägga att när jag åt dippen dagen efter så tyckte jag att den var mycket godare! Så mitt tips är att göra den en bra tag innan och låta den stå i kyl länge.

En annan idé jag har är att testa att göra en dipp där jag använder mindre kryddor och mer färska råvaror, t.ex testa att mixa ner lite färsk paprika, chili och tomat eller liknande.

Jag återkommer om jag lyckas med något av mina försök!

Om du har något bra tips på hur man skulle kunna förbättra min dipp, eller rentutav ett helt eget recept på dipp så får du jätte jätte gärna tipsa!



Flygande (alt. flytande) Kalle

Jag antar att detta inte är första gången denna typen av recept görs, men jag slängde i alla fall ihop det på fri hand. Man kan säga att det är Flygande Jacob fast med kassler istället för kyckling, och jag tyckte att jag var så himla rolig när jag valde att döpa rätten till Flygande Kalle när jag stod och laga den. När den sedan kom ut ur ugnen skrattade jag dock inte lika mycket längre, då Flygande Kalle plötsligt hade förvandlats till Flytande Kalle. Vad som hände vet jag inte! Jag antar att det har och göra med att kasslern ger ifrån sig en hel del vätska när den tillagas i ugnen? Hur man kan lösa detta problem vet jag inte, kanske att det hjälper att försteka kasslern längre? Om ni vet hur man kan lösa problemet så säg gärna till.

Jag lägger dock upp receptet trots den vattniga konsistensen då jag tror att det går att åtgärda, och dessutom var det faktiskt gott trots att man fick slita som ett djur för att få i sig något av såsen.

Så efter ett långt utlägg så presenterar jag här...

FLYGANDE (alternativt flytande) KALLE
(4 portioner)

600 gram Kassler
1 paket Bacon
3 dl Grädde
1 dl Chilisås (Innehåller en del kollisar, men mängden per portion blir inte så stor! Tips: Ica's gott liv - chilisås har lite lägre kolhydratinnehåll än t.ex. heinz)
Jordnötter
Chilipulver

Sätt ugnen på cirka 200 grader.
Tärna/strimla baconet samt skiva kasslern i små stavar. Stek kasslern och baconet tillsammans i en stekpanna.
Vispa grädden tills den är lagom fluffig. Rör försiktigt ner chilisåsen samt lite extra chilipulver om det önskas (rekommenderas).

Lägg ner baconet och kasslern i en ungsfast form, bre chiligrädden över. Dekorera med lite jordnötter och strö på lite mer chilipulver på toppen (Jag tycker det gör ganska mycket för smaken!).


Sätt sedan in i ugnen och låt stå cirka 30-45 minuter, håll koll på färgen så att den inte bränns!

Servera med favorit tillbehör!



BETYG: 5/7
Rätten hade förmodligen fått ytterligare en poäng om såsen hade varit krämig och härlig istället för vattnig och genomskinlig!

iPhonen klarar tydligen allt!

God morgon vinter!

Här yr snön runder värre än på länge och då har det ändå varit snöväder/oväder konstant nu i två månader.
Trots vädret så begav jag mig ut för att handla frukost tidigare imorse. Jag insåg att City Gross öppnade först klockan 8 så det fick bli en promenad ner till Malmborgs istället - vilket resulterade i 5200 steg! Inte fy skam.

Nej, jag har inte köpt någon stegräknare än men min moderna far informerade mig om att det finns ju määängder av fitness/träning/hälso-applikationer till iPhone, berättade han lite sådär som om jag vore helt efter min egen tid. I alla fall så gick jag in och tankade hem applikationen "Pedometer" för 7 kronor. Så nu kan min telefon räknar mina steg, och mäta min hastighet och hur långt jag går. Det går till och med att koppla in GPSfunktionen så att den använder sig av den för att precisera avstånd! Ganska imponerande enligt mig.

Nu har jag svamlat tillräckligt och har nu 25 minuter på mig att göra vid mig inför skolan.
Är hemma igen vid 13-tiden, så ha en bra förmiddag!

Snabbt inlägg före insomning

Nu skall jag illa kvickt förflytta mig från ryggliggande soffläge till ryggliggande sängläge, då tröttheten är hög och klockan börjar (enligt mina nya kriterier) bli mycket. Imorgon skall jag presentera Veckans meny och Veckans träning för er, såklart. Dessutom kommer jag nog att introducera en helt ny kategori, som jag hoppas att ni kommer att gilla. I med det kritiska trötthetsläget så får era kommentarer besvaras först imorgon.

Imorgon kommer jag att inleda dagen med en kortare promenad kombinerat med en runda inom City Gross då jag inte direkt har någon frukost hemma. Det märks att det är söndag och dags för ny storhandling! Efter promenad och frukost blir det skola i ynka två timmar. På eftermiddagen väntar favoriten - step! Längtar!

Nu blir det i alla fall sängen för oss tre..för mig, sambon och pulsklockan alltså!
Sweet dreams.

Dagens Meny 100221

DAGENS MENY (Söndag 21/2)

Frukost: En äggröra med salami & riven ost i (Skinkan var tydligen plötsligt slut, så det blev inte skink/ostburgare som det var tänkt)

Lunch: Flygande Kalle (Har inte hunnit lägga upp recept än, men det kommer!) + sallad & kokt broccoli

Middag: Kebabsallad från pizzerian

Mellanmål: En rejäl bit brieost, äggmjölk med vaniljsmak

Jag gjorde en lite mindre sats av äggmjölken, i brist på annat ungefär då kylen ekar ganska tom denna söndag. Men jag blev faktiskt positivt överraskad av hur gott det var idag! Kändes ungefär som när man var liten och fick sådan myskänsla när man satt med en kopp varm oboy och en macka på kvällen. Nu är jag ju dock vuxen, och det var en kopp varm äggmjölk och en bit brieost – men den mysiga känslan var den samma!


Min puls vid rask promenad

Som jag skrev i inlägget om pulsträning, så gick jag ut och promenerade med pulsklockan för första gången imorse. Jag valde att inte sätta mig in i pulsträsket förrän efter promenaden, för jag ville vara så opåverkad som möjligt för att kunna se vilken puls jag har när jag promenerar i den takt jag brukar göra. Jag höll alltså ett ganska raskt tempo, men vissa dagar lägger jag i en växel högre än idag.

Så fort jag hade fått upp farten och värmen lite så gick pulsen upp och låg på 135-150 bpm under hela promenaden. Vilket kanske visar på att jag nog är lite dålig på att hålla ett jämt tempo, vilket jag själv har märkt av (bland annat det som väckte tanken angående pulsklocka). Men det visar även att jag hela tiden låg i Zon 2 och till och med snuddade in på Zon 3 ibland om man pratar om pulszoner (Beräknat på standardskalan, valet av skala är enkelt så länge jag inte hunnit ta reda på min vilopuls). Alltså är mina promenader optimal fettförbränning och bra långdistansträning. Det är precis där jag vill ligga när det gäller mina promenader, så det känns toppen!

 

Det skall bli spännande att se hur hög min puls är när jag joggar på löpbandet och när jag går på olika sorters pass! Är även lite nyfiken på min vilopuls, så jag funderar på att sova med pulsklockan redan i natt även om det känns lite obekvämt & omständigt.


Kyckling i jordnötssås

Den där kycklingen i jordnötssås som jag åt i förrgår är en maträtt som jag fann hos Linda.

KYCKLING I JORDNÖTSSÅS
(4 portioner)

4 "normalstora" Kycklingfileér
1 Vitlöksklyfta
2-3 msk Jordnötssmör
1 krm Sambal oelek (Jag tog dock 3 krm hehe)
1 burk Kokosmjölk
1 Lime
Jordnötter till dekoration
Salt
Peppar

Börja med att dela kycklingfiléen i bitar och stek sedan i smör i en stekpanna. Salta och peppra om du vill.
Pressa i vitlöken, tillsätt sambal oelek och jordnötssmör och blanda runt. Häll över en burk med kokosmjölk och låt koka upp och koka en stund. Pressa i saften av cirka en Lime, spara dock någon skiva till dekoration. Smaka av och krydda eventuellt mer om det behövs!
Dekorera med en limeskiva och några jordnötter på tallriken.


Kan serveras med t.ex. en god sallad eller kokt broccoli.


BETYG: 5/7

Pulsträning - Grunderna

Som jag skrev tidigare idag så har jag ju köpt en pulsklocka som jag inveg imorse när jag var ute och promenerade.

Om man är osäker på om man håller ett lagom högt tempo för att uppnå det man vill med sin träning, så är pulsen ett utmärkt måttstock för att kontrollera detta. Det finns nämligen riktlinjer för hur många procent av ens maxpuls man skall nytja för att uppnå olika syfte med sin träning. Innan jag kollade upp detta imorse (efter min promenad) så hade jag inte så stor koll. Så för er andra där ute som inte heller har så stor koll på det här med hur puls fungerar och hur man kan använda sig av det i sin träning, så skall jag dra en genomgång för nybörjare.

Bpm (Beats per minute) - Enheten man mäter puls i, det vill säga taktslag per minut.

Maxpuls - Det är det högsta antalet slag ditt hjärta klarar av att slå på en minut vid maximal ansträngning.  Helt enkelt din högsta möjliga puls. Det går att mäta sin exakta maxpuls t.ex. på gym och sjukhus (eller med hjälp av övningar på egen hand). Om man inte har möjlighet till att testa sin maxpuls så finns det dock generella riktlinjer.

Man utgår ifrån att den grundläggande maxpulsen är 220 bpm, men för varje levnadsår så sjunker ens maxpuls med en enhet. För att räkna ut din maxpuls skall du alltså ta 220 minus din ålder. Det finns dock individuella skillnader, så det är inte någon exakt siffra som stämmer på alla, men det är en bra riktlinje.

Exempel;
Jag som är 20 år har alltså en maxpuls på ungefär 200 bpm.
220 - 20 = 200.

Vilopuls - Detta är i princip din lägsta möjliga puls. Det är den puls du har när du vaknar efter att ha sovit över natten eller vilat en längre stund. För att mäta sin vilopuls så skall man ta pulsen innan man går upp ur sängen. Det kan du enkelt göra genom att hålla fingrarna mot halsen och leta upp din puls, räkna sedan antalet slag under 15 sekunder och multiplicera det med fyra. Om du har tillgång till pulsklocka så kan kan du sova med den på och kolla vad din puls är precis när du vaknar. Gör gärna detta några dagar i rad och räkna ut medeltalet för att få fram en så korrekt vilopuls som möjligt.

Vilopulsen går att förändra och kan faktiskt användas som en måttstock på din kondition. Det är nämligen generellt sätt så att desto bättre kondition du har, desto lägre vilopuls har du. Efter hand som du tränar kan du alltså se om din kondition förbättras, genom att kolla om din vilopuls har sjunkit.

Med en "normal" kondition brukar vilopulsen ligga på runt 60 bpm.

Om du tillfälligt har en högre vilopuls än vanligt så kan det vara ett tecken på att du har en infektion i kroppen.

Hur högt skall då din puls ligga när du tränar? - Det beror helt och hållet på vad du vill uppnå med din träning och vilken sorts träning du utför. På bilden nedan har jag sammanställt olika såkallade pulszoner. Du kan själv välja vilken pulszone du skall placera dig i beroende på vad du vill uppnå med din träning. Det är självklart också så att man kan variera vilken pulszone man ligger i under träning, beroende på vilken sorts träning man utför för tillfället. Du jobbar t.ex. inte i samma pulszone när du promenerar som när du springer.


Att räkna ut procent av maxpuls - Det finns olika sätt att räkna ut procent av maxpuls på. Vad jag har förstått är det omtvistat vilken formel som ger mest korrekt resultat. Jag kommer dock presentera två olika formlar, sedan får ni själv ta ställning till vilken ni vill använda.

1. Standardformel: Maxpuls x intensitet = den puls du skall hålla för att uppnå önskad intensitet.

Ex. Jag har en maxpuls på 200 bpm och jag vill träna medelhård konditionsträning och uppnå 80% av min maxpuls. Då räknar jag på följande sätt: 200 x 0,8 = 160.
För att uppnå 80% av min maxpuls så skall alltså min puls, enligt denna formel, ligga på 160 bpm.

2. Karvonens formel: (Maxpuls - vilopuls) x intensitet + vilopuls = den puls du skall hålla för att uppnå önskad intensitet.

Ex. Jag har en maxpuls på 200 bpm och vi hittar på att jag har en vilopuls på 60 bpm. Under min träning vill jag uppnå 80% av min maxpuls.
Då räknar jag på följande sätt: (200-60) x 0,8 + 60 = 172
För att uppnå 80% av min maxpuls så skall min puls alltså, enligt denna formel, ligga på 172 bpm.

Om ni går in på DENNA SIDA, så kan ni genom två snabba ifyllningar och ett klick enkelt få uträknat enligt båda formlarna.


Hoppas att ni nu har lärt er grunderna om pulsen och hur man kan använda den som ett redskap och måttstock i sin träning! Förmodligen kommer jag att återkomma med fler detaljer vad gäller detta ämne så småning om.

Ändrade matplaner

veckomenyn står det att det skall ätas kålgott till middag hemma hos oss ikväll. Något kålgott kommer det dock inte att bli. En vän har bjudit över oss på pizza, som tack för hjälpen med flytt, så vi skall äta hemma hos henne. För mig blir det såklart inte någon pizza, utan jag kommer att beställa en kebabsallad eller kycklingsallad. Det är det fina med LCHF tycker jag - att man faktiskt kan anpassa sig så att det fungerar väldigt bra i de flesta situationer och att man inte är beroende av att veta exakt hur många gram där är av varje sak och så vidare.

Vi skall bege oss om cirka en timme så för mig är det hög tid att hoppa in i duschen. Vilken tid jag är hemma igen är en klurigare fråga, så den låter jag bli att svara på. Men när jag kommer hem så kommer det i alla fall att bli recept, puls och dagens meny här i bloggen!


Fynda på Stadium!

Igår promenerade jag ner till Stadium i city för att se om de hade kvar den pulsklocka som de har haft på erbjudande nu ett tag. Det visade sig dock att de hade betydligt fler saker på erbjudande....
Min plånbok fick lida igår om man säger så, men med tanke på att allt var saker jag hade köpt förr eller senare så kommer min plånbok tjäna på det i längden med tanke på vad jag fick ge för sakerna.

+

 

Vad tror du att jag fick ge för hela detta kalaset?

Jo, det skall jag be och få tala om - ynka 995 kr.

 

Löparskor från Nike - 99 kr (Ordinariepris 499 kr. Jag frågade om anledningen till priset var att de var urkassa, men absolut inte. Det var bara det att de bara hade två par kvar av modellen och reade ut det sista från förra säsongen)

Löpartights från Nike - 299 kr (Ordinariepris 599 kr)

Två träningslinnen från Nike - 199 kr (Ordinariepris 179 kr styck)

Pulsklocka från Soc - 199 kr (Ordinariepris 499 kr)

Tränings/mys-zipptröja i Velour från Nike - 199 kr (Ordinariepris 399 kr)

 

Jag var helt till mig när jag kom hem med sakerna igår! Är supernöjd med allting.

Det känns så roligt med fräscha & snygga träningskläder och lite roliga saker, I love!

 

Det var såklart pulsklockan jag inveg imorse, hur det gick och hur det fungerar skall jag skriva ett inlägg om lite senare idag. Nu skall jag fortsätta med tvättning och även ta tag i städningen - till dess, rusa iväg till närmsta Stadium och se om ditt Stadium har lika bra erbjudande!


Morgonprommis & Cliffhanger...

Efter lite mer än en timme framför datorn såhär på morgonkvisten så är det dags för en rask morgonpromenad. Vilket jag ser fram emot extra mycket idag då jag skall inviga min nya lilla sak som jag köpte igår. Vad det är för en liten sak skall jag berätta för er sen. Jag skall även berätta om mina andra fynd jag gjorde igår!


Länklista..?

Idag blev det inte någon sovmorgon alls faktiskt. Jag råkade vakna till av mig själv för cirka en timme sedan, så jag passade på att gå upp då. 05.40 en söndag kan ju kännas lite tidigt, men samtidigt kändes det bra att ta chansen att komma in i en bra rythm igen. Det är inte så att rythmen har varit helt fel under helgen, absolut inte. Dock har jag lagt mig lite senare och gått upp lite senare, vilket såklart kan vara skönt ibland.

Den senaste timmen har jag bara suttit med min kopp kaffe och tagit det lugnt här framför datorn. Har läst och kommenterat lite intressanta bloggar. Jag funderar på att göra en lista med länkar, i menyn, över alla bloggar som jag finner inspirerande vad gäller kost, träning & välmående.

Vad tror du om det? Skulle det vara bra?

Dagens Meny 100220

DAGENS MENY (Lördag 20/2)

Frukost: Omelett med tomat, lök, cheddarost, oregano

Lunch: Matlåda - Köttfärssoppa med ost

Middag: Baconlindad kyckling, cafe de paris-sås & sallad (Middag på kalas!)

Mellanmål: Brieost, paprikabitar & gurkstavar och rester från gårdagens dipp

Kvällssnack: Pannacotta Hallon & Passion (Recept kommer!)

 

 



Köttfärssoppa

Denna soppa slängde jag ihop lite på frihand sådär, men den blev faktiskt riktigt god enligt min mening. Nu får vi hoppas att jag kommer ihåg allt dårå...

KÖTTFÄRSSOPPA
(Ca. 4 portioner)

600 gr Köttfärs
1 Gul lök
4 dl Vispgrädde
2 dl Vatten
1 Grönsaksbuljong-tärning
1 dl Passerade tomater
1 msk Tomatpuré
Någon centimeter finhackad Färsk Chili + chilipulver (alt. bara chilipulver)
Paprikapulver
Peppar
Salt
En skvätt soja

Sätt en kastrull med smör i på spisplattan. Hacka lök och fräs den i kastrullen tillsammans med köttfärsen. Krydda färsen och löken efter smak och låt steka till köttfärsen är färdig stekt. Häll sedan över grädde, vatten och passerade tomater, låt koka upp. Tillsätt sedan grönsaksbuljongen, tomatpurén och en skvätt soja. Smaksätt med finhackad chili och de övriga kryddorna. Krydda efter smak, men ett tips är att inte snåla med krydderiet då jag tyckte det var ganska gott när den var lite små stark. Låt koka en stund, sedan är det klart att servera!

Servera gärna med lite ost och t.ex. kokt broccoli eller någon annan grönsak.


Betyg: 5/7
Himla god soppa! Det var absolut inte den sista gången jag lagade den.

Äggmjölk

Detta är en LCHF-klassiker, som jag provat en gång tidigare för längesen. Den gången gjorde jag nog fel, för det blev inte alls som det skulle. Denna gången gick det nog mer som det skulle, men jag tror att det går att få den ännu godare med hjälp av rätt/rätt mängd smaksättning etc.

ÄGGMJÖLK
1 Ägg + 1 äggula
50 gr Smör (eller 30g äkta kokosfett finns bl.a. i hälsobutiker + 30g smör)
2-2,5 dl Vatten
Ev. smaksättning

Koka upp vatten + smöret.
Kläck äggen i en skål som det går att använda stavmixer eller liknande i. Häll ner ev. smaksättning i äggen. Häll över det varma vattnet & smälta smöret, mixa ordentligt med stavmixern.

Drick sedan varmt eller kallt. Går även bra att använda i kaffet istället för mjölk eller grädde.


Bara fantasin sätter gränser för smaksättningen...vanilj, kakao, pepparmint, kaffe, kardemumma, bär, saffran, kanel, lime, citron, you name it!
(Jag smaksatte med kanel och vanilj. Vet dock inte om det var så smart idé att skrapa ner innehållet från en vaniljstång bara sådär, tror det gav lite besk smak, jag är ju som sagt inte någon hejare på hur man skall använda vaniljstång)

(Nu när jag skrev ner receptet så insåg jag att jag nog glömde bort den där extra äggulan, nåja...)


BETYG: 4/7
En svag fyra tror jag faktiskt. Men det är utifrån den smaksättningen jag gjorde nu.
Jag är dock ganska säker på att äggmjölken har mycket högre potential när man bara får kläm på vilka smaksättningar man gillar och hur mycket smaksättning man skall ha!

Lättnad, Nöjd & Melodifestival...

Kalaset gick kalas! (Höhö)
Det serverades baconlindad kyckling, pressad potatis, cafe de paris-sås och en härlig sallad.
Med andra ord räckte det att låta bli att ta potatis för att middagen skulle bli perfekt för mig. Till efterrätt var det kaffe, äppelkaka och vaniljsås och då nöjde jag mig fint med en kopp kaffe eller två.

Dock åt vi middagen redan vid 15-tiden, vilket är mycket tidigare än vad vi brukar äta. Därför hann jag bli lite hungrig och har precis mumsat i mig en god mellanmålstallrik. Lite senare väntar en spännande liten efterrätt...
Vad det är för något får ni veta senare när jag presenterar Dagens Meny!

Just nu roar jag mig med att sitta nersjunken i soffan med en mysig filt runt mig, tända ljus på bordet och Melodifestivalen på tvn. Mysigt som bara den, trots att pojkvännen min befinner sig i andra rummet framför datorn. Melodifestivalen är inte direkt hans favorit och han hade en sak att göra på datorn som är betydligt mer i hans smak. Då finner jag absolut ingen anledning till att tvinga ner honom här brevid mig. Det finns så mycket tid att spendera tillsammans vid andra tillfällen!

Jag är inte heller någon superfantast vad gäller Melodifestivalen, tycker dock det är ganska trevligt. Än så länge har jag hunnit imponeras av Elin Lanto's snygghet och Darins energi och hans låt som var ganska bra!

Kalas - Situationer som kan vara kluriga...

Sitter nu redo och klar för kalas. Smink och kalaskläder har åkt på bannemig!
Har haft lite skola och mycket tid hemma den senaste tiden, vilket lätt resulterar i mycket myskläder och lite till fixning av hår och smink. När jag har haft en sån period så tycker jag alltid att det känns lite extra kul att göra sig lite fin.

Kalas är ju ofta förknippat med smarrig mat, tårta, kakor och ofta någon klibbig och söt, eventuellt alkoholhaltig, dryck också. Jag är faktiskt inte ett dugg orolig för att jag skall frestas av sötsaker och mindre bra mat. Det som oroar mig är att det skall serveras mat som inte direkt går att anpassa - t.ex. smörgåstårta! Jag har nämligen inte förvarnat pappa att jag inte längre äter allt och när man inte har förvarnat så känns det mycket dummare att tacka nej till den mat som serveras. Jag ångrar nu bittert att jag inte bara stått på mig och berättat för min kära far om mina nya vanor.

Jag vet inte varför, men det är något inom mig som gör att det ibland tar emot att vara helt ärlig med att jag faktiskt vill gå ner i vikt, bli mer vältränad, få bättre kondition och bli mer hälsosam. Varför? Det är ju absolut inget att skämmas för!

Jag antar att det har och göra med att det kopplas till vikt vilket ofta är lite tabubelagt samtidigt som det är högaktuellt i dagens samhälle. Min blyghet har nog även att göra med att jag så många gånger fått höra kommenterar om folk som vill gå ner i vikt, trots att de inte är direkt hälsofarligt överviktiga. Det är inte alltid helt accepterat. Det finns så mycket fördomar!

Just nu är det nog dock jag som har suttit med fördomar, med tanke på att jag inte bara har öppnat munnen och berättat för min pappa "Bara så du vet, så äter jag väldigt små kolhydrater numera.".
Vad är där att vara rädd för?
Absolut ingenting!

Nu kommer jag dock få stå mitt kast och göra det bästa av situationen.
Det skall i alla fall bli mycket trevligt med kalas & familjeträff!
Uppdatering kommer efter kalaset, ha en fortsatt trevlig lördag till dess...

God natt!

De senaste två dagarna har jag inte hunnit uppdatera alla de inlägg jag hade velat. Som tur är så går det ju att ta igen i efterhand så att säga. Imorgon skall jag försöka hinna uppdatera en del tankar, bland annat funderingar kring att gå på kalas (och andra liknande bjudningar) när man äter en kost som inte innefattar allt. Det är nämligen så att jag skall på just kalas imorgon, en av de finaste människor jag vet har fyllt år, min kära pappa.

Imorgon bitti blir det morgonpromenad, ja det blir det bannemig! Så vi hörs efter morgonpromenad & en härlig lördagsfrukost. Sov gott!

Dagens Meny 100219

DAGENS MENY (Fredag 19/2)

Frukost: Bacon, ägg och rödlök stekt i en röra tillsammans + en klick creme fraiche

Lunch: Kyckling i jordnötssås (Recept kommer!) + Broccoli

Mellanmål: 2 Kesoplättar med lite osockrad lingonsylt (Hehe, ja det var från förra omgången fortfarande, men nu är de slut)

Middag: Flygande (alt. flytande) Kalle (Recept kommer!) + Sallad med fetaost

Kvälsssnack: Gurkstavar och paprika skivor med hemmagjord dipp (Recept kommer!)

 


Nya designen är färdig!

Nu är jag faktiskt mer eller mindre helt färdig med den nya designen.
Så tryck på "F5" för att uppdatera det senaste, och säg mig vad du tycker!

Det finns en sak angående flikarna jag skulle vilja förbättra, så jag får se när det blir av.
I övrigt är jag faktiskt nöjd, med tanke på att det är första gången jag gör en bloggdesign och att jag lyckats göra det utan photoshop dessutom.

Jag tycker i alla fall att denna designen känns lite roligare och personligare än den jag hade innan. Innan hade jag ju blogg.se's färdiga stilmall "Food".


Jag bjuder på en före-/efterbild.
Vad tycks? Förbättring eller försämring?


Dagens jogging

Jag sitter just nu och äter mellanmål efter en tur på löpbandet.

Normalt sätt brukar jag ju uppdatera er angående hur långt och snabbt jag har sprungit. Det blir dock lite svårt idag eftersom att min vattenflaska plötsligt bestämde sig för att lätta från hållaren på löpbandet, och bege sig i hög fart tvärs över halva rummet. Under några kritiska sekunder övervägde jag att fortsätta springa ändå, men mitt samvete sa till mig att det var bäst att stoppa och kolla så att den inte hade hamnat på något olämpligt ställe, eller rent utav på någon. Jag tror dock att jag hade något så när koll på hur långt jag hade sprungit innan denna lilla incident, så jag ställde in löpbandet på resterande av 3 kilometer. Så min gissning är att jag sprang cirka 3 kilometer som vanligt. Jag höll ungefär 9,5 km/h så om min hjärna inte är helt fel på det, så bör även tiden vara ungefär den samma som sist.

Vägen hem från gymmet idag kändes ovanligt lång och tung och jag vet inte varför.
Jag brukar alltid gå i rask takt även på vägen hem, men idag förmådde jag mig inte till det, jag mer eller mindre lunkade hem. Efter att jag är färdig på löpbandet brukar jag ha en lycklig och närmare euforisk känsla inom mig, men inte idag inte. Jag funderar på om det har någon anledning, eller om dagen idag bara var en lite mindre bra dag helt enkelt. Det är ju ganska naturligt egentligen att allt inte kan kännas lika roligt alltid.
Känner du igen dig?


Note to myself: Ställ vattenflaskan på golvet nästa gång!
Note to Gerdahallen: Vattenflaskhållaren på löpbanden suger!

Godmorgon fredag!

God "morgon"!

Idag tog jag mig faktiskt lite sovmorgon då jag hade lite svårt att somna igår. Hade planerat att sticka och träna redan när gymmet öppnade imorse, men jag kände att jag behövde sova ut lite så träningen får bli i eftermiddag istället. Det är ju dags för jogging löpbandet idag, ser fram emot det. Joggingen har blivit lite som en utmaning jag har framför mig varje vecka och det känns roligt.


Hur ser din fredag ut idag?

Dagens Meny 100218

Jag ändrade lite i menyn idag, skulle ju egentligen ha ätit kyckling i jordnötssås till middag. Har varit själv hemma hela dagen så när jag skulle laga mat till bara mig själv för andra gången för dagen så blev jag lite slö och tog en matlåda med köttfärssoppan från lunchen istället. Jag bara byter runt på dag & tid lite, så imorgon skall jag laga jordnötskyllingen bannemig.

DAGENS MENY (Torsdag 18/2)


Frukost:
Äggmjölk med smak av kanel & vanilj (Recept kommer!) + en bit skinka

Mellanmål: En mini-babybell

Lunch: Köttfärssoppa (Recept kommer!), broccoli & riven ost

Middag: Köttfärssoppa (Recept kommer!), broccoli & riven ost

 


Attans vad svårt det var att få en bra bild på äggmjölken!



Uppdatering om uppdateringar!

Som ni kanske har märkt så har det blivit lite sämre uppdatering av inlägg idag, men desto fler andra sorters uppdateringar. Jag är alltså helt och hållet nybörjare när det gäller design så det blir inte någon proffsdesign och det tar sin lilla tid. Dessutom har jag inte photoshop, så att min header är lite begränsad om man kan kalla det så. Jag är absolut inte färdig med designen än, utan jag kommer att fortsätta fixa och ha mig så gott jag kan. Så ni får stå ut med att här är lite rörigt ett tag till.

Om ni inte kan se den nya halv-färdiga designen så testa att klicka på F5 så bör den uppdateras.

Design-experiment

Vet ni vad gott folk?
Nu skall jag ge mig ut på hal is, jag skall göra ett försök att ändra designen här på bloggen och jag skall göra det helt på egen hand. Jag har aldrig gjort det här förr, så ni får ha lite överseende.


Vikt, Delmål 1

Igår kom jag på att jag helt har glömt bort att sätta upp delmål!
Därför tänkte jag göra det nu, för delmål vill vi ju ha. Delmål är bra för att hålla motivationen uppe och kunna se konkret att man gör framsteg även om slutmålet kan kännas oändligt långt bort.

Jag tänkte börja med att sätta upp delmål vad gäller min vikt. Jag kommer att göra så att jag sätter upp ett delmål idag, och när jag har uppnått det så sätter jag upp ett nytt delmål. När delmålet är uppnått så skall jag även belöna mig själv på något sätt. Hur har jag inte bestämt än! Förslag är varmt välkomna.

VIKT, DELMÅL 1
Att vågen skall visa under 66 kilo.


Hur brukar du belöna dig själv när du uppnår uppsatta mål?

Viktlogg 100218

Nu händer det grejor här hörre ni ni!

Idag var det ju dags för vägning igen, och här skall ni få se resultatet...

Veckans vikt: 67,8 kg
Veckans resultat: -1,2 kg
Sammanlagd viktförändring: -1,5 kg

Nöjdhetsfaktor? Hög som bara den!
Hårt arbete belönas alltid - förr eller senare.
kämpa på alla där ute, kämpa på, vi är grymt bra!

En salig blandning av kvällsfunderingar

Nu skall jag samla ihop mig inför sängen och försöka somna.
Imorgon är det dags för vägning igen! Skall bli mycket spännande, känner en stor ovisshet inför resultatet men jag har en liten förhoppning om att jag skall ha gått ner det jag gick upp förra veckan - det vill säga 0,4 kg. Dock har jag ingen som helst aning om vad vågen kommer visa, så det återstår att se.

Efter vägningen, men innan frukosten, har jag planerat att ge mig ut på en rejäl powerwalk. Har varit träningssugen hela dagen och det sitter fortfarande i. Jag har ju planerat att träna först på fredag så då är en powerwalk utmärkt för att stilla behovet av motion till det är dags för jogging på fredag.

Måste även säga att det är så himla kul när ni söta läsare kommenterar! Har fått en hel del kommentarer de senaste, och tycker det är så mycket roligare och mer inspirerande att sporra och bli sporrad när jag har en dialog med er läsare. Tummen upp!

Sitter just nu även och funderar på att jag verkligen måste göra något åt min design här på bloggen. Vill ha en fin och personlig och passande design med praktiska flikar, inte en av blogg.se's tråkiga stilmallar. Måste ta tag i att hitta någon som kan fixa till mig!

Och förresten...min iForm-tidning kom inte idag heller. Barnet inom mig får helt enkelt härdas ytterligare!

Efter detta osammanhängande men sammanfattande kvällsinlägg säger jag: Sov gott och samla energi inför den underbara morgondagen!

Dagens Meny 100217

DAGENS MENY (Onsdag 17/2)

Frukost: Avokado med tonfiskröra & ett kokt ägg

Mellanmål: Kaffe med en rejäl klick vispad grädde & kardemumma

Lunch: Matlåda - Zucchini-Carbonara och riven parmesanost

Mellanmål: 1-2 kesosplättar (Rester från igår, de var lite söndriga hehe) med osockard lingonsylt

Middag: Baconsallad

 


Jag åt plättarna kalla direkt från kylen idag och klickade på lite osötad lingonsylt. Lingonsylt som tillbehör till plättarna kanske låter galet, eller jag vet inte, gör det det?
Oavsett var det faktiskt himla gott, och jag gillade plättarna bättre idag än igår. Vet inte om det berodde på att de var godare kalla, eller om kryddorna hade hunnit gotta till sig lite, eller om det var pågrund av tillbehöret. Ingen aning, men gott mellanmål var det i alla fall!

Pesto

Nu har jag lagt upp både ett och två (kanske fler?) recept som innehåller grön pesto, så därför tänkte jag skriva lite om just pesto.

Tidigare har jag använt en pesto som finns på Netto, bara för att Netto är vår närmsta butik och den butik vi brukar handla i. Dock finns det inte någon förteckning över näringsinnehåll på den burken, så man vet inte hur mycket kolhydrater den innehåller. På netto säljer de bara en sorts pesto, så när jag var på ica passade jag på att kolla kolhydratinnehållet på olika märken av pesto. Jag insåg då att kolhydratinnehållet kan skilja en hel del beroende på märke. Därför passade jag på att leta upp en sort med lågt kolhydratinnehåll, som nu är min standard-pesto.

På bilden ovan ser ni peston jag brukar använda.

Märket heter alltså Sacla Italia.

Den innehåller 1,5 kolhydrater/100 gram och är dessutom även ekologisk!

Ni finner den på bl.a. ICA.

 


Promenader lite hit och lite dit..

Jag och min sambo har varit ute på en härlig promenad som innefattade både motion och ärenden i stan. När vi kom hem blev det lite kaffe och mellanmål. Nu har jag sjunkit långt ner i soffan och känner hur träningsvärken börjar bli allt intensivare i hela kroppen, härlig känsla! För en gångsskull har jag inte olidlig rörelseförhindrande träningsvärk i benen, utan istället en mer behaglig träningsvärk jämt fördelad i kroppen med lite extra fokus på magen. Japp, så skulle jag vilja beskriva dagens träningsvärk. Oavsett blir det i alla fall ingen ro och vila för denna dagen riktigt ännu, hundens långpromenad återstår så den tänkte jag bege mig ut på nu faktiskt!

Jag får nog skynda mig då jag har hört rykte om att snökaos är på väg. Dock missbrukas uttrycket "snökaos" och "snöstorm" så pass mycket i skånsk media att jag inte längre vet vad snökaos innebär och därför inte vet om jag behöver anpassa mig efter det eller ej. Men det är väll bäst att vara på den säkra sidan, så jag skyndar mig ut nu.

Pimp my coffee

Jag började bli lite hungrig och väldigt sugen på något redan strax före klockan 11, men ville helst vänta med att äta lunch till runt kl 12. Dock är det ju inte så roligt att sitta småhungrig och bara vänta, så jag förvandlade en enkel kopp kaffe till ett litet minimellanmål.


En kopp kaffe med en klick vispad grädde toppat med kardemumma
Mumsigt och hungerstillande!

Att piffa till träningen lite extra!

Jag har kommit fram till att det finns tre saker jag skulle vilja ha för att förbättra och göra mina träning ännu roligare;

Pulsklocka
Stegräknare
Sportarmband för iPhone



Dessa sakerna har jag tittat på!
Stegräknaren och pulsklockan kommer från Stadium. Pulsklockan är just nu på erbjudande och kostar enbart 199 kr. Stegräknaren är inte bara en stegräknare utan mäter även hastighet och avstånd m.m., även den kostar 199 kr.

Sportarmbandet är från Appel Store och kostar 349 kr, vilket känns lite i det dyraste laget. Dock verkar det ha hög kvalitet och skydda iPhonen bra.

Har du några förslag på bra pulsklockor, stegräknare eller sportarmband till iPhone som är i en rimlig prisklass?

Zucchini-Carbonara

Recept HÄRIFRÅN.

ZUCCHINI-CARBONARA
(4 portioner)

2 Gula Lökar
2 Zucchini
2 paket Bacon
8 Ägg
6 dl Vispgrädde
100 gram Riven Ost
Svartpeppar
Salt

Skiva löken och bryn i en kastrull med smör. Strimla zucchinin med en potatisskalare och släng ner i löken efter några minuter. Låt fräsa cirka en halv minut och häll sen på vatten. Låt koka upp och koka cirka 3 minuter. Häll av vattnet.

Klipp baconet i mindre bitar och stek upp.

Vispa ihop ägg, grädde, ost och svartpeppar. Häll ner "smeten" i zucchini-blandningen och ställ tillbaka på plattan. Rör under tiden och låt såsen tjockna. Rör ner baconet. Smaka eventuellt av med salt & peppar om det behövs.


Serveringstips!
Strö gärna över lite riven parmesanost och extra svartpeppar vid servering.

(Jag hade råkat använda upp för många ägg, så jag hade bara sex stycken hemma. Så jag använde sex ägg och fem deciliter grädde istället, det funkade bra!)


Betyg: 5,5/7
Gott,gotti gott gott! Saknade inte pasta alls.

Kesoplättar med smak av kanel & kardemumma

Detta recept går att variera i evigheter vad gäller smaksättning, jag har dock änsålänge enbart provat denna smaksättning.

Receptet innehåller två alternativ på hur man kan göra kesoplättar. Jag tycker att "alternativ 2" är godast!

KESOPLÄTTAR MED SMAK AV KANEL & KARDEMUMMA
(2-4 portioner)

500 gram Keso
4 Ägg
(Alternativ 1) 4 msk Kokosflingor ELLER (Alternativ 2) 1,5 msk Fiberhusk
Kardemumma & Kanel efter smak (Jag tycker 1 tsk kardemumma och 1-1,5 tsk Kanel är ganska lagom)

Alternativ 1: Blanda alla ingredienserna i en skål. Värm upp smör i en stekpanna, klicka sedan ut smeten i klickar på stekpannan. Stek på medelhög värme. Ha tålamod när du steker, det tar rätt så lång tid innan det går att vända plättarna. Framför allt de första plättarna tar tid och är svåra, men det blir bättre när stekpannan fått upp värmen lite. Mina första blev katastrof rent utseendemässigt, men sen blev de bättre och bättre.

Alternativ 2: Lägg keson i en skål och mixa den slät med t.ex. en stavmixer. Blanda ner övriga ingredienser, låt stå i cirka fem minuter så att fiberhusken hinner svälla. Stek sedan enligt instruktionerna ovan.


Tips 1:
Om man vill ha en sötare smak kan man ta i en eller två matskedar sötningsmedel också om man vill. Jag försöker dock att undvika sötningsmedel i högsta möjliga mån.
Tips 2: Gott att servera med vispad grädde och några mosade jordgubbar. Det räcker med ca. 4-5 jordgubbar per person tycker jag!
Tips 3: Man kan smaksätta kesoplättarna med mängder av andra saker än kanel och kardemumma. Jag har dock inte smakat något annat men jag har hört att det bara är fantasin som sätter gränser; Bär, vanilj, kakao, oregano, bacon, lök m.m.


En hög med nygräddade plättar!


ALTERNATIV 1, BETYG: 4,5


ALTERNATIV 2, BETYG: 5,5/7

Pestolax med sparris och parmesanflarn

Receptet på laxen hittade jag i Linneasskafferi. Jag lovar dock inte att proportionerna i mitt recept är exakt de samma som i hennes.

PESTOLAX MED SPARRIS
(2 portioner)

2 filéer/bitar Lax
50-100 gram Grön Pesto
1 Vitlöksklyfta
Citron
Citronpeppar
Salt
Peppar

8 stjälkar Vit sparris
Parmesanost
Lite gurka

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ungssäker form. Lägg peston i en skål, blanda i finhackad vitlök och pressa i citron efter smak (jag använde faktiskt sån citron på flaska). Krydda laxen med salt, peppar och citronpeppar. Bred pestoblandningen över laxen och ta ev. lite citronpeppar på och sätt in i ugnen i cirka 15-20 minuter.

Jag serverade med kall sparris med parmesanflarn på. Jag hyvlade tunna remsor gurka med en osthyvel. Sedan tog jag de tunna gurkremsorna och virade runt några sparrisstjälkar (det kan vara lite pilligt, men det går). Efter det hyvlade jag parmesan ost och lade över sparrispaketet.



BETYG: 5,5
Enkelt att göra & gott att äta!


Håll tummarna och ge mig min tidning!

Minns ni att jag beställde en prenumeration från iForm för cirka två veckor sedan?

När jag gjorde beställningen så var det faktiskt mestadels för att man fick en bra löparjacka till ett bra pris, vilket jag behövde. Efterhand har jag dock mer och mer sett fram emot läsningen också. Så varje dag nu i minst en vecka har jag sprungit ut till brevlådan som ett liten förväntansfullt barn som väntar på att premien från deras bokklubb skall dyka upp.

Ett flertal gånger har jag öppnat brevlådan och sett en adresserad tidning och tänkt "YES!" men...det har stått följande på tidningarna:
Studentliv
Metro Student
Kicks
Umeås tekniska högskola (Ursäkta men, varför!?!)
La redoute

...men inte en endaste tidning med texten iForm.
Det lilla barnet inom mig börjar bli otåligt, så idag håller vi tummarna för att brevbäraren agerar jultomte! Okej?

Dagens Meny 100216

Jag vet att jag har fler recept att lägga ut, men ni får hålla ut till imorgon faktiskt. Imorgon tänkte jag nämligen gå upp så tidigt jag bara kan, så det får bannemig bli sängen nu.
Men först...

DAGENS MENY (Tisdag 16/2)

Frukost: 2 skivor Mandelbröd + smör, ost & gurka

Lunch: Kesoplättar med smak av kanel & kardemumma (Recept kommer!) + grädde & jordgubbar

Mellanmål: En rejäl portion räksallad (alltså ni vet pålägget/röran, inte en sallad med räkor)

Middag: Zucchini-Carbonara (Recept kommer!) + Tomat & Riven parmesanost

 


Dijonstuvade haricots verts (och kycklinglår)

De dijonstuvade haricots vertsen, som jag åt till min kyckling igår, var ett väldigt enkelt improviserat ihopkok. Dock blev det ett helt okej tillbehör, så jag lägger ut det här tänkte jag. Nästa gång kommer jag dock ta mer dijonsenap för att få mer smak!

DIJONSTUVADE HARICOTS VERTS
Haricots verts (Vet inte exakt hur mycket jag tog, men lagom till 2 portioner ungefär)
1 dl grädde
½ dl riven ost
1-2 tsk Dijonsenap (Jag tog en tesked och tycker gott att man kunde haft mer för att få mer smak)
Salt
Peppar

Stek haricots vertsen i smör tills de har fått lite lite stekfärg. Häll över grädde, ost och dijonsenap och stek ihopa en kort stund. Strö över lite salt & peppar om så önskas. Färdigt!

Jag åt detta till ett kycklinglår, men det går nog att ha som tillbehör till det mesta.


Betyg: 4,5/7
Inget märkvärdigt alls, men gott ändå!

Pyssla om dig själv!

Jag passade på att göra både hårinpackning och ansiktsmask när jag duschade.
Fräschetskänsla: Mycket hög!


Glöm inte att pyssla om dig själv lite extra ibland
Så lite kan göra så mycket för ens känsla av välbefinnande!

I'll be right back...

Efter att ha varit i fullgång med träning, solning och hundpromenad så börjar det bli hög tid att duscha känner jag, så det skall jag göra nu och efter det får det nog bli matlagning. Sedan har jag kvällen till att sitta här vid datorn och läsa bloggar, uppdatera fler inlägg och såklart svara på era kommentarer. Så vi hörs snart igen kära läsare!

Gympaboll

Så, nu har jag hunnit med allt på dagens att-göra-lista, förutom pluggning.

Jag har ju som sagt testat träningspasset "Gympaboll" idag.
Det får tummen upp av mig, det var roligt och kändes givande.
Såklart var det lite annorlunda jämfört med vanlig gympa och jag kan ju säga att jag inte var den mest smidiga uppe på den där bollen. En del övningar var lite kluriga och jag hade svårt att hålla balansen en hel del gånger. Det var dock inte för klurigt, utan mer klurigt på de viset så att man vill komma tillbaka och öva och klara av det!

Gympaboll innebär att man har "vanlig" gympa, där det ingår både kondition och styrkeövningar. Det speciella för detta pass är att man använder en fitnessboll till styrkeövningarna (och till en del av konditionsövningarna också). Bollen används på alla möjliga sätt; man sitter på den, ligger på den, står mot den, kastar den, studsar den, bär den och så vidare.

Jag kommer helt klart att träna Gympaboll fler gånger.




Finns det träningspass som inkluderar träning med boll där du tränar?
Har du testat det?
I så fall, vad tyckte du?
Om inte, gör det, det är värt det!

Dagens Meny 100215

DAGENS MENY (Måndag 15/2)

Frukost: Tonfisk, kokta ägg, majonnäs

Lunch: Kycklinglår och Dijonstuvade haricots verts(Recept kommer!)

Mellanmål: En rejäl bit brieost

Mellanmål: En halvlitersflaska med BonAqua Silver Päron

Middag: Pestolax och sparris med parmesanflarn

Mina uppläggningar (och foto) brukar ju vara katastrof, så jag ansträngde mig lite med middagen igår.

Nå, vad tycks?


Fullt upp!

Good morning!

Blogg.se fungerade inte för mig igårkväll, därför det inte blev någon "Dagens Meny" igår, men den kommer här efter istället.

Idag har jag sovit lite förlänge i mitt eget (nya) tycke. Vaknade 08.40 och sedan dess har jag hunnit fixa frukost och äta den. Idag har jag en del som skall hinnas med men tack vare att jag sov 2-3 timmar längre än tänkt så kommer jag ju inte hinna med allt och dumt nog låter jag som vanligt plugget drabbas.

Att göra idag
  • Gå till Netto och storhandla veckans mat.
  • Plugga en kortare stund?
  • Laga Kesoplättar till lunch + Äta!
  • Träna Gympaboll (Måste gå hemifrån runt 13.30)
  • Sola solarie efter träningen (Undra om det blir av denna gången höhö!)
  • Hundens långpromenad
Ja, och efter allt detta så kommer det förmodligen hunnit bli dags att börja på kvällsmaten. Så om jag inte tar tag i mig själv och skippar tv & dator ikväll, så lär det inte bli pluggat något idag heller.

Ser fram emot träningen dock, det skall bli mycket spännande
Har du erfarenhet av Gympaboll?


(Bildkälla: http://www.gerdahallen.lu.se/)
(Som förövrigt är ett underbart träningscenter! Bor du i Lund och funderar på att börja träna?
Välj Gerda! Där finns allt för alla och lite till)

Träningsschema v.7

Veckans träning kommer att se ut som följer:
Tisdag - Gympaboll (Ett nytt träningspass på Gerdahallen som jag skall testa på! Berättar mer efteråt.)
Fredag - Jogga 3 km på löpbandet när gymmet öppnar!

Det blir fjärde gången jag joggar 3 km nu. Funderar på att utöka längden med en kilometer, inte imorgon, inte nästa gång, men nästa igen.

Vet ni vad?
Nästa vecka är en vecka jag har sett fram emot!
Det träningsschema jag lade upp för ett antal veckor när jag började träna, det börjar lida mot sitt slut vilket innebär att det är nästa vecka som jag får lov att träna tre gånger. Det innebär även att jag skall lägga upp ett nytt schema för antalet träningspass per vecka, för några veckor framöver. Så småning om kommer jag släppa lite på det här med max antal träningspass per vecka, när jag känner att jag verkligen har kommit in i träningen. I framtiden kommer jag träna mer fritt, men kommer förmodligen ha ett ungefärligt minimum och maximum antal träningspass per vecka.


Det må vara vackert, men snart får det gärna börja försvinna så att jag kan börja jogga ute!
För då vill ni följa med mig eller hur?
Bloggjoggen-Skåne!!!

Veckomeny v.7

Nu har jag slängt ihop det sista på min veckomeny. Menyn blev väll inte riktigt som jag hade hoppats och uppfyller kanske inte riktigt de önskemål jag hade. Dock är den i alla fall komplett och får vara såhär helt enkelt.

VECKOMENY v.7

MÅNDAG

Frukost: Tonfisk, Majonäs och 2 kokta ägg

Lunch: Kycklinglår och stuvade haricots verts med dijonsmak

Middag: Pestolax och sparris med parmesanflarn

 

TISDAG

Frukost: Mandelbröd + pålägg

Lunch: Kesoplättar med smak av kanel & kardemumma + grädde & bär

Middag: Zucchini-Carbonara

 

ONSDAG

Frukost: Avokado med tonfiskröra o kokt ägg

Lunch: Zucchini-Carbonara

Middag: Baconsallad

 

TORSDAG

Frukost: Äggmjölk

Lunch: Köttfärssoppa

Middag: Kyckling i jordnötssås + Broccoli

 

FREDAG

Frukost: Bacon, ägg o rödlöks-röra

Lunch: Kyckling i jordnötssås + Broccoli

Middag: "Flygande Kassler" + Sallad

 

LÖRDAG

Frukost: Omelett-tomat, lök, cheddar, oregano

Lunch: Köttfärssoppa

Middag: Kalas + Middag med familjen

 

SÖNDAG

Frukost: Ost/skinkburgare & stekt ägg

Lunch: "Flygande Kassler" + Sallad

Middag: "Kålgott" + ev. osockard lingon


Fantasibrist!

Jag sitter fortfarande och knåpar på Veckans meny, det går sådär.
Jag har svårt att finna inspiration idag! Vill försöka få ihop en meny som innehåller lite billigare & enklare alternativ samt att jag inte vill ha allt för mycket mejeriprodukter.

Någon som har några förslag på recept eller vart man kan finna inspiration?

Små förändringar - stort välbefinnande!

Som ni har förstått så har jag ju gjort en del förändringar vad gäller kost och motion den senaste månaden. Jag har valt att dra ner på kolhydraterna och äter numera mer eller mindre LCHF-kost. Jag har återupptatt träningen och har en plan på att göra det till en naturlig del av mitt liv, istället för ett sporadiskt inslag som kommer och går.

Jag har även nämnt att jag bestämt att jag alltid skall gå till skolan istället för att ta bussen. Jag kan även informera om att detta faktiskt har utvecklats till att inte heller ta bussen ner i stan eller till träningen, utan att alltid gå så länge det är inom stan (inom rimliga gränser). Dessa förändringar är lite mer omfattande, men jag har även gjort förändringar av mindre karaktär.

De mindre förändringarna är sådana förändringar som jag inte vet hur stor nytta de egentligen gör, men det känns bra att göra det ändå. Förstår ni vad jag menar? Oavsett om de ger resultat eller ej, så ger det mig en bra känsla. Så resultat för mitt välmående ger det ju faktiskt!

Så här kommer några av dessa små sakerna

  • Dricker alltid ett stort glas vatten innan måltiden. Det gör att jag får i mig lite extra vatten och jag blir lite nerlugnad och inleder inte måltiden med att stressa i mig maten. Känslan säger mig också att det lindrar mot extrem-jätte-hunger, ni vet sån hunger då det känns som att man skulle kunna äta hur mycket som helst. Om det egentligen gör någon nytta? Ingen aning, men det känns bra att alltid ta ett stort glas vatten i lugn och ro före måltiden.
  • Jag tar trappan istället för rulltrappan eller hissen, vart jag än är. För det mesta ser jag även till att öka farten lite när jag far upp i trappan, helst halvspringer jag upp. Hur mycket motion det egentligen ger? Ingen aning, men det känns så bra efter varje gång jag har gjort det, så varför sluta?
  • När jag känner mig rastlös, så testar jag att röra på mig lite. Det behöver inte innebära ett hårt träningspass, utan det kan vara en liten promenad eller någon rolig aktivitet på "Wii sport".
  • Jag försöker förlägga inplanerade promenader före frukost istället för efter. Det sägs ju att det är bra för förbränningen, skillnaden är nog inte enorm, men många bäckar små...
  • Jag följer alltid med ut på långpromenaden med hunden om jag inte har verkliga förhinder. Förut turades jag och sambon ibland om att ta långpromenaden.

Har du några liknande små vanor?

LC-drinken "Zero Passion"

Detta recept kommer ursprungligen från "Olas bästa GIdrinkar"

LowCarb-Drink: ZERO PASSION

(1 Drink)

5 cl Gin
2 cl Funlight Hallon (Jag hittade inte det, så jag körde med Funlight Jordgubb)
Sprite Zero
0,5-1 Passionsfrukt (Orginalreceptet säger 1, jag tyckte det räckte med en halv)
Is

Blanda gin, koncentrerad saft och innanmätet i en passionsfrukt (kärnor och allt skall med! Det ger mycket smak)
Tillsätt is och fyll sedan upp med Sprite zero. Lyxa till det med ett sugrör!


Betyg: 5/7
Enkel & god drink!



Curry-coleslaw

CURRY-COLESLAW
(Ca. 4 portioner)

Vitkål (Svårt att uppskatta hur mycket jag tog, men tänk att det skall räcka till ungefär 4 personer och få plats i en liten/mellanstor kastrull)
½ Rödlök
2 dl Creme fraiche
2 dl Majonäs
2-3 tsk Dijonsenap
Curry
Salt
Peppar

Riv/strimla kålen och lägg ner den i en kastrull med vatten. Låt koka upp, stäng sedan av plattan men låt kastrullen med vitkålen stå kvar någon minut. Skölj sedan kålen i kallt vatten och låt kålen svalna. Hacka rödlöken. Häll över kålen i en skål och blanda ner rödlök, creme fraiche, majonäs och dijonsenap. Smaka av med salt, peppar och lite curry.
(Vill man inte ha någon currysmak så går det såklart bra att bara utesluta curryn)

Gott till det mesta! Framför allt brukar det vara populärt till grillat.
Själv har jag i princip inget minne av att ha ätit coleslaw förr, så jag vet inte om den smakar som coleslaw "skall" eller brukar, men gott blev det i alla fall. Serverade den till marinerad fläskytterfilé och sallad, jättegott!


Betyg Curry-Coleslaw: 5/7


Grönsaker i kryddig tomatsås

Ett bra tillbehör som jag improviserade ihop häromdagen.

GRÖNSAKER I KRYDDIG TOMATSÅS
(2-3 portioner)

1 Schalottenlök
1 Orange paprika
3-6 Champinjoner
1 dl Passerade tomater
½ dl Vispgrädde
Färsk chili
Lite soja
Smör att steka i
Salt
Peppar

Lägg en rejäl klick smör i en kastrull. Hacka lök och paprika och fräs i kastrullen. Skiva champinjonerna och tillsätt dessa. Låt grönsakerna fräsa en stund, tillsätt lite soja, salt och svartpeppar. Häll sedan över de passerade tomaterna och grädden. Finhacka lite chili och strö i såsen. Låt allting koka upp, smaka av med salt & peppar.

Gott som tillbehör till t.ex. kött, fisk eller fågel.
Jag hade det till Chevapcici när jag åt det.
TIPS! En klick kall creme fraiche brevid brytar av det varma och kryddiga på ett fräscht sätt.


Betyg på grönsaker i kryddig tomatsås: 5/7


Välkommen till en ny dag!

Morgonpromenad, frukost & morgonkaffe är avklarat och nu borde jag ta tag i mig själv och börja plugga.
Först tänkte jag dock uppdatera en del recept här, så förbered er på en ny receptbombadering!

Hur har din dag varit hittills?

Läggdags & snart ny vecka!

Har precis sett klart filmen "Catch and release" på tv och nu är jag så trött så att mina ögon får kämpa för att hålla sig öppna. Dessutom skall jag gå upp tidigt imorgon och ta en rask morgonpromenad med en kursare imorgon, så det är helt klart dags att lägga sig.

Imorgon tänkte jag uppdatera de recept som jag utlovat senaste dagarna. Jag skall även skriva ihop och publicera veckans träning och veckomeny. Förhoppningsvis hinner jag även med att skriva något annat inlägg som jag har på lut. Men nu - sängen!
God natt!

Dagens Meny 100214

DAGENS MENY (Söndag 14/2)
Frukost: Bacon, äggröra & en klick creme fraiche
Lunch: Matlåda - Fläskytterfilé, coleslaw, gurka
Mellanmål: En bit brieost, ett kokt ägg, räksallad
Middag: Hamburgare à la LCHF
Kvällssnack: LCHF-glass


Ekonomiska matval

Det är söndag, vilket innebär planering av den kommande veckans mat och träning.
Just nu sitter jag och svär över att jag inte hittar den kommande veckans reklamblad verken på Ica's eller City gross hemsida och på Netto's hemsida går det ej att klicka upp helgerbjudandena. Jag som ville vara lite ekonomisk i min planering av veckomenyn. Kanske är det så att jag borde svära lite över mig själv också, för att jag aldrig kommer tillskott med att tar bort "Ingen reklam tack!"-lappen på vår brevlåda. Jag vill ju faktiskt ha reklamen så att jag kan jämföra priser på mat.

LCHF-kost
kan ju enkelt bli en relativt dyr kost, därför tycker jag att det känns extra viktigt att kolla efter erbjudande och anpassa sin mat efter vad som är billigt just nu.

Hur brukar du göra?
Planerar du din mat utifrån veckans erbjudande i affärerna?


Hjärtedagen - Allas dag!

Idag är det Alla hjärtans dag, det har väll knappast undgått någon.
Denna dag väcker olika känslor hos olika människor. En del känner lycka, kärlek och värme medan andra känner ensamhet, sorg och uttråkning.

För mig är alla hjärtans dag ganska neutralt, jag har inget emot denna dag men jag tycker inte att den är jätte viktig heller. Idag är inte den enda dagen på året man skall visa sina nära och kära sin uppskattning och kärlek, idag är bara en av många dagar då man skall göra det. Kärlek och uppskattning kan man dock visa på olika vis; ibland kan man visa det genom att slå en signal för att höra hur någon mår, ibland genom att ordna en överraskning, eller genom att ge en gåva, andra gånger kan det handla om att fara land och rike för att hjälpa en vän i nöd, och ibland räcker det att bara finnas där. Idag har jag visat min nära och kära uppskattning genom att sända iväg ett sms och berätta att de betyder mycket för mig samt önska dem en trevlig dag.

Jag anser inte att alla hjärtans dag är kärlekparens dag, jag anser att det är allas dag. För mig handlar det inte enbart om kärleken till min partner, för mig handlar det om kärleken till alla som ligger mig varmt om hjärtat. Dagen idag kan man spendera precis hur man vill och med vem man vill tycker jag! Själv kommer jag inte fira dagen på något speciellt sätt utan det blir en vanlig hemmakväll med lugn och ro framför tvn.

Hur spenderar du din dag idag?


Dagens Meny 100213

Kom hem lite för sent för att uppdatera "Dagens Meny" igår, så den kommer nu istället..

DAGENS MENY (Lördag 13/1)
Frukost: En skiva mandelbröd med majonäs, skinka & ägg. + En ost&skinkrulle
Lunch: Matlåda - Pyttipanna och ett stekt ägg + En klick creme fraiche
Mellanmål: "LowCarb-Semla"
Middag: Fläskytterfilé, coleslaw (Recept kommer) och sallad
Nattamat: Lite rester från isterband-smörjan men riven ost (Tro det eller ej!)
Kvällens dryck: Vitt torrt vin och drinken Zero Passion (Recept på drinken kommer!)


Angående LowCarb-semlan så var det en liten idé jag fick. Tanken var att jag skulle testa att baka mandelbrödet och tillsätta kardemumma, och sedan servera det med grädde. Men våra ägg var plötsligt slut så jag kunde inte baka något nytt mandelbröd. Istället tog jag den överblivna mandelbrödsskivan från frukosten och hällde på lite kardemumma. Sedan åt jag det med grädde. Det var helt okej, men kardemumman smakades inte så mycket, så jag ser framemot att någon gång istället testa att baka brödet med kardemumma i "smeten" som jag tänkte från början. Det får bli ett framtida experiment!

Dagen igår - såklart inte helt perfekt i med både alkoholhaltiga drycker & rester av isterbands-smörjan som jag misstänker inte var jätte bra kolhydratmässigt. Dock är jag ändå nöjd med dagen! Det var fest igår, jag tillät mig själv att dricka alkohol men jag valde att dricka torrt vitt vin och drinkar med lågt kolhydrat innehåll. Jag stoppade inte i mig några onyttiga snacks, vilket annars är lätt hänt vid festliga tillfällen. Jag åt lite nattamat, men jag valde att äta lite rester istället för att köpa något onyttigt som t.ex. pizza eller liknande. Med andra ord, lite utanför ramen men ändå inom kontroll! - Det är precis det jag vill lyckas med!


Dagen idag

Uppdateringen idag kanske inte kommer vara den bästa då schemat är ganska fullspäckat;
Nu: Storstädning
Snart: Ner i stan och handla lite inför kvällen
Senare: Göra vid mig inför kvällen & middag med sambo + en vän
Ikväll: Fest (Det blir några glas vin och någon lowcarb-drink som jag kommer att publicera sen!)

Begav mig faktiskt ut på en härlig powerwalk före frukost idag också. Förr har jag alltid sett det där med promenad (framför allt före frukost) som något "nödvändigt ont", men nu tycker jag faktiskt om det! Det är underbart att starta dagen med fokus på bara sig själv & sin egen kropp med musik i öronen. Hur jobbigt det än må låta med en morgonpromenad, så testa det om du inte har gjort det. Det är uppfriskande!


Dagens Meny 100212

DAGENS MENY (Fredag 12/2)
Frukost:
Avokado, ägg och räksallad
Lunch: Korv-& Bacongryta a.k.a. Isterbands-smörja (Jag tror faktiskt inte att något recept kommer!) & Sallad + riven ost
Middag: Pyttipanna, stekta ägg och en klick creme fraiche (Recept finner ni genom länken, men idag använde jag istället falukorv, chevapcici och fläskkotelett i bitar som kött i pyttipannan. Man kan ju ta vad man har liksom!)
Kvällssnack: Cashewnötter, gurkstavar, morotsstavar och dippen "Holiday"
Kvällssnack 2: En mini-babybell ost

Äter ju normalt sätt inte direkt rotfrukter då de innehåller en del kolisar. Likaså med sådana färdiga dippmixer, själva pulvret innehåller cirka 50% kolhydrater. Dock tänkte jag att i små små mängder kan det vara okej ibland. De små mängderna blev dock förstora - fick jätte ont i magen, så jag är säker på att jag fick i mig för mycket kolhydrater. Även lunchen innehöll nog för mycket kolhydrater tack vare isterbands-tabben. Så detta var inte någon jätte bra matdag, men men.


Note to myself 1:
Välj aldrig att köpa räksallad istället för skagenröra igen, det är att byta ner sig.
Note to myself 2: Köp aldrig Isterband igen! Och om du mot förmodan gör det ändå, använd INTE det i någon korvgryta, för det smular sig och ser ut som någon form av äcklig färs!



God natt!

Jag har varit hos en kompis hela kvällen och nu är jag dötrött. Faktum är att jag redan ligger nerbäddad i sängen och uppdaterar från mobilen. Så denna dags dagens meny får ni faktiskt först imorgon. Men jag kan säga redan nu att jag har fått i mig för mycket kolhydrater idag, det säger min mage ganska bestämt. Vi hörs imorgon bitti/förmiddag, natti!

Underbart väder!

Jag var ute på dagens långpromenad med hunden för en stund sedan. Det är helt underbart väder! Snön ligger vit på marken och solen reflekteras i dess yta. Om ni inte har varit ute idag, så skynda er ut innan dagen blir till kväll och solen går ner!


Intervallträning

Jag kom in på den HÄR artikeln på Expressen igår.
Det är ett fyra veckors träningsschema som presenteras och det innehåller bland annat intervallträning.
Jag har tänkt förut att jag kanske skulle testa att köra intervallträning någon gång, dock har jag funderat på när var och hur ungefär. Men artikeln på Expressens hemsida fick mig att inse att det kan vara väldigt enkelt! Det kan dessutom vara ett bra komplementerande moment i vanliga promenader om man vill att de skall bli lite mer konditionsträning.

Såhär föreslår expressen att man kan intervallträna:

30 minuters snabb (morgon)promenad med cirka 10 stycken joggingintervaller à 1 minut.

Eller varför inte öka till 45 minuters snabb (morgon)promenad med 15 stycken joggingintervaller à 1 minut, när man har har testat på det några gånger?


Mer komplicerat än så behöver det inte vara alltså!
Jag skall absolut testa på detta. Skall du?

Isterband is not the shit alltså...då vet vi det!

Förresten, jag är lite arg på mig själv idag!
Igår när vi var och handlade, så skulle vi köpa korv till dagens lunch. Vi stod vid korvdisken och kollade lite på olika sorter, då jag plötsligt får syn på isterband. Jag har aldrig smakat isterband, igår visste jag knappt vad isterband var, jag har bara sett att någon någongång åt det med blomkålsmos. Jag blev lyrisk och kollade kolhydratmängden och sa till mannen min "Snälla, kan vi inte testa isterband? Det är mindre kolhydrater i det! Snälla snälla snälla!". Min omänskliga ivrighet straffar mig snabbt ibland, för vad sjutton läste jag för någon näringsvärdetabell när jag såg att det var mindre kolhydrater i isterband än i cabanossen?! Det kan man undra, för när jag läste närningsvärdetabellen på isterbandförpackningen idag så innehöll de i alla fall 9,5 gram kolhydrater/100 gram. Fail.

Det värsta är att vi köpte en stor förpackning på 900 gram. Det känns inte som att jag bara kan låta bli att äta av de nu när vi har köpt dem för att jag tvunget ville ha dem i dagens korvgryta. Lite frustrerande. Jag skall dock göra det bästa av det, jag skall blanda i bacon också i röran, så att man inte behöver ha i lika mycket korv, ursäkta isterband menar jag.


(Bildkälla: Ica.se)

Morgonen idag

God morgon alla solstrålar!

Idag dyker jag i alla fall inte upp strax före 5 på morgonen. Jag har dock varit vaken ett tag, gick upp vid 06.30 och gick ut och gick en promenad på cirka 40 minuter. Med Rix FM i öronen och varma kläder på kroppen var det riktigt skönt att inviga dagen med en promenad. Jag gillar känslan av att det fortfarande är halvmörkt när man påbörjar sin promenad, sedan är det mer eller mindre ljust när man kommer hem. Det känns så symboliskt, att promenaden får en att vakna till på morgonen.

Nu har jag precis ätit frukost och sitter i skrivande stund och sörplar i mig det sista kaffet.

Hur har din morgon varit?


Dagens Meny 100211

Dagens Meny (Torsdag 11/2)

Frukost: Äggröra & Ost/Skinkburgare
Lunch: Sparrissoppa med cheddarost
Provsmak: Provsmakade två tuggor av Findus nya grönsaksmix "Broccoli, hela tomater & mozarella" på City Gross (Den var god! Men hade dock hoppats på att den skulle innehålla lite mindre än 4 gram kolhydrater/100 gram)
Mellanmål: Räksallad, en skiva vitlökssalami, en bit brieost
Middag: Chevapcici med grönsaker i kryddig tomatsås (Recept kommer!) + en klick creme fraiche



Råkade slänga påsen till chevapcicin innan jag lade märket på minnet. Men de är köpta på Netto (jätte längesedan jag köpte dem dock), och innehåller 1 gram kolhydrater/100 gram.

Mätning av fettmängd i kroppen

Idag när vi var och handlade så stod där ett äldre par, som representerade Herbalife, utanför ICA. Med sig hade de ett bord, några lappar, en liten mackapär samt en skylt där det stod "Gratis fettmätning & uträkning av BMI".
Jag och min käraste for dit och bad att få mäta våra kroppars fettmängd.

Jag har alltid misstänkt att jag nog har lite för hög andel fett på kroppen även om mitt BMI ligger inom spannet för "normalviktig" (förvisso i den övre delen av spannet). Dock blev jag faktiskt lite chockad när deras mackapär sa att jag hade extremt hög fetthalt (haha, låter som jag pratar om en ost eller något liknande) för mitt kön och min ålder osv. Högst upp i tabellen stod det Mycket hög andel fett - 36% eller mer. Mitt värde var 37,4%!!!

När även min sambo, som är lång och smal och inte har så mycket underhudsfett, även han hade rätt så mycket för hög andel fett så blev jag dock lite skeptisk till deras mätinstrument.

Dock får jag lita på deras 37,4% fram till den dagen jag skall göra min häsloprofilsundersökning på mitt träningscenter. Så nu har jag verkligen att jobba med; förbränna fett, bygga muskler, förbränna fett, bygga muskler - få en hälsosam kropp!

Receptbomb!

Sååå, nu har jag nog bombat färdigt med recept för idag!
Hela åtta recept upplagda på en och samma dag, inte illa.
Alltid kul med tillskott i receptsamlingen, hoppas där är något som faller er i smaken!

Smoothie med smak av hallon & granatäpple

SMOOTHIE MED SMAK AV HALLON & GRANATÄPPLE

1 dl Kesella
1 dl Grädde
½ Granatäpple
Några stycken hallon (Smaka av hur mycket som blev lagom! Jag tog några stycken)

Mixa alla ingredienser med t.ex. en stavmixer.

Det kan vara lite klurigt att få ut innehållet ur ett granatäpple, men jag brydde mig inte så mycket om det flög i lite av det kärnorna/saften sitter fast i utan jag bara försökte få loss så mycket kärnor+saft som möjligt. Där blir alltså kärnor i smoothien, men det var gott tyckte jag. I botten samlades dock lite väl många, så dem lämnade jag.


Haha, det ser ut som en hel spann! Det är det inte.
Betyg: 4,5/7
God smak!



Kassler Provencale

Detta recept hittade jag HÄR. Om jag skall vara ärlig så har jag inte några extra mått på allt, då det inte fanns det i orginalreceptet så testade jag mig lite fram och minns därför lite dåligt. Men jag skall ge er ungefärliga mått och jag är alldeles säker på att det blir jätte bra om ni också testar er fram!

KASSLER PROVENCALE
(4 portioner)

400-600 gr Kassler
2 dl Vispgrädde
1-2 dl Ost
1 Vitlöksklyfta
1 Tomat
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kasslern i skivor och lägg ut den i en ungsfast form. Placera tomatskivor på kasslern.
Rör ihop grädden, osten och vitlöken, salta och peppra.
Häll röran över kasslern. Sätt in i ugnen och grädda i 15-20 minuter.


Jag serverade med kokt broccoli, nästa gång skall jag nog dock testa att servera med blomkålsris (vilket jag inte har smakat än).


Betyg: 5/7
Mycket enkelt att tillaga och en god vardagsrätt!

Clubkyckling-tallrik

CLUBKYCKLING-TALLRIK
Kyckling (T.ex. Kycklingfilé eller kycklinglår)
Bacon
Sallad
Tomat
Gurka
Rödlök
Creme fraiche
Majonäs
Curry
Salt
Peppar

Tillaga kycklingen i ugn (jag penslade mina kycklinglår med en blandning av; olja, soja, salt, peppar, allroundkrydda och knorr's kycklingkrydda, för att få lite smak på skinnet).
Förbered undertiden såsen som du gör genom att blanda hälften majonäs och hälften creme fraiche, sedan finhackar du önskad mängd rödlök och häller i. Smaksätt med curry och ev. lite salt och peppar. Låt stå i kylen tills servering.
När kycklingen nästan är färdig steker du upp bacon (vi hade bara ett halvt paket hemma, det räckte bra till två personer till denna rätten). Skär upp lite gurka, tomat och sallad.

Servera allt tillsammans på en tallrik!



Betyg: 6/7
Toppenrätt på många sätt och vis!

Enkel omelett

ENKEL OMELETT
(1 portion)

2-3 ägg
En skvätt grädde
Tomat
Gul lök
Ost
Oregano
Salt
Peppar
Smör att steka i

Rör ihop äggen och grädden.
Hacka lök och skiva tomat.
Häll upp och stek i en klick smör i en stekpanna.
Tillsätt löken ganska omgående, likaså tomaterna.
När omeletten börjar bli klar så lägger du även på ost & oregano.
Vik sedan omeletten på mitten om så önskas och låt steka en stund till så att alla ingredienser blir lagom uppvärmda.


Mycket enkel & god omelett faktiskt!
Inget revolutionerande precis, men lägger ändå in den i receptbanken här då man ibland kan behöva lite idéer när det står still i huvudet på en.


Betyg: 5/7

Vit sparrissoppa

VIT SPARRISSOPPA
(Ca. 4 portioner)

5 dl grädde
5 dl grönsaksbuljong (1 tärning + 5 dl vatten)
2 burkar vit sparris i spad (Ca. 200-250 gr med spad/per burk)
1 msk Vitvinsvinäger (Vitt vin om man hellre vill ha det)
Salt
Vitpeppar

Koka upp grädde, buljong och spadet från sparrisen. Skär sparrisen i korta bitar och koka upp i soppan. Mixa sedan soppan slät med t.ex. en stavmixer. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och vitpeppar.

Serveringsförslag: Jag äter gärna sparrissoppa med några skivor ost i! De smälter så gott i soppan och ger god smak. Har alltid haft ost i sparrissoppa ända sedan jag var ett litet barn.

BETYG: 5,5/7



LCHF-glass med smak av hallon & vanilj

Gjorde ju egen LCHF-glass här om dagen. Jag surfade runt på internet och såg lite olika förslag på recept, och tillslut gjorde jag någon blandning av ett grundrecept och vad jag själv önskade ha i.

LCHF-GLASS MED SMAK AV HALLON & VANILJ
5 dl Vispgrädde
4 Äggulor
½-1 Vaniljstång (Uppskuren & urskrapad)
1-2 dl Hallon

Hetta upp grädden i en kastrull på låg värme. Vispa i äggulorna en i taget. Tillsätt vaniljen och vispa till det början tjockna. Ta bort kastrullen från värmen och kyl.

Om du använder frusna hallon så värm dem i mikron.
Mosa sedan hallonen så att de blir som en sås.

När grädden+ägg+vanilj är nedkylt, häll i hallonen.
Ställ in i frysen och låt stelna.


Jag valde att ringla över hallonen i ränder, utan att röra ut det i smeten då jag ville ha vaniljglass med hallon i och inte glass med bara hallonsmak. Dock smakade min glass mest grädde, så nästa gång funderar jag på att röra runt hallonen jämt i smeten så att det smakar mer hallonglass och mindre grädde, alternativt ta i mer vanilj (tog en ½ vaniljstång denna gången). Testa er fram vad ni gillar bäst!

Min glass blev väldigt stenhård, vet inte om det berodde på att jag nog råkade missa att kyla ner den vid tillagningen och lät den åka in i frysen halvvarm. Eller så är det bara så att den blir så hård, någon som vet? Eller någon som har tips på hur man får den mer "luftig"? Alla tips är välkomna!



BETYG: 4,5/7
Det var absolut gott, men tror att det går att få den godare!


Taco á la LCHF

Den numera klassiska fredagsmysrätten i Sverige, Taco, går alldeles utmärkt att äta även om man äter lågkolhydratkost. Det är bara att utesluta brödet och äta det andra! Man kan även ha olika substitut för bröd, ett exempel finns nedan - dock lyckades jag inte helt med det.

TACO

Färsen:
Köttfärs
Tacokrydda (Bäst med egenkomponerad, men jag kör på färdig i påse, det innehåller dock en del kolisar)

Stek köttfärsen tills den är genomstekt, tillsätt kryddan och ev. lite vatten och låt steka ihop.

Taco"skal":
Ost

Jag läste någonstans (minns tyvärr inte var) ett tips på att man kunde göra ett "ost-tacoskal". Jag mindes inte riktigt hur man skulle göra heller, men jag gjorde ett försök när jag åt taco här om dagen. Jag misslyckades ganska rejält men det blev gott ändå. Jag tror tanken var att man skulle steka ost och sedan lägga den på ngt runt, t.ex. en burk och låta den stelna. För min del så visste jag inte hur mycket den skulle stekas och tappade hoppet om att den någonsin skulle kunna stelna och bli något bra, så jag bara slängde upp osten på tallriken och lät den ligga som en botten för resten av tillbehören - det funkade bra. Men får nog ge det ett nytt försök att få det till ett hårt skal en annan dag.

Exempel på tillbehör:
Sallad
Gurka
Tomat
Rödlök
Oliver
Creme fraiche
Riven ost
Tacosås (kan variera i kolhydratinnehåll, vi har Santa Marias som innehåller 5,5 gr/100 gr så jag tar bara en liten klick)


Det "misslyckade" ostskalet i botten


Andra portionen - utan ostskal!

BETYG: 6/7 Me like Taco!

Lax med smak av grekland

Detta recept fann jag på www.lchfrecept.com.

LAX MED SMAK AV GREKLAND
(2 portioner)

2 portionsbitar Lax
100 gram Fetaost
100 gram Creme fraiche
Oliver
Körsbärstomater (Går såklart bra med vanlig tomat också, det var det jag hade hemma)

Lägg laxen i en smörad ugnsfast form.
Mixa fetaost och creme fraiche till en slät creme. Bred ut krämen på laxbitarna.
Lägg på några oliver och körsbärstomater.

Tillagas i ugnen 175 grader i ca 20 minuter.


BETYG: Helt okej laxrecept! 4,5/7


Jag överträffade mig själv!

När jag gick till gymmet idag för att jogga på löpbandet var jag helt säker på att jag sprang 3 kilometer på 20 minuter och 6 sekunder sist. Eftersom att jag gjorde en ganska bra förbättring förra gången, så tänkte jag att det kanske bara var rimligt att förbättra sig lite denna gången. Därför satte jag som mål att jogga på 20 minuter blankt, det vill säga en förbättring på 6 sekunder. Dock upptäckte jag nu precis att jag inte alls sprang på 20 minuter och 6 sekunder sist utan det var visst 21 minuter och 6 sekunder.

Och nu till det häpnadsväckande...resultatet idag blev 3 kilometer på 18 minuter och 50 sekunder! Jag är jätte nöjd!

Det går verkligen att göra stora förbättringar snabbt när det gäller jogging. Jag är ett levande bevis på det! Jag har joggat 3 kilometer på löpbandet tre gånger nu inom loppet av cirka tre veckor. Jag har gått från att springa 3 kilometer på 21 minuter och 55 sekunder, till att klara av det på 18 minuter och 50 sekunder!

Jag påstår inte att det är enkelt. Även om man göra stora framsteg snabbt så innebär det inte en dans på rosor. Jag kämpar verkligen när jag är där på löpbandet. Efter cirka halva sträckan tycker en del av mig att det räcker, den delen försöker förhandla sig till att det räcker med 2 kilometer just idag, bara idag. Den förhandlingen pågår i cirka 0,5-1 kilometer.  Än så länge har den andra delen av mig lyckats vinna, den delen som är redo att kämpa och som får adrenalinet att sprida sig i kroppen. Det är när det står 0,9 kilometer kvar på löpbandet som min kämpar-del lyckas vinna kampen och den andra delen ger upp förhandlingen och går all in istället.

Idag så kom jag på en sak precis när jag hade spurtat den sista biten, jag tänkte; Jag klarar ju faktiskt det! Visst, jag är skittrött och svettig och dann, men jag klarar ju det.
Varför låta bli om man klarar det?
Den insikten kommer förmodligen innebära att den delen av mig som vill ge upp efter två kilometer aldrig kommer att vinna. För jag klarar faktiskt mer!

Viktlogg 100211

Nu skall jag erkänna en sak...
Jag smygvägde mig faktiskt i tisdags morse, bara för att jag var nyfiken på att se skillnaden innan spa:et med lite fusk, och sedan jämföra det med efter.
I tisdags när jag klev av vågen var jag väldigt nöjd då den då visade -0,7 kg. Idag känns det dock lite trist, då vågen jämför med i tisdags visade + 1,1 kg. 1,1 kg uppgång på två dagar, och +0,4 kg sedan förra torsdagen. Egentligen är det inte så farligt om man tänker på att det blev +0,4 sedan förra veckan med tanke på att jag har varit på spa och "fuskat" en del. Det som är en liten besvikelse är väll att gå från -0,7 (Bra resultat!) till en del hekto plus på två dagar och att jag nu nästan är tillbaka på ruta 1.
Men men, sånt är livet, vi får hoppas på ett riktigt bra resultat om en vecka nu.

Veckans vikt: 69 kg
Veckans resultat: +0,4 kg
Sammanlagd viktförändring: -0,3 kg

Nu är jag ännu mer peppad inför rundan på löpbandet om en dryg timme!!!

God natt..eller god morgon menar jag!

God morgon!
Nu kanske ni tycker att mina tidiga morgnar börjar bli lite väl tidiga. Jag är beredd att hålla med.
Det är så att jag hade tänkt vara på gymmet vid klockan 06.30 när de öppnar, så jag hade tänkt gå upp vid 05.30. Bara det att när klockan var 04.50 så gnällde hunden ute i vardagsrummet och hade fastnat med sin tass, så jag gick upp då för att kolla och hjälpa henne. Sen kändes det onödigt att gå och lägga sig igen för jag insåg att jag nog skulle vara dötrött när jag skulle upp på riktigt. Så jag stannade uppe helt enkelt och har nu vägt mig och kaffet står på bryggning. Därför tänkte jag nu hämta en kopp kaffe och sedan uppdatera viktloggen!

Utmattad!

Jag vet om att jag har många utlovade recept som hänger i luften just nu, och jag lovar att de kommer att komma. Men ikväll är jag så himla trött så jag tänker faktiskt gå och lägga mig nu. Har inte ens hunnit svara på era kommentarer, men imorgon i någon pluggpaus skall jag skriva kommentarer & slänga in massa recept.
Så vi hörs imorgon folks!

Dagens Meny 100210

Nu över till dagens meny idag. Frukost åt vi på spa:et och de hade en ljuvlig buffé med massor av saker som jag kunde äta. Det ledde dock till att jag nog åt lite onödigt mycket, men men det var ju trots allt hotellfrulle. Vid lunch blev det lite ändringar i matschemat jämfört med planerat, vi stannade nämligen och åt lunch på vägen hem då det var hög tid för lunch. Jag åt en low-carbburgare på Max Hamburgerrestaurang, den var absolut godkänd i smaken, men för en vrålhungrig mage så räckte den faktiskt inte särskilt långt. Det har resulterat i att jag varit hungrig och tjurig halva dagen och känt en ändlös hunger. Usch, inget kul alls. Jag har för övrigt även druckit light läsk idag faktiskt. Lightläsk innehåller ju inga på kolhydrater, så på det sättet är det ju okej, men jag är lite skeptisk till det här med sötningsmedel. Någon enstaka gång kan jag dock tänka mig att dricka lite light läsk, gillar Sprite Zero väldigt mycket faktiskt. Det var på Max som det blev en sådan, beställde vatten men fick en tom mugg med hittade inget ställe att fylla på med vatten, så då slog jag slag i saken och drack Sprite zero som jag övervägt flera gånger på sistone.
Men nåja, nu till dagens meny i alla fall.

Dagens Meny (Onsdag 10/2)
Frukost: En tallrik fil med lite blandade nötter & linfrö, äggröra, bacon, sill, lax, rökt korv, ost, tomat, gurka
Mellanmål: Blandade nötter (från gratis-skålen igen haha)
Lunch: Low-carbburgare + den lilla grönsalladen brevid + Sprite Zero, på MAX
Middag: Kassler provencale (..som sagt Recept kommer!) med kokt broccoli, oliver & soltorkade tomater
Mellanmål: Ett kokt ägg, en klick majonäs, två skivor mozzarellaost


Dagens Meny 100209

Nu kommer, den lite speciella, dagens meny från gårdagen på spa. Jag är nöjd med mitt matintag och mina val, även om inte allt jag stoppade i mig rimmar med lchf. Jag hade ju som sagt bestämt i förväg att jag skulle få lov att göra undantag om jag kände för det, så länge jag använde mitt sunda förnuft och inte överdrev.

Förrätten innehöll även en bit skånsk smörgåstårta, tog en mustugga och hoppade sedan över den. Huvudrätten åt jag allt av, jag antar att den dära rotfruksterrinin innehöll potatis och såklart även andra rotfrukter - inte toppen, men det kändes ändå okej. Inga superstora mängder ändå. Efterrätten åt jag, men hoppade över den tjocka kanten då jag redan var nöjd när den återstod.

DAGENS MENY (Tisdag 9/2)

Frukost: Lös kokta ägg & skinkröra(Testade att riva i lite gurka i skinkröran och tog i lite svartpeppar, rekommenderas!)

Lunch: Sparrissoppa (Recept kommer!) med cheddarost

Mellanmål: Smoothie med smak av hallon & granatäppel (Recept kommer!) (Ville ju också ha något gott under bilfärden när pojkvännen min åt choklad hihi)

Mellanmål: Blandade nötter (Det stod stora skålar med nötter, torkad frukt och färsk frukt på spa:et som de bjöd på! Toppen)

Middag: Trerätters - Förrätt: Kryddbakad lax med morotsband. Huvudrätt: Ankbröst med rotfruktsterrin, kryddig pumpakompott och rödvinssky. Efterrätt: Bärtarte med apelsin sabayonne.

+ 1 glas torrt vitt vin & knappt ett glas rött vin.

 


 


Kort update från Ystad Saltsjöbad

Hej kära läsare! Tittar in och säger hej via mobilen. Vi har det toppen här på spa:et och det känns bra med valen jag gjort vad gäller maten, även om det inte är mat en lchf:ar skulle sätta i sig för jämnan. Jag uppdaterar dagens meny imorgon när jag kommer hem och har tillgång till dator och kan ladda upp bilder. Skall även svara på era kommentarer imorgon såklart. Har fått fler kommentarer senaste dagarna, vilket jag verkligen tycker är jätte roligt! Som jag skrev i något av mina första inlägg så vill jag ju i första hand att min blogg skall kunna fungera som ett forum och dialog, inte bara en monolog! Nu skall jag sova, imorgon väntar solning (just det, jag solade aldrig igår), simning, hotellfrukost, bastu och bad! Hörs imorgon, god natt!

Slå på tv4!

TIPS
Det verkar handla om kosthållning & träning på tv4's "Efter tio" nu!
Bland annat LCHF tas upp.

Träning med undantag

Denna vecka kommer jag eventuellt att avvika lite från mitt träningsschema. Tanken är ju att jag skall träna två gånger denna veckan, och jag har redan tränat en gång igår. På spa:et finns där dock möjlighet att träna t.ex. olika former av yoga, chi gong, vattengympa, dans osv. osv. Vi kommer förmodligen att gå på ett yogapass och ett vattengympapass. Jag kommer dock ändå att ta en runda på löpbandet på torsdag som planerat.

Det innebär alltså att jag förmodligen kommer att träna fyra gånger denna veckan, varav två pass kommer att vara på spa. Detta är ett undantag bara för att jag vill ha friheten att göra det vi vill när vi är på spa:et!


Hör och häpna...Morgonstund har guld i mund

God morgon!

Nu skall ni få höra...
Jag har plötsligt börjat gilla att gå upp tidigt på morgnarna även när jag inte måste så att säga.
Det är inte dirket så att jag tycker om att plåga mig själv upp ur sängen när ögonen bara vill stänga sig igen och kroppen inte vill röra sig en milimeter. MEN jag gör det ändå för att jag gillar att vara uppe tidigt, när jag väl är uppe så att säga. Det bästa är att komma upp redan runt klockan 6 som jag gjorde igår. Då stack jag dessutom iväg och tränade det första jag gjorde, och åt frukost först när jag kom hem igen. Helt underbart!

Det där med dygnsrythm kan nog vara min grej ändå!
Jag kan om jag vill.
Och gud vad jag vill!

Fel på blogg.se?!

Är det bara min blogg som bråkar jätte mycket?
Error
hela tiden, så jag uppdaterar mer imorgon.
Godnatt!

Dagens Meny 100208

DAGENS MENY (Måndag 8/2)

Frukost: Omelett med tomat, lök, cheddar (kan lägga upp ett recept!)

Lunch: Clubkyckling-tallrik (Recept kommer!)

Mellanmål: En köttbulle och tre skivor rökt korv (Var hemma hos mamma på fika)

Middag: Kassler provencale med kokt broccoli (Recept kommer!)

 


Att kunna vara mittemellan

Jag sa ju att jag skulle berätta hur jag hade tänkt angående mat och hur jag skall äta när jag är på spa:et. Sanningen är att jag har tänkt fram och tillbaka från ena ytterligheten till den andra.
Det är två huvudmåltider som jag kommer att äta på spa:et; morgondagens middag och onsdagens frukost.
Men som sagt, jag har tänkt både det ena och det andra. Allt från att anpassa så gott det bara går och undvika kolhydrater i högsta möjliga mån, till att släppa på tyglarna helt och äta precis hur jag vill och till och med passa på att ta med en fet godispåse. Därimellan finns det så klart många alternativ.

Det jag har kommit fram till är att det där beteendet att "passa på" (t.ex. ta med en stor godispåse) härstammar för mycket från mitt gamla allt-eller-inget-tänk, därför är det inte något alternativ. Godiset i sig hade förvisso inte varit hela världen att få i sig, utan det handlar om att jag vill undvika mitt allt-eller-inget-tänk för att på så sätt kunna arbeta bort det mer och mer.

Den andra ytterligheten, d.v.s. undvika kolhydrater till varje pris känns dock inte helt nödvändigt.
Denna lilla trip som jag och min pojkvän skall göra skall innebära avslappning, njutning och frihet - som ett avbrott från vardagen med dess alla måsten. Jag måste inte äta massa onyttigheter för att uppnå det, däremot vill jag kunna släppa på "reglerna" lite för att känslans skull, för att slippa känna tvång.

Jag är nämligen ganska säker på att om jag bara tar med mig mitt sunda förnuft så kommer det gå helt okej utan strikta regler och tvång.

Så min plan är alltså följande:
Att släppa på tyglarna lite, och äta det jag känner för - inom rimliga gränser och i lagom mängder. T.ex. kan jag välja en rätt som känns relativt bra och inte äta så mycket kolhydratkällan. Efterrätt kommer såklart att finnas med på trerättersmenyn, och en sådan kommer jag äta - men bara lite grann. Lite vin till maten eller champagne på rummet kommer jag inte att förbjuda och en ruta mörk choklad till det är helt okej.

Jag säger inte att det är exakt såhär jag kommer äta, men exemplet ger en bra bild av ungefär hur jag tänker.
Detta känns som en bra övning, för det är ju precis såhär jag behöver kunna leva i framtiden, jag måste kunna leva ett nyttigt liv och kunna kombinera det med undantag med hjälp av mitt sunda förnuft.

Det kommer bli en underbar spa-upplevelse och jag längtar!

DOH!

Jag har inte pluggat, men jag tänker gå och sola ändå.
Så mycket motivation gav den moroten.
Jag känner mig som ett hopplöst fall.

Mini-spa, plugg, solning...

Nu har hunden vår varit på mini-spa inne i vårt badrum. Det ingick både schamponering, balsamering (riktigt ord?), mjukgörande spray, föning & en lätt frisering!
Snart är det min tur att fara iväg på spa, bara ett dygn kvar nu. Men innan dess står det pluggning på schemat! Måste måste måste.

Funderar även på att ta en sväng inom solariet idag, det hade varit skönt.
Jag har bestämt att om jag är duktig och pluggar i någon timme först, så får jag gå och sola sen som belöning.
Kan det fungera som motivation för att plugga tro? Hoppas det!


Undra om detta fortfarande är giltigt...
Det är ett gammalt presentkort som jag fick av nationen när jag började plugga, det vill säga för cirka 2½ år sedan! Tror det är laddat med 50 kronor, så det vore ju perfekt.

Veckomeny v.6

VECKOMENY v.6

 

MÅNDAG

Frukost: Omelett med tomat, lök, cheddar

Lunch: Clubkyckling-tallrik

Middag: Kassler provencale med kokt broccoli

 

TISDAG

Frukost: Lös kokta ägg & skinkröra

Lunch: Sparrissoppa

Middag: SPA!

 

ONSDAG
Frukost: SPA!

Lunch: Kassler provencale med broccoli

Middag: Lax, ungsgrönsaker & hollandaise

 

TORSDAG
Frukost: Äggröra med ost/skinkburgare

Lunch: Sparrissoppa

Middag: Cevapchichi & grönsaker i tomatsås

 

FREDAG

Frukost: Avokado, ägg och skagenröra

Lunch: Korvgryta & Sallad

Middag: Pyttipanna

 

LÖRDAG

Frukost: Mandelbröd med pålägg

Lunch: Pyttipanna

Middag: Köttbit (Kotlett?) med coleslaw

 

SÖNDAG

Frukost: Stekt ägg & bacon

Lunch: Köttbit (Kotlett?) med coleslaw

Middag: Hamburgare


Dagens Meny 100207

Ligger nerbäddad i sängen och är trött och redo för att sova. Jag uppdaterar från mobilen så det får bli en enkel dagens meny utan bilder. Jag uppdaterar inlägget med bilder imorgon, lovar!

DAGENS MENY (söndag 7/2)
Frukost: Makrill i tomatsås, majonäs, mozzarellaost
Lunch: Matlåda - Blomkålsmos, falukorv med ost och tomat på
Mellanmål: Ost/skink/majonäs-rullar
Middag: Taco à la lchf ("recept" kommer!)
Kvällssnack: Lchf-glass (recept kommer!)

Vi hörs imorgon efter min morgonträning! Godnatt

---
Uppdaterat: Såg att inlägget blev lite kaos när jag uppdaterade via mobilen, så jag har fixat det lite nu! Och här kommer bilderna också.


Ber om ursäkt för dålig bildkvalitet, kamerabatteriet var urladdat så jag fick fotografera med mobilen.

Två avslöjanden...

Jag har precis satt mig här vid datorn för att finna inspiration och skriva ihop nästa veckas meny. Ja, det är ju faktiskt söndag idag så det är dags, hemskt rent vad veckorna bara flyger förbi.
Jag har kommit fram till att även mina inlägg här förökas ganska snabbt, vilket gör att veckomenyn snabbt försvinner ur spalten i sidan. För mig blir det lite jobbigt att behöva leta igenom bloggen varje gång jag skall kolla vad jag skall äta för dagen. Därför tänkte jag göra en egen kategori till veckomenyerna. Då är det även enkelt för er läsare att hitta mina veckomenyer. Ett exempel på en vecka med LC kan ju alltid vara bra för lowcarb-nybörjare, och även för den som är gammal i gemet kan det ibland behövas lite inspiration och tips från andra. Så jag ser en win-win-situation (för mig och er läsare alltså) i det här med att skapa en kategori vid namn "Veckomenyer".

Veckans veckomeny kommer se lite speciell ut. Det beror på att jag skall åka iväg på spa tisdag och onsdag! Jag fick det i julklapp av mina underbara pojkvän; Två dagar på spa, med övernattning, trerätters, frukost & massage. Det skall bli helt underbart. Dock kommer vi som sagt att äta där, det innebär att jag inte kommer att kunna planera in alla måltider för tisdag och onsdag i förväg. Jag återkommer i ett annat inlägg vad gäller mina tankegångar gällande maten de dagarna jag är på spa.


HÄR kommer jag att befinna mig tisdag-onsdag!


Bildkälla: http://cityguide.se/ystad/boende

Vaniljstång & Impuls i en enda stor röra...

Helluuu!

Nu är mitt humör betydligt bättre än imorse och jag har drabbats av ett plötsligt infall. Helt sonika fick jag för mig att jag skulle testa att göra LCHF-glass - sagt och gjort! Den är snart redo för att inta frysen, sen blir det förmodligen provsmak ikväll.

Så jag har nu för första gången i mitt liv gjort lchf-glass och även för första gången handskats med en vaniljstång.
Vaniljstång är ett märkligt ting!
Man skulle kunna tro att den skulle lukta gott, men icke sa nicke, den har en ganska frän doft. Ingen trevlig doft alls faktiskt.

Jag inser att man (nog) skall skära upp stången och få ut innehållet, så det är precis det jag har gjort. Hur man skall göra det har jag ingen aning om, men jag gjorde bara lite. Om man skall bli svart, kladdig och lukta äckligt om fingrarna så har jag förmodligen gjort rätt!

Nu skall jag fixa det sista med glassen innan den skall utsättas för minusgrader utan dess like.

Recept & recension av glassen kommer såklart att komma!



Kokostoppar

Efterrätts/kak-recept på gång!
När jag gjorde detta receptet så skedde det ganska impulsivt och snabbt mitt i allt när jag kollade på en film på tv. Det resulterade i att jag inte riktigt hade allt hemma och dessutom gjorde en liten tabbe....

KOKOSTOPPAR Á LA LCHF
200 g kokosflingor
2 st äggulor
75 g smält smör
En skvätt grädde

Sätt ugnen på 200°. Smält smöret. Blanda ingredienserna, låt sedan röran stå en stund.
Forma till bollar och lägg på en plåt med papper på eller en ungssäkerform.
Grädda i ugnen ca 10-15 minuter eller tills de fått lite färg.



Receptet hittade jag HÄR och hon hade även i lite vaniljessens vilket jag inte hade hemma. Tabben jag gjorde var att jag råkade kasta i ägg med både gula & vita i all hast. Det blev dock gott ändå! Men det kanske blir ännu bättre med bara gulan, vad vet jag.

De blir såklart inte lika söta som vanliga kokostoppar, och jag tyckte även att de blev torrare. Men absolut goda ändå! Jag skall testa med lite vanilj i någon gång i framtiden, och kanske även se om de går att få lite krämigare på något sätt. Återkommer om jag lyckas!


BETYG: 4,5

Moussaka

Här kommer ett gudomligt gott recept!
Jag läste receptet i en metrotidning första gången, nu kan man finna receptet på Metros hemsida.
De förändringar jag har gjort är att jag ändrat om lite i ostsåsen och jag använder blandfärs istället för kycklingfärs, som de rekommenderar i orginalreceptet.

MOUSSAKA
(4 portioner)

1,5 Aubergine
400 gr Köttfärs
2 Gula lökar
1 Vitlöksklyfta
400 gr Krossade tomater
2 msk Tomatpuré
100 gr Rivenost
Smör att steka i
Oregano
Salt
Peppar

Ostsås:
2 dl Vispgrädde
1 Ägg
50 gr Riven ost
Salt
Peppar


  1. Sätt ugnen på 200°C.
    Skär auberginen i cm-tjocka skivor. Salta skivorna och låt ligga ca 10 minuter.
    Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Fräs lök och vitlök i smör på medelhög värme. Tillsätt färs och stek under omrörning tills färsen är genom­stekt. Tillsätt krossade tomater, puré, salt och peppar. Sänk till medellåg värme och låt småkoka 5-10 minuter. Tillsätt oregano mot slutet. Smaka av.

  3. Torka av saltet från auberginen och stek auberginen i lite olja tills de har fått lite fin färg.

  4. Ostsås: Värm upp grädden i en kastrull och låt den koka upp. Ta av från plattan. Vispa ner ägg, ost, salt och peppar.

  5. Lägg i en ugnssäker form först lite köttfärsröra, sedan aubergine och häll på lite ostsås. Upprepa med färs, sås och aubergine överst. Toppa med resterande ost. Grädda mitt i ugn 30-45 minuter till fin yta.
Låt gärna stå en några minuter efter att du har tagit ut den ur ugnen. Jag tycker den blir godare när den har fått "vila" en stund.



BETYG: 6,5/7
Riktigt gott!
Hade kunnat äta hur mycket som helst av det (farligt)!


#%¤"4"#£$@

ATTANS DUMMA JÄKLA BANANER!
Netto öppnar inte alls om 10 minuter som jag trott.
De öppnar klockan 10 på söndagar.
Det blir nog någon annan frukost nu, innan jag blir lika stendöd som snögubben i kläder.

Vilken morgon!

Äggen var tydligen slut i kylen här hemma och jag skulle ju äta mandelbröd till frukost. Det är fortfarande cirka 40 minuter till Netto öppnar och min mage skriker efter mat!

Dessutom har jag fortfarande kvar känslan av hugg i hjärtat, sedan jag inledde morgonen med att tro att jag hade hittat en död man.



So not funny!
Det är alltså inte en människa, utan det är kläder som på något sätt är stoppade med snö.
Jag vet inte vad andra tycker och jag vet inte om det kanske skulle kunna vara roligt i något sammanhang.
Men en sak är säker, det var inte roligt klockan 7 imorse när det fortfarande var halvmörkt ute och jag kom gående ensam.

Dagens Meny 100206

DAGENS MENY (Lördag 6/2)

Frukost: Ägg&Baconröra, en klick creme fraiche och gurka

Lunch: Matlåda - Moussaka med kokt broccoli

Middag: Lax med smak av grekland (Recept kommer!) och en sallad med avocado

Kvällsnack: Helt för många jordnötter, verkligen för många.

Kvällssnack 2: En kokostopp (Som sagt..recept kommer!)


Jag kan utan problem konstatera att detta måste vara den största utsvävningen under dessa veckorna!
Men men, imorgon är en ny dag..och den skall inte innehålla jordnötter om man säger så.






Alkohol

Ikväll skall jag på fest, för min del blir det dock ingen utgång och ingen dricka. Skall dit några timmar och umgås och melodifestival har utlovats. Detta med fest påminde mig dock om att jag skulle ta upp ämnet alkohol.

Jag tror att de flesta kan instämma i att alkohol rimmar dåligt med hälsa och viktnedgång. Vad gäller alkoholhaltiga dryker och lowcarb så finns det så klart olika drycker som är olika bra, beroende på socker/kolhydrat innehållet. Vilket jag återkommer till strax.

Jag personligen avstår inte helt från alkohol nu för att jag vill leva ett hälsosammare liv. Däremot undviker jag att dricka för ofta, för mycket och för söta drycker. De gånger jag dricker kommer jag förmodligen framför allt dricka något glas torrt vitt vin, då det innehåller relativt lite kolhydrater om man jämför med t.ex. öl och cider.

HÄR hittar ni mer information om alkohol och low carb. Där finns bland annat bra diagram där man kan se vad olika drycker har för sockermängd per deciliter, samt gram socker per alkoholmängd.

För mig är det viktigt att viktnedgång och en hälsosammare livsstil inte reducerar för mycket av det man tycker om. Om jag skulle ta bort allt onyttigt helt och hållet och bli allt för kolhydratskrämd och extrem, då tror jag att jag skulle tappa motivationen och i slutändan vilket skulle få motsatt effekt. För mig handlar det inte om någon tillfällig diet för att gå ner i vikt, det handlar om att förbättra mina vanor och skapa en livsstil som är hälsosam och realistisk på samma gång.

Att ta ett glas vin med några vänner eller gå ut och dansa är en av de saker som jag vill ha kvar i mitt liv, därför väljer jag att behålla det, men väljer istället bort annat som inte är lika viktigt för mig.

Hur gör du med alkohol vid viktminskning?





Ost/Skinkburgare

Igår åt jag ju ost/skinkburgare till frukost och jag tänkte nu berätta hur man gör dessa.
Inspirationen kommer från Sanna som brukar göra sådana, jag bara la till lite extra ingredienser.
För övrigt är ostskinkburgare det bästa namn jag kommit över, om ni har förslag på bättre benämning så är det välkommet.

OST/SKINKBURGARE
(1 styck)

2 skivor Skinka
Några Ostskivor
Lite lite passerade tomater
Oregano

Ta en skiva skinka, lägg på några ostskivor. Bre på lite passerade tomater på den andra skivan skinka, och strö på lite oregano. Lägg ihop de två skinkskivorna och stek i stekpannan någon minut på båda sidorna.

Blir toppen gott! Påminner lite om varma mackor, fast utan bröd då.
Jag serverade 2 såna här ost/skinkburgare med äggröra, bra frukost!
Går också att ha som mellanmål t.ex.


BETYG: 5/7

Champinjonsoppa

Detta recept hittade jag hos Linda, som tyvärr verkar ha en bloggpaus just nu.
Den enda ändringen jag gjorde var att jag använde buljongtärning istället för den lantbuljong som Linda använde.
Sen gjorde jag lite tabbar också, men det var inte medvetet, glömde t.ex. koka upp efter att jag hade hällt i grädden. Jag fuskade faktiskt också och tog frusna skivade champinjoner, bara för att jag hittade det billigt på Netto denna veckan. Det blev dock gott trots mina små misstag och fusk, men nedan ser ni hur man skall göra egentligen...

CHAMPINJONSOPPA
Ca. 500 gr färska Champinjoner
1 Gul lök
1 Buljongtärning (jag använde köttbuljong)
5 dl Vatten
2 dl Grädde
Smör att steka i
Salt
Peppar

Skala och hacka löken och stek i smör i en stekpanna.
Hacka champinjonerna och stek med löken till de fått lite yta.
Tillsätt buljongtärningen och vattnet, låt koka i cirka 15 minuter.
Mixa med stavmixern till den konstistens du vill ha.
Häll i grädden och låt soppan koka upp.
Servera!


Jag serverade med en klick keso i, det smakade bra!


Den är godare än den ser ut!
Lindas bild ser soppan dessutom mycket godare ut.

BETYG: 4,5/7

Pluggtips

God morgon, eller vi skulle kunna säga god förmiddag!

Har faktiskt varit vaken sedan strax efter klockan 7, gick upp tidigt för att plugga.
Kan ni gissa hur mycket jag har hunnit plugga?
Ingenting! För min motivation är nere på noll. Jag vet om att det börjar bli väldigt bråttom med det paper jag skall skriva, ändå kan jag inte förmå mig att ens läsa lite. Hopplöst!

Någon som har något bra tips för att få upp motivationen för plugg?
Eller något annat tips som gör att man pluggar i alla fall?

Dagens Meny 100205

Min nya mobil har tagit dagens alla krafter, därav min frånvaro. Skämt och sido men jag är trött och en Dagens Meny är vad jag har kvar att erbjuda idag.

Vissa förändringar jämfört med veckomenyn, då där lite oplanerat blev matlådor av gårdagens soppa. Har man matlådor är det ju onödigt att ställa sig och laga ny mat.

DAGENS MENY (Fredag 5/2)

Frukost: Ost-/Skinkburgare (Recept kommer!) & Äggröra
Lunch: Champinjonsoppa med keso
Mellanmål: Ett kokt ägg med en klick majonäs, en mini-babybell
Middag: Moussaka (Recept kommer!) och sallad med fetaost
Kvällssnack: En kokostopp (Recept kommer!)




FREDAGSMYS!


Jag bara måste...

Idag fick jag helt plötslig för mig att gå till en telenorbutik för att se om jag kunde förlänga mitt abonnemang som skulle gå ut nu i vår. För att göra en lång historia kort så slutade det hela med att jag fick förlängt/bytt abonnemang och på köpet fick jag en iPhone! Så halva dagen har jag ägnat åt att utforska min nya mobil. Och nu ligger jag här hemma i sängen och var bara tvungen att testa att blogga med mobilen, trots att datorn är inom räckhåll. Längre och mer innehållsrika inlägg kommer lite senare. (när jag har lekt klart här haha)

Att bli hungrig sent på kvällen

Igår kväll, precis innan läggdags, efter att jag hade skrivit "Dagens Meny" så tillkom det en sak till dagens matintag. Precis innan jag skulle lägga mig var jag extremt hungrig, magen skrek efter mat. Alltid när jag blir hungrig när det snart är dags att sova, så brottas jag med problemet: skall jag äta något eller är det onödigt?
För det mesta brukar jag försöka låta bli att äta allt för sent på kvällen. Men när man är så hungrig så att det gör ont i magen och man inte kan tänka på annat än mat, då tycker jag det är bättre att ta något litet att äta så att man kan sova i lugn och ro sen. (Nu skall jag uppdatera gårdagens "Dagens Meny"

Hur brukar du göra om du blir hungrig sent på kvällen?
Äta eller inte äta?

Italiensk pizza-omelett

Här kommer ett recept som jag har filurat ihop helt på egen hand, och känner mig nästan lite stolt över min fyndighet. (Jag påstår inte att någon annan inte har hunnit före med idén, för det vet jag inte)

ITALIENSK PIZZA-OMELETT
(2-3 portioner)

4-6 ägg
½-1 dl Vispgrädde
1½-2 dl Passerade/krossade tomater
1 Gul lök
1 Vitlöksklyfta/Vitlökspulver
100-150 gr Mozzarellaost
100 gr Lufttorkad skinka
Tomat
Grön pesto
Smör
Salt
Peppar
Oregano

Hacka den gula löken.
Slå i de passerade tomaterna i en kastrull och låt koka upp tillsammans med löken, vitlöken och en klick smör, smaka av med oregano, salt & peppar.

Vispa ihop äggen och vispgrädden, tillsätt lite salt och peppar. Värm upp lite smör i en stekpanna och häll över äggen och stek upp till en omelett.

Skiva mozzarella osten och tomaten.

När omeletten nästan är klar, bred på tomatsåsen, lägg på den lufttorkade skinkan, mozzarellaosten och tomaten. Låt värmas lite lagom mycket på omeletten när den fortfarande steks i stekpannan. Klicka på lite grön pesto om så önskas (Rekommenderas!)






Betyg: 5,5/7

Dagens Meny 100204

Frukosten idag avvek lite från den planerade veckomenyn. Det berodde på att jag hade glömt köpa hem skinka till skinkröran som jag skulle haft i avokadon egentligen. Istället blev det tonfiskröra i avokadon, och det vart ju bra för då blev där rester som jag kunde äta som mellanmål innan träningen.


DAGENS MENY (Torsdag 4/2)

Frukost: Avokado med tonfiskröra, kokt ägg

Lunch: Champinjonsoppa (Recept kommer!) med keso

Mellanmål: Resten av tonfiskröran som jag hade rört ihop på morgonen

Middag: Falukorv och Blomkålsmos + körsbärstomater

Kvällsmellanmål: En bit mozzarella ost, en körsbärstomat

 

(Uppdaterad!)

 

 

 

 


Framsteg på löpbandet!

Förresten så blev jag dessvärre ensam på den första "bloggjoggen" idag. Det hindrade dock inte mig från att ta en tur på löpbandet! Jag joggade 3 km precis som sist MEN, jag lyckades göra det snabbare än sist. Tiden i sig kanske inte är någon tid att skryta med, men eftersom att jag har bestämt mig för att bara jämföra mig med mig själv, så är varje förbättrad tid en bra tid. Idag tog det 21 minuter och 6 sekunder, det vill säga en förbättring på 49 sekunder.

Även denna gången var jag halvt döende precis efter, men gud vad skön känsla jag hade i kroppen på vägen hem!

Viktlogg 100204

Idag sade vågen +- 0.
Det hade såklart varit roligare om den stod på minus något hekto eller så, men jag känner mig faktiskt inte särskilt nedtryckt. Min mage mår toppen av Low carb, jag tycker det är kul att filura på och planera mat och grejor, jag är igång med träningen - jag mår bra! Så att vågen stod på +- 0 idag, det är faktiskt inte hela världen.

Om jag skall vara ärlig så känns det faktiskt dessutom som att jag har tappat 2-3 kilo sedan jag drog igång, trots att det bara är 0,7 kg som har försvunnit. Hur härligt är inte det? Jag vet inte om det är för att kroppen min inte är lika uppblåst när jag äter low carb, eller om det bara är en inbillning för att jag känner mig nyttig eller om det faktiskt är så att jag har blivit av med fler centimeter än vad som visar sig på vågen så att säga. Jag har ju faktiskt inte tagit några mått, så jag vet inte.

Jag funderar faktiskt på att mäta midjemått, lårmått och armmått och jämföra t.ex. en gång i månaden. För att det skall ske måste jag dock först skaffa ett bra måttband. Just nu äger jag bara ett sånt stelt som inte går att mäta runt något med, om ni förstår vad jag menar för något?

Nåja, denna viktlogg blev visst lite förlängd.


Veckans vikt: 68,6 kg
Veckans resultat: +-0,0 kg
Sammanlagd viktförändring: -0,7 kg

Veckans resultat känns som sagt inte som någon katastrof, inte alls. Men visst kan jag bättre? Ja, visst sjutton kan jag det!!! Kämpa kämpa kämpa!


Dagens Meny 100203

DAGENS MENY (Onsdag 3/2)

Frukost: Lite rester; Stekfläsk, lök/senapssås med äggröra + en liten liten ostskiva

Lunch: Ost- & Kasslersallad

Mellanmål: En mini-babybell, två körsbärstomater, en smakbit av mozzarellaosten

Middag: Italiensk pizza-omelett (Recept kommer!)

Kvälssnack: En bit gurka





Dagens tips: Spänn magmusklerna!

Någon gång, någonstans så hörde jag en sak som har satt i huvudet på mig.
Jag minns tyvärr inte vem som sa det, men det var i ett sammanhang med en människa och personens personliga tränare eller liknande.

Personliga tränaren: Vet du när man skall spänna magen?
Den andra: Nej, när?
Personliga tränaren: Alltid!

Det brukar jag försöka tänka på så ofta som möjligt.
Framför allt när jag tränar, promenerar eller t.ex. bär en tung väska.
Det är ju nämligen så att magmuskulaturen avlastar ryggen och spända magmuskler ger en ökad stabilitet för ryggen. Dessutom får ju magmusklerna extra träning om man spänner dem regelbundet. Jag tycker dessutom att det är mycket enklare att kontrollera sin hållning om man spänner magmusklerna. Jag personlingen, har alltid haft svårt för att känna om jag t.ex. sitter rätt, om jag har rak rygg när jag gör vissa övningar och liknande. Varför vet jag inte, men jag tror att det har och göra med att jag har en svag skolios. Vilket som så tycker jag det är mycket lättare att kontrollera och upprätthålla en bra hållning när jag spänner magmusklerna. Det gäller framför allt när jag bär tungt.

Så dagens tips är:
Testa att medvetet spänna magmusklerna när du går, står, springer, tränar, sitter, bär tungt..ja för det mesta helt enkelt! Tro mig, du kommer att känna skillnad på ett eller annat sätt.

Trötter

Idag är en tröttdag och imorgon är det en vägdag.

Jag är så otroligt trött idag, jag skulle helst vilja gå och lägga mig nu. Det känns dock som att det är lite för tidigt, risken finns att jag vaknar lagom till vanlig sovtid och är pigg då om jag skulle lägga mig redan. Så jag får helt enkelt hålla mig vaken någon timme till och hoppas på att jag inte hinner bli pigg på kuppen. Om jag lyckas med det kan jag ju faktiskt lägga mig tidigt och komma upp tidigt imorgon och vara effektiv. Projekt-bra-dygnsrythm here I come!

Vägningen imorgon ser jag fram emot. Har ingen aning om hur det kommer gå, men jag tycker alltid det är spännande!

Hur brukar dina känslor vara inför vägning? Spänning? Glädje? Nervositet? Ångest? Blandat? Olika från gång till gång?

Dagens Meny 100202

DAGENS MENY (Tisdag 2/2)

Frukost: Rökt lax, Crème fraichen ”Senap, schalottenlök och vitt vin" + stenbitsrom (blandningen blev sådär), kokt ägg & körsbärstomater

Lunch: Ost- & Kasslersallad & en klick majonäs (Recept kommer!)

Middag: Kebabsallad (på en pizzeria i stan)

 


Frukosten kändes ganska rejäl & smålyxig!

Löparjacka och läsning i ett (ett billigt ett!)

Idag föll jag för reklamen i min egen blogg, lite komiskt!
iForm hade en reklamruta på min blogg där de gjorde reklam för att man kunde beställa 2 nummer av deras tidning för 49,90 kr + 39,50 kr porto, och då få en löparjacka från Craft på köpet.

Det råkar vara så passande att jag just nu håller på att rusta med nya träningskläder och har planerat att köpa ett par löpartights och en löparjacka. Så ärligt talat, varför inte då passa på?

Man går dock in i en tillsvidareprenumenation och förbinder sig att köpa minst ett nummer av tidningen till ordinariepris (vilket jag tror var typ 52 kr), men sedan kan man säga upp prenumenationen igen. Så summan av kardemumman blir, för drygt 140 kronor får man 3 nummer av iForm och en löparjacka från Craft!

För mig som behöver en löparjacka och ändå hade tänkt köpa det, så är detta ett kanon erbjudande.
Jag vet om att Craft gör grejor som håller hög kvalitet och risken är inte helt liten att jag hade köpt en löparjacka just från dem vilket som. Så varför då gå och betala kanske 400-800 kr för en löparjacka i butik, när man kan få detta erbjudandet?

Jag valde den lila jackan! Längtar till den + inspirerande läsning dyker upp i brevlådan!


Stekt fläsk med lök/senapssås

STEKT FLÄSK MED LÖK/SENAPSSÅS
(2-3 portioner)

Fläsk, t.ex. rökt sidfläsk
1 stor Gul Lök
2-3 dl Vispgrädde
½-2 tsk Dijonsenap
Salt
Peppar
Soja

Stek upp önskad mängd fläsk.
Gör under tiden i ordning såsen.
Skiva löken, och bryn i en rejäl klick smör i en kastrull. Droppa över lite soja. Häll sedan över grädden, låt koka upp. Smaksätt med salt, peppar och dijonsenap!
Går utmärkt att äta bara, men går även att servera med t.ex. en sallad eller ägg.

Lättlagad & god mat!
Betyg: 5/7

Hej å hå, kämpa på!!!

God kväll kära läsare!

Idag har jag trotsatt det skånska yrvädret rejält!
Trots snö, kraftig vind och lite för tunna kläder så blev det promenad hem från stan idag.
Det resulterade dock i att jag totalt hade bytt stil när jag kom hem. När jag ställde mig framför spegeln såg jag Fjortis-möter-EMO; Tre ihopklumpade ögonfransar på varje öga och rent svart under ögonen.

Men jag måste säga att det på något märkligt sätt ändå kändes väldigt bra att pulsera genom snön och kämpa mig fram i motvind när bussen full med människor körde förbi mig. Känslan av att kämpa ger mig adrenalin har jag kommit på. Såklart är även känslan av att "vara duktig" upplyftande! (Nu blev jag träningssugen! Måste vänta till torsdag, måste vänta till torsdag. Laddar med energi!)


Bildkälla

Dagens Meny 100201

Blogg.se började plötsligt bråka med mig igårkväll, det är därför det inte dök upp någon "Dagens Meny" igår, men det kommer nu!

DAGENS MENY (Måndag 1/2)
Frukost: Ett kokt ägg, markrillfilé i tomatsås, en klick majonäs, en mini-babybell
Lunch: Fläskfilé i kantarellsås med avocado och tomat
Mellanmål: En mini-babybell
Middag: Stekt sidfläsk, lök/senapssås, (Recept kommer!) stekt ägg & gurka



Första bloggjoggen nu på torsdag!!!

Jag passar även på att lägga upp veckans träning.

Vi har nu kommit till vecka 5 och som träningsschemat står det att jag denna vecka skall träna två gånger, och att jag kan välja om jag vill jogga, träna pass eller göra både och.

Första träningstillfället för veckan har jag faktiskt redan avverkat, det blev ett steppass idag!
Nästa träningstillfälle blir jogging på löpband på gymmet och detta tänkte jag göra på torsdag.

Eftersom att det känns ganska orimligt att dra igång bloggjoggen utomhus när vädret och väglaget är som det är här i Skåne. Jag är inte så sugen på att gå ut och jogga i snön och det hala och bryta ett ben eller två, och jag misstänker att ni inte heller är det?

Så vad säger ni om att ta första bloggjoggenpasset inomhus, nu på torsdag helt enkelt?
Jag kommer att befinna mig på Gerdahallen i Lund för en joggingtur på löpbandet på torsdag kl 16.00, sugen på att hänga på? Bara skriv en kommentar så drar vi igång!

Har du inte träningskort på Gerdahallen?
Om du är student eller född 1991 eller senare, så kostar en engångsbiljett till gymmet 60 kronor.
För övriga kostar det 75 kr.

Hoppas att ni kan tycka att det är värt de pengarna för att vara med på Skånes första bloggjogg! Kom igen nu Skåningar, nu springer vi för livet!

Veckomeny v.5

Då vart det dags för en ny veckomeny!
Måndagen har ju redan passerat, så det blir lite kaka på kaka med veckomenyn & dagens meny vad gäller dagen idag. Men men, så kan det vara.

VECKOMENY v.5

MÅNDAG
Frukost: Kokt ägg, makrill, majonäs & minibabybell
Lunch: Fläskfilé i kantarellsås med avocado och tomat
Middag: Rökt sidfläsk, lök/senapssås och stektägg

TISDAG

Frukost: Rökt lax, Crème fraiche ”Senap, schalottenlök och vitt vin", kokt ägg

Lunch: Ost- & Kasslersallad

Middag: Kebabsallad

 

ONSDAG

Frukost: Lite rester – Stekfläsk, lök/senapssås med äggröra

Lunch: Ost- & Kasslersallad

Middag: Italiensk pizza-omelett

 

TORSDAG

Frukost: Avokado med skinkröra, kokt ägg

Lunch: Champinjonsoppa

Middag: Falukorv och Blomkålsmos

 

FREDAG

Frukost: Äggröra med ”Ost/Skink-burgare”

Lunch: Baconröra & kokt broccoli

Middag: Moussaka

 

LÖRDAG

Frukost: Äggröra & Bacon

Lunch: Moussaka

Middag: Lax med smak av grekland

 

SÖNDAG

Frukost: Mandelbröd med pålägg

Lunch: Falukorv och Blomkålsmos

Middag: Taco

 

Insåg nu i efterhand att de flesta maträtterna innhåller mejeriprodukter och dyl. så mängderna av det kommer kanske bli lite för stora denna veckan (?). Det återstår att se, jag testar mig fram i min egen lilla djungel!


Lyx-smoothie med smak av äppel & kanel

LYX-SMOOTHIE MED SMAK AV ÄPPEL & KANEL
(1 Portion)

½ dl Kesella
1-2 dl Vispgrädde (Jag höftade lite, så vet inte exakt)
1 Äppel
Ca. ½ tsk Kanel

Ta fram en stavmixer (eller liknande) och en skål som det går att mixa i.
Skala ett äppel, dela det i bitar och lägg ner i skålen.
Tillsätt kesellan och grädden, mixa till en flytande men lite "grötig" konsistens.
Smaka av med kanelen och mixa lite mer!
KLART!

Om du äter LC-kost så tänk på att frukt innehåller mycket nyttigheter, men också en del kolhydrater. Jag äter därför inte frukt särskilt ofta, utan använder det som godis/efterrätt ibland på helgen, som t.ex. i denna smoothie!


Betyg: 4,5/7


Fläskfilé i kantarellsås

FLÄSKFILÉ I KANTARELLSÅS Á LA MIG
(4 portioner)

500-600 gram Fläskfilé
1-2 dl Skånemejeriers Creme Fraiche med smak av "Kantarell & Cognac"
1-3 dl Vispgrädde
Kantareller i önskad mängd
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Krydda fläskfilén med salt & peppar, stek någon minut på varje sida för att få en stekyta.
Skiva fläskfilen i 1-2 cm tjocka skivor och fördela i en ungssäker form.
Koka ihop creme fraichen och grädden i en kastrull, smaka av med salt och peppar.
Låt gärna såsen koka upp ordentligt så att vätskemängden reduceras. Tänk på att såsen sedan skall hällas över fläskfilé och fläskfilén ger ifrån sig vätska. (Jag gjorde misstaget att tillsätta vatten i såsen, för att det inte skulle bli torrt, jag glömde bort vätskan från fläskfilén så vi fick en rinnig sås med konsistens av vatten).
När såsen har fått lite tjockar konsistens, häll den över fläskfilén. Lägg ner önskad mängd kantareller.
Sätt in i ugnen, låt stå ca. 20-25 minuter.


Servera med t.ex. en god sallad, kokt broccoli, eller en avocado.

Det är med all säkerhet godast med färska kantareller, men jag hade bara konserverade och det blev gott det också!



Eftersom att jag hade tänkt att såsen skulle bli krämig, men istället blev ordentligt rinnig så är jag inte riktigt nöjd även om smaken blev mycket god.
Därför blir betyget 4,5/7.
Jag tror dock att maträtten har en potential att få en 6/7 om man bara gör såsen krämigare!

RSS 2.0